Deloitte The Edge: duurzaamste kantoor van Amsterdamse Zuidas
Eind 2014 verrijst aan de Zuidas het nieuwe kantoor van Deloitte. Op het gebied van duurzaamheid zet het accountancy- en adviesbureau hoog in: het moet het meest duurzame gebouw van dit zakendistrict worden.
Inmmidels is bekend geworden dat het kantoor aan de Zuidas als eerste in Nederland het BREEAM-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat heeft gekregen. Om meer te weten over het nieuwe Deloitte pand sprak journalist Wessel Simons met Tim Sluiter, property manager bij Deloitte.
Een nieuw kantoor ligt tegenwoordig maatschappelijk gevoelig. Wat is voor Deloitte de reden geweest nieuw te bouwen?
Sluiter: “Daar zijn een aantal redenen voor. De samenvoeging van panden rondom Amsterdam was de primaire reden om naar andere huisvesting te zoeken. De beide bestaande locaties in Amsterdam en Amstelveen zijn niet groot genoeg om de samengevoegde organisatie in te huisvesten. Het plan om nieuw te bouwen is bedacht in 2007, maar is in 2008 stilgelegd vanwege de crisis. Twee jaar later is er met ontwikkelaar OVG, de gemeente Amsterdam en projectbureau Zuidas overeenstemming bereikt over de bouw.
Deloitte heeft de afgelopen tien jaar het aantal van 45 kantoren teruggebracht naar maximaal twintig kantoren. Een groot deel van onze kantoren was verouderd en voldeed qua plattegrond niet meer aan de eisen van Het Nieuwe Werken. In Amsterdam en omstreken is er gezocht naar bestaande panden, maar deze voldeden allen niet qua oppervlakte of plattegrond. Ook zijn panden, met dit grote aantal vierkante meters, niet altijd op het juiste moment beschikbaar. Nieuwbouw is voor Deloitte geen doel op zich, zo hebben we recent ook veel bestaande huurcontracten verlengd”.
Er wordt een leeg kantoor achter. In hoeverre neemt Deloitte daar als huurder verantwoordelijkheid voor?
Sluiter: “Naar alle waarschijnlijkheid zullen er andere huurders gevonden worden voor de panden, maar dat is niet primair onze verantwoordelijkheid als huurder. Wij zijn ons bewust dat de verhuurbaarheid in de regio Amsterdam onder druk staat door grote leegstand van deels ook zeer slechte panden. Daarom zijn wij als Deloitte, met deskundigheid op de vastgoedmarkt, bereid mee te denken over de uitwerking en realisatie van het sloopfonds wat enige weken geleden is gelanceerd. Daarnaast is de Dutch Green Building Council een sloopcertificaat aan het ontwikkelen. Idealiter kunnen we dit gebruiken, want met een sloopcertificaat voeg je geen enkele vierkante meter toe aan de voorraad. Dat is voor ons een serieuze mogelijkheid”.
Waarom is er voor de Zuidas als locatie gekozen?
Sluiter: “De Zuidas is een zakencentrum van hoog niveau, met een goede bereikbaarheid, zowel met de auto als met OV. We positioneren ons in het deelgebied Kenniskwartier Amsterdam, nabij de Vrije Universiteit en andere onderwijs – en onderzoeksinstellingen. Dat is een bewuste keuze geweest, omdat we op een aantal terreinen al samenwerken met de VU. Er zijn vierkante meters bespaard doordat we gebruik gaan maken van de VU-faciliteiten. Op het gebied van elektrisch rijden willen we gaan samenwerken met andere bedrijven op de Zuidas. We zijn ook aangesloten bij de Green Business Club en de bedrijven trekken daarin samen op in een aantal duurzame projecten, waaronder elektrisch rijden”.
Waarom is er voor een BREEAM-certificering gekozen?
Sluiter: “Ik vind BREEAM veel omvangrijker dan de certificeringsmethodes, die zich vooral op het energie-aspect richten. Het is voor alle partijen wel wennen om met BREEAM te werken. Het vergt letterlijk een zware inspanning, vooral administratief gebied. Op dit moment wordt een kwart van het budget opgeslokt door ‘management’ van het project. Dat is geld dat je eigenlijk in het gebouw wilt steken. OVG is als partner van de Dutch Green Building Council constant in gesprek om BREEAM – mede namens Deloitte - te verbeteren”.
Het kantoor heeft inmiddels de BREEAM Outstanding certificaat behaald. Wat voor maatregelen hebben jullie o.a. genomen om het pand zo ontzettend duurzaam te maken?
Sluiter: “We hebben verschillende investeringen gedaan die aan de eisen van ‘Outstanding’ voldoen. Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in klimaatplafonds, die duurzamer zijn en ook qua binnenklimaat ook prettiger zijn voor het personeel. OVG gaat de gevel ‘verzwaren’ met driedubbel glas zodat deze thermisch en geluidstechnisch aan de laatste eisen voldoet”.
Met de geïntegreerde PV-cellen kunnen onder meer elektrische poolauto’s van het personeel opgeladen worden, evenals de mobiele telefoons en laptops van het 1.800-tallig personeel. Sluiter: “Een deel van de genomen maatregelen komen voor rekening van ontwikkelaar OVG, Deloitte en AKD investeren echter ook zelf substantieel in de genoemde duurzaamheidsmaatregelen”.
Feiten van het nieuwe Deloitte kantoor aan de Zuidas:
Ontwikkelaar: OVG
Huurder: Deloitte/AKD (tienjarig contract)
Architect: PLP Architecture, Londen
Interieur: Fokkema & Partners Architecten, Delft
Omvang: 35.300 vierkante meter VVO, 40.000 BVO
Oplevering: eind 2014
Duurzaamheid: BREEAM Outstanding
Maatregelen (selectie):
• Energiezuinige installaties
• Hoogwaardige isolatie
• Zuidgevel bestaat deels uit geïntegreerde PV-cellen
• CO2-gestuurde ventilatie
• Individuele regelbaarheid verlichting en temperatuur
• EPC-waarde is 45 procent beter dan Bouwbesluit
Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Platform Duurzame Huisvesting.