RTE Summit 3.0 biedt SAFe Release Train Engineers nieuwste inzichten

10 augustus 2018 Consultancy.nl

In november vindt de derde editie van de RTE Summit plaats, een evenement dat SAFe Release Train Engineers de mogelijkheid biedt de nieuwste trends en inzichten in hun werkveld op te doen en kennis uit te wisselen met vakgenoten.

Agile werken is de laatste jaren een toenemende trend in meerdere sectoren, waarmee organisaties in alle soorten en maten op nieuwe manieren hun diensten kunnen innoveren, hun activiteiten een boost kunnen geven en de effectiviteit van teams kunnen verbeteren. De methode is voortgekomen uit een groeiende ontevredenheid over de trage aanpak die eerder werd gehanteerd binnen het IT-domein. Inmiddels is het fenomeen omarmd binnen uiteenlopende vakgebieden en binnen afdelingen van organisaties, waaronder projectmanagement, HR, finance en R&D. Sinds de opstelling van het Agile Manifesto in 2001 zijn tal van Agile aanpakken gecreëerd, met name in de afgelopen periode, waarbij de stortvloed aan nieuwe concepten aantoont dat er steeds meer vraag is naar zulke methoden.

Scaled Agile Framework (SAFe)

Een van de meest gebruikte Agile-methodologieën is die van het Scaled Agile Framework (SAFe), een benadering die zich richt op het leveren van verandering in de kortst mogelijke duurzame doorlooptijd, met behoud van kwaliteit. Het raamwerk schrijft tientallen rollen voor die samen zorgen voor belangrijke verbeteringen, waaronder de Release Train Engineer (RTE), die fungeert als leider en coach van de Agile Release Train (ART). De belangrijkste verantwoordelijkheden van de Release Train Engineer zijn het faciliteren van de ART-evenementen en -processen, leadkalenders voor Iteraties en Program Increments (PI’s), het bevorderen van samenwerking tussen teams, het verbeteren van waardestromen met behulp van de Continuous Delivery Pipeline en DevOps, en het assisteren van de teams bij het leveren van waarde. 

RTE’s, ook bekend als ‘Super Scrum Masters’, communiceren met belanghebbenden, managen obstakels en helpen bij het beheersen van risico's. Ze helpen verder om SAFe te configureren voor de behoeften van de organisatie, en bij het standaardiseren en documenteren van processen. Veel RTE’s houden zich ook bezig met Lean-Agile-transformatie en het coachen van leiders, teams en Scrum Masters ten aanzien van de nieuwe processen en denkrichtingen.

RTE Summit 3.0 provides SAFe Release Train Engineers with latest insights

Hoewel de SAFe-methodiek geen rapportagestructuur voorschrijft, rapporteert de RTE doorgaans aan de ontwikkelingsorganisatie of aan een Agile Program Management Office (PMO) die, in lijn met de SAFe methodologie, wordt geacht van Lean portfoliomanagement onderdeel uit te maken.

Rol van Release Train Engineers

In de afgelopen jaren hebben Release Train Engineers hun status zien toenemen, en is de rol veelal verworden tot een formele/fulltime rol binnen organisaties die agile werken hebben omarmd. De belangrijkste reden hiervoor ligt in de ontwikkeling die de rol heeft doorgemaakt in de SAFe-methodologie, die is vrijgegeven door Scaled Agile, de in de VS gevestigde bedenker en ‘bewaker’ van deze manier van werken. In de eerste editie van SAFE (SAFe 1.0) werd de RTE buiten de release train gepositioneerd, wat ook gold voor SAFe 2.1 en SAFE2.5. Toen Scaled Agile de grotendeels uitgebreide SAFe 3.0 lanceerde, werd de RTE voor het eerst opgenomen in de ondersteunende groep voor release trains. 

Tegenwoordig, in de meest recente editie – SAFE4.5 – staat de Release Train Engineer volgens experts waar deze zou moeten staan: aan het roer van de Agile Release Train governance. RET’s staan bovenaan het ART-coördinatieteam en werken nauw samen met productmanagers en systeemarchitecten/ingenieurs. 

RTE Summit 3.0

Volgens Eelco Rustenburg, een SAFE-expert bij Gladwell Academy en Agile Master en SAFe Program Consultant Trainer (SPCT), is er over de hele linie een grote vraag naar RTE’s, terwijl aan de aanbodzijde de hoeveelheid deskundigen in het veld beperkt is. Voor deze groep deskundigen werken Gladwell Academy en BlinkLane Consulting, beide in Nederland gevestigde adviesbureaus, samen om de ‘RTE Summit 3.0’ te hosten. “Omdat er doorgaans maar weinig RTE’s in een organisatie zijn, zijn er voldoende mogelijkheden om te netwerken of te leren van collega's. Bovendien is de taak zeer veeleisend, waardoor er weinig ruimte overblijft om te sparren met vakgenoten buiten hun eigen organisatie. Door RTE’s samen te brengen middels een gericht, toegewijd evenement, proberen we hen op de hoogte te houden en hun kennis op een effectieve manier te vergroten.” 

Het evenement, dat plaatsvindt op 13 november in de Johan Cruijff ArenA, biedt RTE’s een verscheidenheid aan keynotes (waaronder een door SAFe-oprichter Dean Leffingwell), presentaties, cases en interactieve workshops . Vier best practices van ART-cases – Airbus, ASML, Wolters Kluwer, PostNL – zullen worden uitgediept, terwijl de workshops zich richten op onderwerpen als conflictoplossing, het organiseren van PIPE’s en welk type leiderschap het beste past bij dienende leiders zoals RTE’s. Meerdere slots zijn gereserveerd voor trends en ontwikkelingen, zoals Agile Portfolio Management, evenals voor netwerken en co-creatie. 

Meer informatie over de RTE Summit 3.0 is te vinden op de website van het evenement.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup