Schuberg Philis boekt omzetrecord en maakt zich klaar voor nieuwe fase

23 mei 2018 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Schuberg Philis heeft het afgelopen jaar dubbelcijferige groei weten te realiseren, met een stijging van de omzet van 18% naar €59 miljoen. Hiermee boekt het bedrijf de hoogste omzet in zijn vijftienjarige bestaan en is het inkomen, in vergelijking met tien jaar terug, bijna verdrievoudigd. De ambities van het bureau reiken echter nog verder – het management stelt zich ten doel de digitale transformatiespecialist uit Schiphol-Rijk naar het volgende niveau te tillen.

Vanuit Schiphol-Rijk werkt Schuberg Philis voor klanten uit uiteenlopende branches, waaronder de financiële dienstverlening, de nutssector, online retail en de (semi)publieke sector. Het bedrijf dankt zijn naam aan de drie oprichters, wat een samentrekking is van de namen van de drie co-founders – Philip Dries, Gerwin Schuring en Pim Berger. In 2003 kochten zij het bedrijf via een management buy-out. Sindsdien heeft de particuliere IT-dienstverlener een sterke groei door weten te maken.

Afgelopen jaar zag Schuberg Philis volgens het Annual Report 2017 zijn omzet stijgen naar rond de €60 miljoen-grens, terwijl het aantal werknemers groeide van 224 naar 285. Ter vergelijking: in 2007, net voor het uitbreken van de financiële crisis en inmiddels tien jaar geleden, lag de omzet van Schuberg Philis op ongeveer €20 miljoen. De afgelopen jaren heeft het advies- en technologiebureau, dat is gespecialiseerd in complexe IT-transformaties, IT outsourcing (waaronder managed services) en IT-infrastructuur, zijn reputatie uit weten te bouwen en meerdere grote klanten aan zijn portfolio kunnen toevoegen.

Schuberg Philis onderhoudt sinds jaren een nauwe relatie met Rabobank, en tussen 2008 en 2013 wist Schuberg Philis onder meer LeasePlan Bank, Moneyou, Nuon, ASR Nederland en Syntrus Achmea als opdrachtgevers aan boord te halen. In 2014 kwam daar onder meer Jumbo bij, terwijl in 2016 Argenta en NIBC werden verwelkomd. De sterke dubbelcijferige omzetgroei in 2017 (+18%) is vooral te danken aan de komst van diverse nieuwe meerjarige klanten zoals PostNL, Enexis Groep, Business Lease en Geld Service Nederland.

Omzet en nettowinst van Schuberg Philis (€ / miljoen)

Gevraagd naar wat Schuberg Philis onderscheidt in een markt die extreem concurrerend te noemen is, gaf Pim Berger, directeur van Schuberg Philis, enkele jaren terug al aan: “We merken dat toonaangevende kwaliteit en kostenleiderschap elkaar niet uitsluiten maar juist heel goed samengaan. Slimme automatisering kan de kosten drastisch reduceren, terwijl het niveau van de dienstverlening omhoog gaat.” Schuberg Philis heeft dit principe verder in zijn aanpak verankerd. Zo werkt het bureau niet meer met eerste-, tweede, of derdelijns support, maar met vaste klantteams bestaande uit ervaren ingenieurs. Ieder team wordt geleid door een Customer Operations Manager, die eindverantwoordelijk is voor de betreffende klant.

Digitale transformatie

Vanuit de markt staat de wind in elk geval gunstig voor Schuberg Philis. Digitalisering wordt omarmd door zo goed als iedere organisatie die concurrerend wil blijven, met als gevolg dat de vraag naar IT-dienstverlening in rap tempo toeneemt. Het consultingsegment van IT-transformaties – digital transformation consulting – is naar schatting wereldwijd ongeveer $44 miljard waard, bijna dubbel zo veel als de totale marktgrootte een jaar geleden ($23 miljard). Terwijl Schuberg Philis digitaal advies levert, wordt het bedrijf ook veel ingeschakeld voor de realisatie van digitale transformaties (o.a. projectmanagement, scrum, DevOps), het doorontwikkelen van complexe applicatielandschappen, het begeleiden van (public) cloudtransities, het migreren van IT legacy en managed services.

Een van de grootste klussen waaraan Schuberg Philis het afgelopen jaar heeft mogen werken, en nog altijd werkt, is het ondersteunen van Enexis Groep met zijn transitie naar een meer wendbare ICT-organisatie, waarvan agile werken en een cloudtransitie onderdeel uitmaken. Schuberg Philis is een van de drie partijen die is geselecteerd om dit traject te begeleiden, samen met Sogeti (een dochterbedrijf van Capgemini) en First Consulting. Schuberg Philis werkt rond DevOps-trajecten ook samen met de Technology-praktijk van McKinsey & Company.

Terwijl de omzet spectaculair is gestegen, is de winstgevendheid van het advies- en technologiebureau gedaald naar €3,2 miljoen. Berger geeft aan dat dit vooral te maken heeft gehad met de forse stijging van de personeelskosten. Ook wijst hij op de hoge investeringen die in learning & development gestoken worden. Cloud native- en serverless computing en de effecten daarvan voor softwareontwikkeling, security & datamanagement, vormden hierbij een van de pijlers. “Daarnaast is energie gestoken in het ontwikkelen van competenties gericht op open samenwerking met de klant, omdat onze specialisten steeds dichter op de business opereren.”

Klaar voor de toekomst

Vooruitkijkend, geeft Berger aan dat het bedrijf vijftien jaar na de lancering klaar is om een nieuwe groeifase in te luiden. Om deze groei te faciliteren, hebben de drie medeoprichters hun topstructuur aangepast naar een model dat meer leunt op zelfsturing en autonomie binnen de gespecialiseerde teams. “Met de overdracht van de dagelijkse leiding en de overige organisatorische aanpassingen, zijn we klaar voor de volgende stap, met behoud van onze klantgerichte cultuur. Wij zullen als oprichters volledig actief blijven, maar in een andere rol. We gaan ons vooral richten op de langere-termijnontwikkeling van Schuberg Philis als geheel.”

Het leiderschap van de organisatie is uitgebreid naar elf professionals*. De 22 klantenteams zijn gegroepeerd in drie Greater Customer Teams (GCT’s), ieder met een eigen mandaat en driekoppig leiderschap. Het gezamenlijke GCT-leiderschap heeft de algehele verantwoordelijkheid voor het dagelijkse management overgenomen van de drie medeoprichters. Voor 2018 zijn de vooruitzichten “onverminderd gunstig” besluit Berger, die daarbij onder meer wijst op de gecontracteerde omzetwaarde van €116 miljoen die al is binnengehaald.

* Het leiderschap van Schuberg Philis bestaat uit: Philip Dries, Mark van 't Kruijs, Michel van de Coevering, Arjan Eriks, Arthur van Schendel, Tom den Hartog, Gerwin Schuring, Erik-Jan Kool, Jeroen Borst, Janot van Wegen en Pim Berger.