Gratis studentenadvies voor mkb-bedrijven getroffen door Corona

02 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Terwijl het coronavirus voor zowel de economie als maatschappij ingrijpende gevolgen heeft, is er echter ook een positief neveneffect: het creëert namelijk tevens meer saamhorigheid in onze samenleving. Zo ook onder de studentenadviseurs van Student Consultancy Group: zij bieden door corona getroffen ondernemers kosteloos advies aan. 

“Veel bedrijven zijn in deze crisistijd zwaar getroffen door veel onzekerheden. Er ligt een grote opgave en uitdaging om omzet te blijven genereren”, zegt Yasmine Lurvink van Student Consultancy Group over de motivatie van het door studenten gerunde adviesbureau om hun steentje bij te dragen. “Daarom bieden we mkb-bedrijven in getroffen branches een kosteloos project aan.” 

Hardst getroffen sectoren

Het gaat vooral om ondernemers in de sectoren die het hardst getroffen zijn, vertelt Lurvink. “Denk aan horeca, recreatie en transport.” Hoe hard deze sectoren getroffen zijn wordt meteen duidelijk wanneer een willekeurige krant of online nieuwsplatform wordt geraadpleegd. Enkel verhalen over bars, cafés en andere horecagelegenheden die hun tent hebben moeten sluiten, en nu hun vaste lasten niet langer kunnen ophoesten. Of nieuwsberichten over hotels of campings die leeg staan, of wat te denken van de taxibranche waar nu geen kip in de auto zit.

Gratis studentenadvies voor mkb-bedrijven getroffen door Corona

Student Consultancy Group heeft ruime ervaring in het adviseren van mkb-ondernemers. Het studentenadviesbureau werd opgericht in 2016 en heeft sindsdien vele trajecten afgerond. De jonge consultants van het bureau, die hun adviestaken uitvoeren terwijl ze hun studie afronden, richten zich op uiteenlopende vraagstukken. Deze variëren van financiële analyses, marketingstrategieën en businessplannen, tot marktonderzoek, het doorvoeren van duurzaamheidsanalyses of bijvoorbeeld het houden van klanttevredenheidsonderzoeken en het bieden van juridische dienstverlening 

Frisse kijk

“We kunnen helpen door met een frisse blik naar de onderneming te kijken en op een creatieve manier mee te denken over een crisisbeleid, met manieren om omzet te blijven generen. Ook kunnen we helpen met juridische problemen of we kunnen financiële analyses uitvoeren om inzicht te verschaffen in de financieel drijvende factoren binnen de onderneming. En er zijn natuurlijk nog veel meer projecten waar wij als studenten hulp kunnen bieden”, licht Lurvink toe. 

Ze omschrijft hun ondersteuning als een echte “win-win-oplossing”. Terwijl de ondernemers waardevolle adviezen krijgen – in een periode waar iedere stuiver omgedraaid dient te worden – kunnen de studentenconsultants leerzame vakinhoudelijke ervaring opdoen. Lurvink besluit: “Als studenten hebben we door de huidige situatie meer vrije tijd over [veel vakken zijn door universiteiten gestopt]. Deze tijd kunnen we hiermee nuttig besteden.”