Alex van den Bergh over trends in de IT-outsourcingwereld

18 december 2017 Consultancy.nl

Als directeur van de sourcingadviespraktijk van Quint Wellington Redwood ontgaat Alex van den Bergh geen enkele ontwikkeling binnen de wereld van outsourcing van IT. Niet voor niets is Quint al jarenlang marktleider in de Benelux op het terrein van onafhankelijk sourcingadvies en wordt het bedrijf jaarlijks opgenomen in de lijst ‘World’s Best Outsourcing Advisors. Welke laatste trends bespeurt Van den Bergh? Wat zijn volgens hem de do’s en de don’ts?

Eerst even kennismaken met Quint Wellington Redwood, voor wie het bedrijf nog niet kent. Marktleider in sourcingadvies in de Benelux. Met 250 medewerkers actief over de hele wereld, vanuit kantoren in de Verenigde Staten, Spanje, India, Maleisië, Japen en Nederland, waar het hoofdkantoor gevestigd is. De core business van het bedrijf? “We helpen middelgrote en grote organisaties hun digitale strategie vorm te geven”, zegt Van den Bergh. “Dat doen we door ze op te leiden, door ze te helpen hun IT-processen efficiënter in te richten of, en dat is het meest relevant voor dit interview, door te bepalen wat ze op IT-gebied het beste zelf kunnen doen, wat ze het beste door andere partijen kunnen laten doen en wat ze het beste naar de cloud kunnen brengen.”

Die laatste tak van sport noemen ze bij Quint hun sourcingadviespraktijk. Van den Bergh staat er al vijf jaar aan het hoofd. “Kenmerkend voor ons advies is dat het onafhankelijk is. We hebben geen belang bij outsourcing. Daarnaast hebben we veel verstand van IT. Geen ‘hoog over’-kennis van wat spreadsheetjes. We werken op basis van 20 jaar ervaring en een sourcingcyclus. We bekijken de situatie van de opdrachtgever en stellen vast wat een goed idee is.”

Meer sourcingrelaties

Van den Bergh ziet het aantal sourcingrelaties toenemen. En ook de cijfers tonen dat aan. “Wij meten elk jaar of organisaties meer of minder outsourcen. De meeste recente uitkomsten zijn dat de helft aangeeft meer te gaan outsourcen, tien procent geeft aan minder te gaan outsourcen en veertig procent houdt vast aan hetzelfde outsourcingsniveau.”

Alex van den Bergh, Practice lead Outsourcing, Quint

Meerdere redenen voeden het groeiende aantal outsourcingsrelaties. Van den Bergh somt ze op: “Organisaties willen zich richten op hun core business. Een ondernemer van een logistiek bedrijf zegt bijvoorbeeld: ik hou me bezig met goederenvervoer, waarom zou ik me dan ook bezighouden met een datacenter? Hij wil vooral ontzorgd worden op dat gebied en zo tijd en aandacht vrijspelen om te innoveren in processen die specifiek zijn voor zijn organisatie.

Een tweede reden is het kostenvoordeel. De gemiddelde IT-serviceprovider kan dankzij schaalvoordelen, focus en efficiency IT-diensten goedkoper leveren dan de organisatie die zelf intern IT optuigt en beheert. En drie: zeker kleinere en middelgrote organisaties zijn minder in staat om IT-talent aan zich te binden. Dat is niet uitdagend genoeg voor de specifieke security expert, die wél voor een gespecialiseerd IT-bedrijf wil werken. Om die kennis toch in huis te halen is outsourcing een goede oplossing.”

Trends

De belangrijkste laatste trends in sourcingland? Van den Bergh ziet er meerdere. “De opkomst van cloud is er een, met name cloud hosting. En wat je dan voornamelijk ziet bij middelgrote en grote bedrijven, is dat ze kiezen voor hybride oplossingen. Ze nemen dus niet alles uit de cloud af, maar laten een substantieel deel van hun infrastructuur in dedicated datacenters staan.” 

