Gladwell en BlinkLane trots op hun SAFe Program Consultant Trainers

12 oktober 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd

In het Scaled Agile framework (SAFe), hebben de SAFe Program Consultant Trainers (SPCT) de hoogste rang. De wereld kent op dit moment maar vijftig van deze SPCT-gecertificeerde SAFe goeroes. Twee ervan werken bij Gladwell Academy: de onlangs gecertificeerde trainer-consultants Eelco Rustenburg en Anand Murthy. Consultancy.nl ging in gesprek met de twee Agile specialisten, om te horen hoe zij de toekomst zien van Agile project management in de corporate omgeving.

Jullie kennen elkaar nu een paar jaar en je hebt duidelijk zin om samen aan de slag te gaan. Wat is het precies aan SAFe dat jullie beiden zo enthousiast maakt?

Anand Murthy: “Neem het leger. Wat je ze ook in de schoot werpt: van een overstroomde stad, tot een jongetje dat ergens op het platteland in de put valt – ze passen steeds dezelfde principes toe en komen daarmee steeds tot een andere, toegesneden aanpak. Die flexibiliteit en zelfbeschikking horen natuurlijk tot de kern van wat we Agile werken noemen. Maar de principes die een organisatie van die grootte beheersbaar houden; het universele framework dat teams in staat stelt elkaar te herkennen en begrijpen ondanks hun onderlinge onafhankelijkheid: dat is de kern van SAFe.”

Eelco Rustenburg: “Precies. We kijken soms negatief naar het leger: de strikte hiërarchie, de rigide commandostructuur. Diezelfde bezwaren had de markt ook tegen SAFe in het begin. Maar de metafoor die Anand beschrijft is spot-on. Het leger traint een universele set principes en benaderingen die een militair team volledig uitrust voor veldoperaties. En zijn ze eenmaal ingezet, dan is zo’n team volledig zelf-sturend. Geen generaal zal zijn manschappen van veraf dicteren hoe ze een mijnenveld moeten oversteken. SAFe werkt ook zo: het framework geeft de middelen om gezamenlijk tot doelstellingen te komen, maar het erkent volledig de noodzaak voor Scrumteams om autonoom te zijn.

Gladwell en BlinkLane trots op hun SAFe Program Consultant Trainers

Oké. Nu werken jullie beiden bij BlinkLane Consulting en Gladwell Academy. Maar jij, Anand, werkt voornamelijk in India, terwijl jouw werkveld vooral Nederland is, Eelco. Wat zijn jullie samen van plan?

Eelco: Dat we op afstand van elkaar wonen, hoeft de pret niet te bederven. Anand gaat onze operations in India uitbouwen, en ik werk aan groei op het Europese continent. We hebben het voornemen om elke maand in een andere stad te trainen; hetzij in Europa, hetzij in India. We staan ook open voor uitnodigingen door het bedrijfsleven die grote stappen willen zetten in Scaled Agile. En omdat er maar zo weinig SPCT-consultants zijn, is de vraag aanzienlijk.

Hoe verschilt training door een SPCT-certified SAFe expert dan van een gewone SAFe training?

Anand: Simpel gezegd: wij tweeën zijn nu deel van de community die SAFe bouwt. Wij dragen bij aan de updates en uitbreidingen; we voegen onze eigen ervaringen met grootschalige transformations toe aan SAFe. Scaled Agile – het bedrijf achter SAFe – doet de verspreiding van de inhoud; zij vertegenwoordigen SAFe naar het bedrijfsleven toe. Maar onze groep van zo’n vijftig consultants is de inhoudelijke, open-source kern achter het framework. Die ervaring en nabijheid is van onschatbare waarde in het verkrijgen van een intuïtief begrip van SAFe, vooral in de meer geavanceerde SPC trainingen. Alhoewel: ook onze entry-level trainees hebben er profijt van dat hun inzicht ‘straight from the horse’s mouth’ komt.

En hoe verschilt training door Gladwell Academy, of consulting door BlinkLane, van andere partijen die ook het Scaled Agile Framework trainen of adviseren?

Eelco: BlinkLane Consulting en Gladwell Academy zijn al met SAFe bezig sinds de eerste versies van het framework op de markt kwamen. Naast Anand en ik als SPCT’s werken er nog 15 SPC-consultants bij ons – zonder de T van training dus. In dat aantal zie je onze toewijding aan SAFe ook terug. Samen hebben we SAFe nu toegepast in meer dan honderd grootschalige Agile transformaties.

