Oprichters van Student Consultancy Group (SCG) blikken terug en vooruit
Opgericht in 2016 door Lars Ammerlaan en Lucas Oomkens, bestaat Student Consultancy Group inmiddels al weer bijna anderhalf jaar. Volgens de oprichters van het studentenadviesbureau is er sinds die tijd veel veranderd. In gesprek met Consultancy.nl vertellen ze over hoe SCG is begonnen, de groei van de afgelopen periode, hun ervaringen en hoe ze de toekomst van SCG zien.
Voordat Student Consultancy Group (SCG) werd opgericht volgden Ammerlaan en Oomkens samen een bestuursjaar bij Integrand Groningen en voerden ze als student-consultants meerdere projecten uit bij een groot elektriciteitsnetwerk in Noord-Nederland. “Wij vonden allebei dat het niet alleen erg interessant en leerzaam was om zo’n project uit te voeren, maar ook hoe fijn het was om vanuit huis, in onze eigen uren, aan deze projecten te kunnen werken”, vertelt Ammerlaan. Oomkens voegt toe: “Wij merkten dat deze flexibiliteit ideaal was voor een student, die in verband met zijn/haar studie, sociale leven en overige bezigheden geen plaats heeft voor een stage met vaste uren op een kantoor. Daarnaast merkten wij tijdens het uitvoeren van deze projecten dat er binnen het bedrijfsleven zeker vraag is naar student-consultants, die op flexibele basis voor een bepaalde tijd een opdracht voor een bedrijf uitvoeren.”
Student Consultancy Group
Na de eerste persoonlijke projecten af te hebben gerond, kwam Ammerlaan eind 2017 met het idee om een bedrijf op te zetten dat de vraag naar student-consultants van bedrijven en het aanbod van flexibele werkstudenten op projectbasis bij elkaar te gaan brengen. Ammerlaan deed onderzoek naar de structuren van soortgelijke studenten-consultants en combineerde de sterkste punten van andere consultancygroepen tot een nieuw concept. Verder liet hij een website bouwen door zijn broer, en won hij informatie in bij zijn medestudenten en in andere netwerken. Hij benaderde (oud-) consultants met ervaring in het vak en won zo advies in.
In april 2017 vroeg hij aan Oomkens om hem te helpen SCG op de kaart te zetten in Groningen, vanaf dit moment konden zij naar buiten treden en beginnen met het opbouwen van het bedrijf SCG. Al snel kwam Ammerlaan met de naam ‘Student Consultancy Group’ met de bijpassende slogan: ‘Voor bedrijven, door studenten’. Nadat ook de juiste mailaccounts waren verkregen en de eerste versie van het logo was ontworpen begon het begrip ‘SCG’ zich steeds meer te verwerkelijken.
Ammerlaan kwam tot de conclusie dat SCG moest komen te staan voor conformiteit en kwaliteit met de snelheid ervan hoog in het vaandel. Ammerlaan: “We wilden af van het ‘zo doen we het al jaren’-principe. We wilden anders zijn dan andere studentenbureaus, zichtbare impact creëren. In de projectvoorstellen van het bedrijf vonden wij het belangrijk dat studenten écht wat moesten opsteken van een project en niet de secundaire taakjes in de schoot geworpen kregen.” Het moest een razendsnelle ontwikkeling worden met assertieve- en ondernemende bestuursgenoten die bereid waren om een bedrijf op te zetten, aldus Oomkens, die toevoegt: “Het moest niet een standaard bestuursjaar zijn.”
Eerste projecten
Ammerlaan blikt terug op de beginperiode: “Terwijl we bezig waren met het vormgeven van SCG, waar erg veel tijd in ging zitten, was het van belang om bij de core business te blijven: het samenbrengen van bedrijf en student.” Hij legt uit hoe het de taak was van Oomkens om op zoek te gaan naar nieuwe projecten. Niet voor henzelf, maar voor studenten die daar interesse in hadden. Ammerlaan: “Lucas had veel ervaring met het bemiddelen tussen studenten en bedrijven en hij werkte als een paard om nieuwe projecten binnen te slepen.”
En zo wist het studentenadviesbureau hun eerste officiële SCG-project binnen te halen: het opstellen van een financiële analyse bij een MKB-consultancy bedrijf uit Den Haag. Oomkens: “Vrijwel direct hadden wij hier de geschikte student met de juiste financiële ervaring voor gevonden en getest op zijn vaardigheden. Voor het eerst hadden we een student via SCG bij een bedrijf geplaatst!” Niet veel later diende via via een tweede project zich aan: het opstellen van een marketing en sociale mediastrategie voor een tandartskliniek. Ammerlaan: “Ook voor dit project wisten we, mede dankzij onze nieuwe bestuursgenoten, snel de perfecte student voor te vinden.”
Uitbreiding bestuur
Het was vanaf het begin van SCG al de bedoeling dat er uiteindelijk een bestuur van meerdere studenten omheen zou komen te staan. Door drukte besloten de oprichters daarom om nieuwe bestuursleden bij SCG te gaan vragen. Na enkele sollicatiegesprekken was de eerste aanwinst een feit: Vincent Pigeaud, die de rol van Community Manager ging vervullen. In die rol werd hij verantwoordelijk voor zowel de website als voor de vindbaarheid van SCG op internet door middel van SEO (Search Engine Optimization).