De toenemende populariteit van SaaS (Software as a Service) hangt hiermee samen: software die bedrijven als een dienst en uit de cloud afnemen. De serviceprovider draagt zorgt voor het beheer ervan. Van den Bergh: “Het grote voordeel is dat je als organisatie ontzorgd wordt. Je neemt een abonnement op software en hebt verder geen omkijken naar de hosting ervan. Office 365 is een bekend voorbeeld. Een ander voordeel is ‘pay per use’, je kunt op- en afschalen. We zien ook risico’s. Een SaaS-platform is relatief eenvoudig om te starten en mee te werken, maar het is lastig om er weer uit te komen. Daarnaast kun je op den duur afhankelijk zijn van tientallen SaaS-leveranciers. Het zou kunnen voorkomen dat ze failliet gaan of hun licentieprijs verdubbelen. De meeste IT-partners doen dat niet zomaar, maar er zitten rotte appels tussen. Inherent aan ontzorging is dat je een bepaalde mate van controle verliest. Wees je daarvan bewust.”

“Een andere trend is dat veel grote organisaties agile willen werken”, vervolgt Van den Bergh. “Dat betekent dat ze kortcyclisch nieuwe diensten of producten willen bedenken en ontwikkelen zonder dat ze vooraf alles al hebben uitgekristalliseerd in een ontwerp. Dit vraagt een andere benadering van IT-partners. Een vaste prijs en doorlooptijd zijn moeilijk te bepalen. Het kan om meerdere agile ‘sprints’ gaan waarbinnen iets ontwikkelt wordt. Die hogere mate van onzekerheid is spannend en vraagt om meer wendbaarheid.”

Quote Alex van den Bergh

Hij vervolgt: “Mijn tip aan de uitbestedende partij: klinkt flauw, maar niet elk IT-project hoeft per se agile te gebeuren. Kijk waar het zin heeft en waar niet. Met de traditionele manier hoeft niks mis te zijn. Doe je het wel, bijvoorbeeld in het geval van de ontwikkeling van een nieuwe mobile app, zoek dan een serviceprovider waarbij je een goede ‘klik’ voelt en bouw geleidelijk de relatie op. Begin samen een paar sprints om aan elkaar te wennen. Start niet gelijk met ingewikkelde prijsstructuren, want onze ervaring is dat beide partijen er vaak nog niet klaar voor zijn. Ze moeten eerst ingespeeld raken.”

Blik vooruit

Outsourcing, in welke vorm dan ook, is meestal niet voor even. Beide partijen hopen op een stabiele, langdurige relatie. Daarom is de belangrijkste tip van Van den Bergh aan organisaties die outsourcing overwegen, een sourcingstrategie bepalen of een IT-partner zoeken: kijk niet alleen naar de korte termijn, werp vooral ook een blik vooruit. “Waar staan we nu, waar willen we over vijf jaar staan? Welke rol kan outsourcing van IT daarbij spelen?”

Van den Bergh: “Wat ik veel organisaties zie doen, is dat ze de IT-partners kiezen die de beste verhalen schrijven. De RFP die ze uitsturen is dan net een essaywedstrijd. Dan vraagt een verzekeraar die een IT-partij zoekt om haar datacenter over te nemen: ‘Wat is uw visie op de verzekeringsmarkt?’ Dan krijg je dus niet de beste IT-leverancier maar eerder de beste essayschrijver. Stel vragen die relevant zijn en aansluiten bij de expertise en schaal van de serviceprovider. Schrijf niet voor, want dan verdwijnen de voordelen van outsourcing juist. Je kunt best wat randvoorwaarden stellen, maar vraag vervolgens vooral: hoe zou jij dat nou doen? Hou je bezig met wat je wil bereiken en minder met hoe het moet.” 

Een laatste tip dan, omdat organisaties die vaak vergeten. “Maak voordat je een sourcingcontract met elkaar sluit afspraken over hoe je uit elkaar gaat. Niemand wil dat, maar als het gebeurt kun je het maar beter geregeld hebben.”

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met de redactie van Outsourcing IT, een gespecialiseerd kennisplatform voor de IT-outsourcingwereld.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup