Het carrièreperspectief bij boutique strategisch consultancybureau Annalise

29 juni 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Annalise is een boutique strategisch consultancybureau uit Utrecht dat is gespecialiseerd in market intelligence. “Al ruim 35 jaar ondersteunt Annalise (internationale) klanten bij het nemen van strategische beslissingen. Met de inzichten kunnen opdrachtgevers onderbouwd beslissingen nemen op het gebied van strategie, business development en marketing & sales”, aldus Sander Notenboom, Managing Director van Annalise.

Het adviesbureau, opgericht in 1983, is continu op zoek naar nieuw toptalent. Notenboom: “Onze mensen zijn onze kracht. We staan daarom altijd open voor het ontmoeten van ambitieuze en enthousiaste mensen die ons team kunnen versterken, op alle niveaus, van starters en junior consultants tot senior teamleden.” 

Net als veel andere consultancybureaus werkt Annalise met een piramide van rollen. Starters beginnen hun carrière bij het bedrijf als Consultant en kunnen zich vervolgens verder opwerken. Voor de selecte groep professionals die het zelfs tot de top weet te schoppen, ligt er de mogelijkheid om partner te worden. Notenboom licht de verschillende rollen toe, vertelt waar de consultants zich op ieder niveau mee bezig houden en naar welke eigenschappen bij kandidaten wordt gekeken om in aanmerking te komen voor een bepaalde rol:

Consultant

Voor de startersrol van Consultant komen professionals in aanmerking die minder dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd met veelal een master in bedrijfskunde, economie of strategic management. De beginnende consultants bij Annalise adviseren bedrijven over hun complexe strategische kwesties. Ze analyseren het probleem, formuleren hypotheses, verzamelen en analyseren relevante informatie om hun hypotheses te testen en presenteren vervolgens hun advies aan de klant op een heldere en aansprekende manier. Notenboom: “We verwachten van kandidaten sterke analytische vaardigheden, een flexibele, zelfverzekerde houding en de ambitie om door te groeien naar account- en salesverantwoordelijkheid.”

Strategie van Annalise

Senior consultant

Voor de functie van senior consultant zoekt Annalise professionals met 3-7 jaar relevante ervaring op het gebied van strategy consulting of market intelligence. Senior consultants ontwikkelen hun branchekennis en/of specialiseren zich in specifieke onderzoeksmethoden. Ze beheren grotere en meer complexe (deel)projecten en werken nauw samen met klanten om hun uitdagingen te begrijpen en draagvlak te creëren voor strategische intelligentie en advies vanuit Annalise. Ook doen ze ervaring op met consultatieve sales. Over het kandidatenprofiel zegt Notenboom: “We verwachten van kandidaten dat ze de ambitie hebben om hun specialistische kennis, sales- en leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorgroeien naar rollen als onderzoeks- of practicemanager.

Intelligence manager/director

Professionals die uitgebreide ervaring kunnen voorleggen op het gebied van strategy consulting of market intelligence of een expert zijn op het gebied van nieuwe onderzoeksmethoden en -instrumenten, komen in aanmerking voor de rol van Intelligence Manager. Zij hebben de verantwoordelijkheid voor het embedden en innoveren van de kennisbasis van Annalise. Notenboom legt uit: “Intelligence managers bepalen de beste methodologische aanpak om in overleg met de klant de maximale strategische impact te realiseren.” Zo ondersteunt de Intelligence Manager klanten bij hun marktanalyses en het verbreden van hun kennis en vaardigheden op het gebied van market intelligence en strategy consulting. Intelligence Managers moeten volgens Notenboom op de hoogte zijn van de meest actuele innovaties op het gebied van market intelligence en strategy consulting en de ambitie hebben een kennisleider te worden op deze gebieden: “Intelligence Managers kunnen hun expertise op een innovatieve manier toepassen tijdens projecten en proactief ideeën aandragen voor de ontwikkeling van nieuwe Annalise-proposities en operationele verbeteringen.”

Een Intelligence Director werkt nauw samen met de Practice Directors van Annalise met als doel verdere groei van het adviesbureau te realiseren. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de market intelligence-strategie in hun expertisegebied en hebben veel ruimte in het bepalen van de strategie van Annalise, het coachen van talent en business development. “Een Intelligence Director is kennisleider op het gebied van strategy consulting en market intelligence en een sparringpartner voor onze opdrachtgevers.” Notenboom legt uit hoe de Intelligence Director geregeld ook te maken krijgt met strategische vraagstukken, die vragen om een andere of vernieuwende aanpak of methodiek: “Wij helpen onze klanten met het bepalen van de strategische richting van hun organisatie met de, voor dat specifieke vraagstuk, best passende methodiek en aanpak. Het is altijd maatwerk.” 

Carrièreperspectief bij Annalise

Practice Manager/Director

Practice Managers bij Annalise zijn zeer ervaren professionals die naast over hun uitgebreide expertise op het gebied van strategy consulting en/of market intelligence, ook beschikken over een relevant netwerk in de sectoren waarin Annalise actief is. “Practice Managers zetten hun advies- en saleservaring in om bestaande klantrelaties te onderhouden en nieuwe klantrelaties op te bouwen. Zij zijn verantwoordelijk voor het acquireren en managen van complexe klantprojecten, het managen en begeleiden van onze talenten en het tijdig leveren van kwalitatief hoogstaand market intelligence-advies”, aldus Notenboom.

Professionals die verder reikende ambities hebben, kunnen opgaan voor de rol van Practice Director. Deze is verantwoordelijk voor het opbouwen en onderhouden van sterke en langdurige klantrelaties. Ook Practice Directors bepalen eigenhandig de Annalise-strategie, monitoren talenten en zijn verantwoordelijk voor sales en business development in hun eigen practice. Van de Practice Director wordt verder verwacht dat hij of zij een thoughtleader is binnen zijn of haar branche, en een grondige kennis heeft van de sector en sectortrends en van de proposities van concurrenten “Practice Directors zijn een klankbord voor onze klanten en beschikken als thoughtleader over uitgebreide kennis binnen hun industrie, waarmee ze klanten ondersteunen in het bepalen van hun strategische route.” Notenboom: “De Practice Director is in staat kansen te ontdekken en te creëren en waarde te leveren aan zowel klanten als de eigen organisatie.”

Partner

Tot slot is er binnen Annalise de rol van Partner, de “ondernemers en intellectuele leiders van Annalise”, geeft Notenboom aan. Een Partner bepaalt mede de strategische richting en de bedrijfscultuur binnen Annalise en biedt een schat aan praktische ervaring en expertise aan de klanten van het adviesbureau. Notenboom: “Een Partner bij Annalise stimuleert innovatie en creëert impact, zowel in onze eigen organisatie als in de organisaties van onze klanten. Daarnaast bouwen ze ons expert consultancyteam verder uit, dat mag bijdragen aan de succesvolle bedrijven van morgen.”

Voor professionals die het sollicitatieproces bij Annalise succesvol doorkomen, liggen er diverse voordelen in het verschiet. Notenboom: “Het spreekt vanzelf dat mensen die zich bij ons team aansluiten goed beloond worden, met daarbij veel ruimte voor ondernemerschap. Bovenal bieden wij hen een inspirerende werkomgeving met veel afwisseling, uitdagende opdrachten en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.”