Ammerlaan: “Het stopte echter niet bij Pigeaud, want nadat we hem erbij hadden gevraagd volgden Thom Boelens en Eline Glazener al vrij snel.” Beiden zouden zij zich samen met Oomkens gaan bezighouden met het binnenhalen van nieuwe projecten. Daarnaast kreeg Boelens de verantwoordelijkheid over de sociale mediakanalen van SCG. Rechten studente Glazener zou zich gaan ontfermen over alle juridische taken die het opzetten van een bedrijf met zich meebrengt. ‘We waren op zoek naar studenten die uitblonken in hun directe communicatie, leiderschap toonden en ondernemend en assertief waren”, aldus Ammerlaan.
Oomkens blikt terug op het eerste half jaar van Student Consultancy Group, waarin de vijf bestuursleden hard aan de slag gingen: “We vergaderden elke donderdag, en iedereen kreeg tijdens de vergadering actiepunten (AP’s) toebedeeld. AP’s zijn taken die voor het begin van de volgende wekelijkse vergadering uitgevoerd moeten zijn. Mails werden verstuurd vóór de maandagen en taken werden gedurende de hele week uitgevoerd.” Oomkens wijst bovendien op de teamgeest binnen SCG: “Niemand was te beroerd om af en toe in de avonden door te werken en om taken van andere bestuursgenoten op te pakken, ik denk dat dat tot de snelle groei van SCG heeft geleid.”
Deze groep werkte met zijn vijven door tot aan augustus 2017, waarna Ammerlaan en Oomkens voor hun studie een half jaar in het buitenland (Barcelona en Zuid-Korea, respectievelijk) gingen studeren. Ondanks dat zij vanaf het buitenland even hard aan SCG zouden blijven werken, vroeg deze situatie om nieuwe bestuursgenoten. Dit leidde tot de aanstellingen van Elisabeth Muthert als Project Supervisor en Esmee Luitjens als Grafisch Ontwerpster. Muthert begeleidt binnen haar functie student-consultants van SCG tijdens hun project, zodat SCG de kwaliteit van haar projecten kan waarborgen en op de voet kan volgen. Luitjens houdt zich binnen haar functie bezig met het ontwerpen van logo’s, de lay-outs, de huisstijl en de sociale media.
Huidige projecten
Het afgelopen jaar zijn er via SCG al meerdere projecten bij bedrijven afgerond en het studentenadviesbureau is voortdurend in gesprek over verschillende nieuwe projecten. Momenteel zijn er nog drie lopende projecten. Voor het eerste lopende project gaat een student-consultant van SCG – die econometrie studeert aan de Universiteit van Amsterdam – aan de slag bij een investeringskantoor in hartje Amsterdam om hen te ondersteunen bij het opstellen van codeerprogramma’s. Daarnaast heeft SCG recent een vacature vervuld voor een project bij een huis-tuin-en-keuken-producent uit Noord-Brabant. Voor deze opdrachtgever gaat een van de student-consultants een arbeids- communicatiestrategie opstellen. Tenslotte geeft een student-consultant strategisch advies ten aanzien van het verdienmodel van startup Shoppey – een online butler service app gefocust op de retailmarkt.
SCG levert vaak studenten aan die in het systeem staan, maar soms is hun studentendatabase (+/- 50 studenten) niet toereikend. In dat geval wordt op zoek gegaan naar studenten in het eigen netwerk van SCG. Iedereen in het SCG-bestuur studeert zelf ook nog en de studierichtingen lopen ver uiteen. Bij de bestuurswerving is hier nadrukkelijk op gelet, zodat SCG oog heeft voor verschillende universitaire studies. Als SCG een potentiële kandidaat vindt, wordt hij of zij gevraagd om een motivatiebrief voor het project te schrijven en zijn of haar cv op te sturen. Daarnaast worden er verschillende case-testen en interviews met competentietesten gedaan, om te kijken of de student geschikt is voor het desbetreffende project.
Ambities
Gevraagd naar de ambities en toekomstplannen van SCG, zegt Boelens: “Op korte termijn zijn er een aantal zaken die we willen realiseren. Allereerst willen we ons bestand van vaste relaties in het bedrijfsleven uitbreiden om zo een groter en een constanter aanbod van projecten te kunnen creëren. Bovendien willen we onze database van studenten-consultants uitbreiden zodat we meer studenten-consultants waardevolle praktijkervaring op kunnen laten doen.”
Boelens voegt toe: “Daarnaast willen we onze eigen vaardigheden en expertise vergroten door geregeld een training te krijgen van professionals. Zo krijgen we in mei 2018 een uitgebreide workshop van een senior-adviseur/trainer verbonden aan GITP en de HU waar we getraind worden in het houden van competentiegerichte sollicitatiegesprekken. Dit sluit naadloos aan bij de selectieprocedure van SCG en is daarom erg bruikbaar voor ons. De toenemende professionaliteit van SCG is ook afgespiegeld in onze compleet nieuwe website die we onlangs hebben gelanceerd.”
Momenteel is het SCG-bestuur gevestigd in Groningen. Op de lange termijn wil het studentenadviesbureau echter uitbreiden naar een organisatie met een bestuur in meerdere steden. Hoewel SCG nu beschikt over studenten-consultants in andere steden, ligt de focus momenteel nog vooral op studenten in Groningen. “Met een bestuur in andere steden zouden we in staat zijn meer studenten en bedrijven te bereiken en op die manier student en bedrijf nog meer conformiteit te bieden. Immers is het voor SCG van belang dat we de kwaliteit van projecten en studenten kunnen waarborgen”, geeft Boelens aan. Oomkens besluit: “Door de kennis en ervaring van bestuursleden uit meerdere steden te bundelen willen we in de toekomst synergie realiseren, waardoor SCG nog waardevoller wordt voor zowel bedrijven als studenten.”