Oprichter Student Consultancy Group over focus, aanpak en ambities
Eind 2016 besloot Lars Ammerlaan om Student Consultancy Group op te richten. Het adviesbedrijf, dat opereert vanuit Groningen, levert advies en ondersteunende consultancydiensten aan MKB-bedrijven in uiteenlopende sectoren door heel Nederland. Vijf vragen aan Lars Ammerlaan, over de ontwikkeling van het adviesbedrijf en de ambities voor de komende jaren?
Jullie zijn inmiddels bijna één jaar actief als Student Consultancy Group. Waar staan jullie nu en wat waren de hoogtepunten in de afgelopen twaalf maanden?
In mei 2017 was de site klaar om te lanceren en de structuur van Student Consultancy Group (SCG) was gelegd. Op dit moment besloot ik om met Lucas Oomkens te werven voor een nieuw bestuur. De bestuurswerving verliep voorspoedig en we vormden ons huidige bestuur in juni 2017. In de maanden juli en augustus hebben wij ons volledig gestort op het verkrijgen van nieuwe projecten en het selectieproces van de studenten. We werden steeds meer benaderd door bedrijven en studenten die interesse hadden in ons concept.
Momenteel hebben wij al meerdere projecten afgerond en zijn onze student-consultants met verschillende projecten aan het werk. We maken enorme stappen en zijn daarom ook begonnen met een nieuwe ronde bestuurswerving.
Terug naar eind 2016: Nederland kent al een aantal studenten-consultancybureaus zoals De Kleine Consultant, UniPartners, SOLVE Consulting en Young Advisory Group. Wat was de aanleiding om met een nieuwe speler de markt te betreden?
Ik merkte dat de concurrentie op de arbeidsmarkt voor studenten toenam en dat studenten daarom praktijkervaring op wilden doen, zonder dat zij een fulltime stage willen lopen of ergens in dienst moeten treden. Studenten krijgen door SCG de mogelijkheid om naast hun studie in hun eigen tijd een project uit te voeren, zonder dat zij studievertraging oplopen.
Bij SCG kan je als student projecten uitvoeren die conformiteit bieden aan de wensen van de student. Het ene project kost 5 uur per week, het andere project kost 30 uur per week en heeft over het algemeen een lengte van 1-6 maanden. Als student ga je samen met iemand van het bestuur een aantal keer langs bij het bedrijf waarvoor je het project uitvoert, verder kan er vaak in eigen omgeving gewerkt worden.
Naast dat de lengte en duur van het project vaak parten spelen voor de student, wordt er ook vaak weinig verantwoordelijkheid bij de student neergelegd bij een ‘reguliere’ stage. Bij SCG wordt je begeleid door een projectbegeleider van SCG en een projectbegeleider van het bedrijf, het project wordt helemaal jouw eigen.
Op welke thema’s is Student Consultancy Group actief voor klanten?
We assisteren op verschillende gebieden. Dit gebeurt onder andere met behulp van data-analyses, marktonderzoek, risicoanalyses. We focussen ons op bedrijven die tegen bepaalde problemen aan blijven lopen of extra inzicht willen krijgen en/of zelf niet tot een geschikte oplossing komen.
Wat is jullie aanpak? En wat kunnen bedrijven van jullie verwachten? Pro-bono? Uurtarief?
We werken op projectbasis aan de projecten die worden uitgevoerd in flexibele omgeving. We werken non-profit en daarom krijgen studenten de ervaring mee en draait het niet om het verdienen van geld. Wél zijn wij van mening dat een vergoeding als beloning naar de student op zijn plaats is. Daarom laten we bedrijven bij een projectaanvraag zelf bepalen welke vergoeding ze voor het project willen geven.
Zoals Richard Branson ooit zei: “Als je voor iets betaalt of betaald krijgt, ga je er anders mee om dan als je iets gratis maakt”. We willen de studenten belonen voor hun werk en de genomen verantwoordelijkheid. Daarom hebben we er voor gekozen om dit met ervaring te doen en een kleine vergoeding.
Over de aanpak: wij hebben gemerkt dat bedrijven erg tevreden zijn dat bij ons snelheid, conformiteit en kwaliteit hoog in het vaandel staan.
“Studenten krijgen door Student Consultancy Group de mogelijkheid om naast hun studie in hun eigen tijd een project uit te voeren, zonder studievertraging”
– Lars Ammerlaan, bestuursvoorzitter Student Consultancy Group
Tot slot, wat zijn de ambities voor de komende jaren?
Door de razendsnelle veranderingen in de technologische ontwikkelingen moeten we erkennen dat de ‘nine to five jobs’ en ‘het stoppen met studeren om stage te lopen’ verouderde manieren van ervaring opdoen zijn. Met het uitvoeren van een project bij SCG kunnen studenten zich ontwikkelen op gebieden waarin zij zichzelf vinden excelleren en daarnaast gewoon blijven studeren.
We willen toewerken naar een bestuur van twaalf bestuursleden, momenteel zijn dat er vijf. Verder willen we natuurlijk nog meer projecten binnenhalen en de kwaliteit van de projecten optimaliseren.