Nieuwe eigenaar voor het kantoor van Deloitte in Rotterdam

01 juni 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Rotterdamse Maastoren, de thuisbasis van Deloitte Rotterdam is in handen gekomen van een nieuwe eigenaar. Het Amerikaanse Northstar Realty Europe heeft het pand verkocht aan een joint venture van FOM Real Estate, Asia Pacific Real Estate en Coquine.

Met zijn 165 meter is de Rotterdamse Maastoren (nog altijd) het hoogste gebouw van de Benelux*. Het pand heeft een totale kantooroppervlakte van ruim 38,000 m2, verdeeld over 44 verdiepingen. In 2010 werd de Maastoren officieel geopend en hij biedt sindsdien onderdak aan Big Four accountants- en advieskantoor Deloitte, dat zo’n zestig procent van het gebouw huurt. Ook advocatenkantoor AKD is al enkele jaren gevestigd in de toren, die verder onderdak biedt aan Salesforce, Henkel, Sandvik en Edelman. 

“Deloitte heeft gekozen voor De Maastoren als hoofdkantoor vanwege het aansprekende design, de uniek op ons afgestemde functionaliteit, de cost efficiency van het pand en de centrale ligging in de stad, die enerzijds onze verbondenheid met Rotterdam onderstreept, en anderzijds voor onze mensen een aantrekkelijke omgeving creëert”, luidde destijds de motivatie voor het betrekken van de Maastoren.

De Rotterdamse Maastoren, thuisbasis van Deloitte Rotterdam, krijgt nieuwe eigenaar

De Maastoren, die gedeeltelijk in de Nieuwe Maas staat, heeft een duurzaam ontwerp. Zo maakt het gebouw slim gebruik van het langsstromende rivierwater uit De Maas. Het water wordt gebruikt voor de sprinklerinstallatie en samen met bronnen in de grond voor de warmte- en koudeopwekking van het gebouw. Hierdoor is onder meer geen stadsverwarming noodzakelijk en wordt de CO2-uitstoot van het gebouw vrijwel gehalveerd ten opzichte van reguliere bouw. De unieke toepassing van koude-warmteopslag leverde de Maastoren in 2007 de ‘De Vernufteling’ op, een jaarlijks uitgereikte ingenieursprijs. In 2010 won ontwikkelaar OVG bovendien de tweejaarlijkse FGH Vastgoedprijs.

Vorig jaar nog verlengde Deloitte het huurcontract met Northstar Realty Europe voor een periode van tien jaar. Eerder deze maand werd bekend dat de Maastoren nu in handen is gekomen van een nieuwe eigenaar, in de vorm van een joint venture tussen FOM Real Estate, Asia Pacific Real Estate en Coquine. Financiële details rondom de verkoop zijn niet bekendgemaakt.

Deloitte Nederland

Deloitte heeft vijftien kantoren in Nederland, waar ongeveer 6.000 professionals werkzaam zijn. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in het vastgoedbeleid van Deloitte. Zo geldt bijvoorbeeld het Amsterdamse kantoor van Deloitte aan de Zuidas – The Edge – als een van de meest duurzame ter wereld. Sinds november is Deloitte hoofdhuurder van het pand, dat bovendien het BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat heeft gekregen, wat betekent dat het gebouw voldoet aan de strenge eisen van de ambitieuze BREEAM-duurzaamheidscertificering. Die is afgegeven door het Building Research Establishment (BRE), een organisatie die wereldwijd de duurzaamheid van kantoorgebouwen beoordeelt. Kantoor The Edge is eigendom van Deka Immobilien.

* Op plek twee volgt de Zuidertoren in Brussel met een hoogte van 150 meter.