Toen SAFe op het toneel verscheen, appelleerde het vooral aan een publiek dat gecharmeerd was van een methodische aanpak voor Agile. Zeker, dat kán een voordeel zijn van SAFe: het biedt een flinke range aan methodes en stap-voor-stap procedures. Maar alleen dat soort trucjes uitvoeren is te oppervlakkig, in onze optiek: daarmee breng je bovendien precies de speelsheid en de improvisatiekracht van Agile in gevaar.

“Wil je Scrummen met 200 teams? Dan werk je SAFe. Puur pragmatisme” – Eelco Rustenburg

Onze mensen zien allemaal dat het grootste onderscheid in SAFe niet in de procedures, maar in de principes van het framework zit. Onze benadering gaat dan ook uit van die principes. De werkwijze van Anand past bijvoorbeeld heel goed in die visie: hij is net zozeer een verhalenverteller als een trainer. Als een echte goeroe krijg je zijn antwoorden vaak in verhalende vorm: iets dat de why toelicht, het principe waar hij zijn visie op baseert.

Wat bracht jullie samen bij Gladwell Academy?

Anand: Ik ontmoette Eelco toen wij samen bij Philips aan het werk waren. Zijn trainingen in SAFe maakten indruk en ik vroeg hem hoe hij ertoe was gekomen, zo veel tijd aan SAFe te besteden. Hij vertelde me, dat hij bij Philips inzag hoe moeilijk het wordt om Agile te managen als er meer dan 200 Scrum-teams rondrennen. Hij zei ook dat toen hij eenmaal het potentieel van SAFe zag, hij ook inzag hoe belangrijk het zou zijn om de why van SAFe te begrijpen in plaats van enkel de how uit te voeren – precies om niet de flexibiliteit van Agile te verstikken. Dat was de reden waarom hij zelf besloot expert te worden in SAFe. Anders, zei hij, zou hij dat grote, zelfverzekerde bedrijf er nooit van overtuigen SAFe volgens zíjn inzicht te adopteren. Kortgezegd, werd Eelco dus een expert omdat het probleem dat hij voor zich zag, dat vereiste. Dat pragmatisme vond ik zeer inspirerend.

Nu jullie de krachten gaan bundelen, met allebei deze hoogste graad in SAFe op zak: wat wordt de toekomst voor je? Voor BlinkLane / Gladwell, en voor ’t bedrijfsleven in het algemeen?

Anand: Als eerste hebben we India en Europa te veroveren... Eelco en ik staan echt te trappelen om onze visie op trainees over te brengen. Hun ervaringen met Agile hebben er zo veel bij te winnen…! Daarnaast – daarbóven eigenlijk – ben ik als Hindoe grootgebracht met het idee van een haast eindeloos aantal levens voor de boeg. Zo zweverig als dat klinkt, ben ik wel gewend mijn aandacht op het hogere doel te houden. Ik ga voor de lange termijn.

Op dat niveau zie ik mijn werk als een bijdrage aan de emancipatie van de Indiase economie. Wij zijn een land dat al heel lang andermans ontwerpen en programma’s uitvoert. Ik zie daarentegen zó veel potentieel bij onze mensen… om hun eigen, originele, winnende ideeën en succesvolle merken te doen groeien. Niet door anderen te kopiëren, maar door uit onze eigen kracht te putten!

Eelco (glimlachend): Anand praat als de evangelist die hij is, daar sta ik voor in. Voor mezelf sprekend: ik heb een manier gevonden om niet alleen creativiteit en plezier te brengen naar de corporate omgeving, maar om dat zó te doen dat de business results er wél bij varen. Dat is op zich niet wereldschokkend: na decennia waarin we werk opbraken in kleine stukjes die we hersenloos uit lieten voeren, wordt nu de waarde van zelfsturing op veel meer plaatsen herontdekt. Door SAFe naar het projectmanagement te brengen, geven we mensen reden om weer met plezier dóór te pakken: enorme projecten spelenderwijs te voltooien. Dat is onweerstaanbaar!”

Gerelateerd: Terugblik op eerste editie van de SAFe Leadership Day.