Gladwell & BlinkLane organiseren Summit voor SAFe Release Train Engineers

05 oktober 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Op 14 november organiseert Gladwell Academy voor de tweede maal de RTE-Summit, een tweedaags evenement, georganiseerd voor en door SAFe Release Train Engineers. Tijdens het event – gedoopt RTE Summit 2.0 – delen Release Train Engineers kennis en ervaring met elkaar en krijgen de deelnemers een uitgebreid en interactief programma gepresenteerd.

De rol van Release Train Engineer (RTE) is nieuw voor veel organisaties, maar wel bepalend voor het succes van een Lean/Agile adoptie. De belangrijkste verantwoordelijkheden van de RTE zijn het faciliteren van de belangrijkste events en processen en het ondersteunen van de teams in het leveren van waarde. RTE's communiceren met stakeholders, escaleren belemmeringen, helpen risico’s te managen, en stimuleren continue verbeteringen van de programma’s. Feitelijk gaat het om een ‘Super Scrum Master’ die als dienende leider en coach fungeert voor de Agile Release Train (ART) en die werkt aan een continu verbeterend systeem van Agile Teams.

RTE Summit 2.0

Na een succesvolle eerste editie van de RTE Summit, heeft Gladwell Academy, de opleidingspraktijk van BlinkLane Consulting, besloten het evenement te herhalen. De RTE-Summit is gericht op professionals die een SAFe* RTE rol vervullen, of dat gaan doen.

Tijdens een dagvullend programma kunnen RTE’s casepresentaties bijwonen en actief deelnemen aan diverse workshops en interactieve sessies. De inhoud richt zich daarbij uitsluitend op voor RTE relevante onderwerpen. Het delen van expertise onder vakgenoten vormt daarnaast een belangrijk doel, evenals het vergroten van het netwerk.
Gladwell en BlinkLane organiseren Summit voor SAFe Release Train Engineers
De RTE Summit 2.0 vindt plaats op 14 november in het Heineken Experience Center in Amsterdam. Op basis van feedback is besloten om deze editie ook een avond-voorprogramma te organiseren: de RTE Boost. Deze start de avond ervoor (13 november) met een driegangen ‘workshop diner’ en aansluitende netwerk borrel. Na hotelovernachting eindigt de RTE Boost met een ochtendprogramma, in de uren voor aanvang van de RTE Summit. Deze aanvullende, unieke sessie wordt verzorgd door ’s lands meest ervaren SAFe experts: Eelco Rustenburg, Andres Jansen en Niels Groen.

Rustenburg, Partner bij BlinkLane Consulting, is Agile Master en SAFe Program Consultant Trainer (SPCT)**, Jansen is SPC4, PSM, PSPO en LeSS practitioner, professional verbonden aan BlinkLane Consulting, terwijl Groen, Partner bij BlinkLane Consulting, uitgebreide lean en agile expertise heeft en ruime kennis op het snijvlak van IT governance, IT (project) management en verbetering van operationele effectiviteit. Ook is hij SPC4.

Als reden voor het organiseren van het event, geeft Gladwell Academy aan: “Er is veel vraag naar kennisdeling tussen Release Train Engineers, aan de ene kant omdat het gaat over een nieuwe rol in de Agile organisatie, anderzijds omdat het aantal RTE’s in organisaties nog beperkt is. Het is voor RTE’s, door hun drukke agenda’s en hoge eisen vanuit de business, niet eenvoudig om met andere RTE’s in contact te komen. De momenten waarop zij onderling kennis en ervaring kunnen delen zijn schaars.”

Programma

RTE Summit 2.0 wordt afgetrapt met een Quick Scan, waarmee de meest belangrijke topics van de deelnemers worden geïnventariseerd. In parallelsessies wordt dieper ingegaan op enkele door de groep geselecteerde onderwerpen. Na de scan volgen diverse cases en workshops afgewisseld met actieve pauzes. Eelco Rustenburg en Andres Jansen verzorgen inspirerende presentaties, rakend aan de dagelijkse problematiek van en kansen voor een RTE. Rustenburg zal ingaan op ‘Disruptive ‘soft skills’ for the RTE’ – gevolgd door een plenaire workshop over hetzelfde onderwerp – Andres Jansen verzorgt een presentatie over ‘Become friends with KPI addicts from P&C and PMO’, waarop de plenaire workshop ‘Reporting for RTE’s’ volgt.

Ook kunnen de RTE’s zich storten op Agile Release Train-cases (ART), getiteld: ‘Super ART – moving from Component Teams to Feature Teams’ (verzorgd door Philips Healthcare) en ‘The company that works with Normalised Estimation in all ARTs’ (verzorgd door Bosch). Het laatste formele programmaonderdeel bestaat uit een informatiemarkt, deelnemers krijgen de kans om zich te verzamelen rondom onderwerpen waar ze advies over willen of waar ze iets over willen delen. Aan het einde van de dag wordt deelnemers de Heineken Experience Tour aangeboden en de dag wordt afgesloten met een netwerk borrel. Bekijk het onderstaande filmpje voor een impressie van het evenement van afgelopen jaar. 

Gladwell Academy organiseert nog veel meer SAFe events en trainingen. Denk bijvoorbeeld aan de driedaagse RTE opleiding – Scaled Agile Framework: Release Train Engineer – die plaatsvindt op 30 november, 1 en 2 december (inclusief Scaled Agile RTE certificering).

* ‘The Scaled Agile Framework’ (SAFe) is een raamwerk dat grote organisaties in staat stelt een meer Agile manier van werken te implementeren. Met SAFe kunnen organisaties Agile principes en -methoden als Scrum, die normaal gericht zijn op individuele teams, op grote schaal implementeren. Vele Agile/Scrum teams kunnen zodoende tegelijk werken, en als een ‘team-of-teams, sneller meer waarde leveren.

** De SPCT-certificering is de hoogst mogelijke certificering die door Scaled Agile wordt verleend en is bedoeld voor professionals die beschikken over uitstekende kennis, vaardigheden en ervaring hebben in het implementeren van agile trajecten binnen organisaties op basis van SAFe.