Wisseling van de wacht bij Student Consultancy Group

27 oktober 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Net zoals ieder jaar vindt er binnen Student Consultancy Group een wisseling van de wacht plaats waarbij de nieuwe lichting het stokje overneemt van de oude. Aan het woord de nieuwe (Merel van Harten) en oude voorzitter (Huib Wesselman) over het verleden, heden en de toekomst van Student Consultancy Group.

Student Consultancy Group (SCG), dat werd opgericht in 2016, is een studentenadviesbureau dat bedrijven uit verschillende sectoren ondersteunt, vertelt Huib Wesselman, die tot voor kort de rol van SCG-voorzitter vervulde in een door de coronacrisis gedomineerd jaar. “Er vielen door de pandemie veel activiteiten weg, maar dit heeft ons wel de ruimte gegeven om op een creatieve manier over de toekomst na te denken”, zegt Wesselman, die momenteel aan de RUG zijn masteropleiding Finance afrondt.

Roeien met de riemen die je hebt

“Vanaf dag één heb ik me als voorzitter hard gemaakt voor een nieuwe acquisitiemethode”, licht Wesselman toe. “Samen met het acquisitieteam hebben we onze oude aanpak kritisch bekeken en naast verscheidene bekende methodes gelegd. De nieuwe, meer persoonlijkere methode, wierp direct zijn vruchten af. Al gauw zagen we een stijging in nieuwe projecten, maar ja, toen kwam de coronacrisis dus om de hoek kijken, waardoor veel van onze plannen niet meer toereikend waren.”

Huib Wesselman en Merel van Harten - Student Consultancy Group

Net zoals binnen veel grote organisaties, werden naar aanleiding van de Covid-19 uitbraak direct meerdere spoedvergaderingen georganiseerd binnen SCG. “Dit leidde tot ons initiatief om getroffen ondernemingen gratis onze adviesdiensten aan te bieden. Twee weken later zagen we dat andere studentenadviesbureaus ons voorbeeld volgden. Uiteindelijk zijn we voor tientallen bedrijven een steun in de rug geweest in deze crisistijd. In mijn ogen was dit het juiste om te doen in deze economische zware tijden”, legt Wesselman uit. 

Aan de slag in het ‘nieuwe normaal’

Het is vanzelfsprekend niet eenvoudig om te starten met een nieuwe functie tijdens een crisissituatie, zegt Merel van Harten, sinds september de nieuwe voorzitter van SCG, en die aan de RUG haar bacheloropleiding Communication & Information Studies aan het afronden is. “Maar gelukkig was ik al enige tijd actief bij Student Consultancy Group als bestuurslid, dus ik heb al kunnen zien hoe iedereen vanaf het begin van de coronacrisis aan de slag ging met zijn of haar nieuwe verantwoordelijkheden. Dat heeft mij geholpen mijn nieuwe rol snel op te pakken.”

“In maart zijn wij begonnen met het verplaatsen van de werkzaamheden naar het online platform. Ook hebben we het contact met de studentenconsultants naar het online kanaal verplaatst”, vervolgt Van Harten. “We hebben binnen het bestuur goede afspraken gemaakt over de coronamaatregelen en -protocollen. Vooral hierdoor verliep de wisseling van de wacht voorspoedig. Ondanks de huidige situatie, kon ik direct aan de slag met de vijf nieuwe bestuursleden met het verbinden van studentenconsultants aan bedrijven.” 

Een blik op de toekomst

In een blik op de toekomst laat Van Harten weten dat ze het komende jaar het online platform van SCG verder wil uitbouwen. “Ons platform is de afgelopen maanden door onze marketing flink gegroeid. Door de crisissituatie zijn er veel bedrijven die behoefte hebben aan de inzichten van onze studentconsultants. Daarnaast zullen we ons de komende tijd gaan inzetten om onze naamsbekendheid te vergroten. Daardoor kunnen wij nog meer gedreven en gemotiveerde topstudenten met bedrijven blijven verbinden.”

Oud-voorzitter Wesselman geeft aan dat hij gelooft in de plannen van Van Harten: “Ik heb er alle vertrouwen in dat Merel als voorzitter de stijgende lijn zal doortrekken en het nieuwe bestuur daarin meeneemt.” Van Harten besluit: “Huib heeft mij het afgelopen half jaar begeleid tijdens zijn voorzitterschap. Vanaf het begin heeft hij een sterke basis gelegd, waardoor ik mijn nieuwe rol als voorzitter samen met het bestuur gemakkelijk kan continueren. Ik wil Huib hierbij dan ook bedanken voor zijn inzet.”