DRV Corporate Finance begeleidt herstructurering van zorgpartij Medisol

27 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Medisol, een internationale reseller van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) en aanverwante producten, heeft een gedeeltelijke wisseling van de wacht ondergaan. Medeoprichter en aandeelhouder Edwin Roelse heeft het bedrijf verlaten. Pieter Joziasse, de andere oprichter van Medisol, heeft Roelse’s belang overgenomen. Anne-Marieke Wieman is aangesteld als Operational Manager en zal tevens deelnemen in de onderneming.

In september werd begonnen met de herstructurering. Vanuit het Rotterdamse M&A kantoor DRV Corporate Finance heeft een team bestaande uit Pieter Poortvliet en Gert Beunder geadviseerd over de structuur van de transactie. Daarnaast ondersteunde het team bij de gesprekken, de financieringsaanvraag en de daaropvolgende afwikkeling van de transitie.

Van ambulance naar eigen bedrijf

Medisol werd in 2001 in Middelburg opgericht door Pieter Joziasse en Edwin Roelse. De twee hadden elkaar leren kennen toen ze beiden werkten bij de ambulancedienst. Joziasse was daar werkzaam als verpleegkundige en Roelse als chauffeur. Vanuit de praktijk ervaarden de twee hoe belangrijk het is dat er in noodsituaties snel een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan worden ingezet. Naast zijn baan maakte Roelse websites, onder meer voor het GHOR (Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio). Ook Joziasse bouwde websites, onder meer voor hulpverleners. Daarbij onstond ook de naam Medisol, een afkorting voor Medical Internet Solutions.

De twee werkten graag en vaak samen en merkten dat er op de websites veelvuldig vragen werden gesteld over AED’s, bijvoorbeeld over verkoopadressen, de werking en het onderhoud. Dat deed Joziasse en Roelse besluiten een webshop op te zetten. “We zijn letterlijk vanaf de zolderkamer begonnen”, aldus Roelse tegenover het Zeeuwse PZC.
 DRV Corporate Finance begeleidt herstructurering van zorgpartij Medisol

Razendsnelle groei

De webshop groeide dusdanig snel dat ze uiteindelijk hun baan bij de ambulancedienst opzegden en zich er fulltime op gingen richten. Daarna ging de groei in rap tempo door: vanaf 2010 tot en met het huidige jaar mocht Medisol zich ieder jaar een FD Gazelle noemen, wat betekent dat er elk van deze jaren minimaal 20% groei werd gerealiseerd. In 2010, 2011, 2012 en 2015 werd zelfs de Gouden Gazelle gewonnen voor het snelst groeiende bedrijf in Zeeland. Tussen 2008 en 2010 groeide Medisol bijvoorbeeld met maar liefst 89%.

Anders dan dit constante hoge tempo wellicht doet vermoeden, is Medisol zich bewust van de verleiding te snel te willen groeien: “Daar waken wij juist voor. Alles moet behapbaar blijven. En dat gaat ons tot dusver goed af”, stelde de kersverse operationeel manager Anne-Marieke Wieman tegenover het FD na het winnen van de meest recente FD Gazelle. Met het winnen van de achtste Gazelle werd Medisol bovendien een van de dertien bedrijven die de prijs minimaal acht keer mee naar huis mochten nemen. Joziasse: “Een snelle rekensom leert dat wij behoren tot een select clubje van 1,7% van alle FD Gazellen 2017. Dat maakt ons extra trots.”

Groter pand

Op 10 februari van dit jaar werd de sterke groei van Medisol bekroond met de betrekking van een groter bedrijfspand, waarmee de onderneming ook van Middelburg naar Vlissingen verhuisde. Daar werd het gebouw van de voormalige drukkerij ADZ aangekocht. Ten tijde van de opening bood het kantoor werkruimte aan 31 medewerkers en naar de verwachting van Medisol zullen dat er aan het eind van dit jaar zo’n 40 zijn. Ook daarna is er nog voldoende groeicapaciteit binnen het nieuwe onderkomen.

Vandaag de dag levert het bedrijf AED’s in dertien Europese landen. Binnen de Benelux is Medisol zelfs marktleider geworden. Hierbij profiteert de AED-leverancier van zijn niche-propositie, zijn hoge mate van productkennis, zijn servicegerichtheid en zijn online aanwezigheid. Deze combinatie maakt het mogelijk om vanuit één locatie in Zeeland de gehele Europese markt te bedienen.

Begin dit jaar verhuisde het snelgroeiende Medisol naar een groter pand in VlissingenTegelijk met de sterke groei-ontwikkelingen van Medisol, maakte het bedrijf onlangs een wisseling in hun managementstructuur bekend. Zo heeft medeoprichter, directeur en aandeelhouder Roelse het bedrijf verlaten en is zijn belang door medeoprichter Joziasse overgenomen. Daarbovenop is als nieuwe Operational Manager Anne-Marieke Wieman aangesteld, die ook een belang heeft genomen in Medisol. In een reactie op de herstructurering laat een woordvoerder van DRV Corporate Finance weten: “Medisol is in september 2017 begonnen aan een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. Met het realiseren van de transactie en de benoeming van Anne-Marieke Wieman tot nieuwe Operational Manager, is de toekomst van Medisol bestendigd en kan men verder bouwen aan versterking van het marktleiderschap. 

Het is niet de eerste keer dat DRV Corporate Finance actief is voor Medisol. Zo’n vijf jaar geleden werd het adviesbureau ook al ingeschakeld toen Medisol de Haarlemse branchegenoot AEDshop overnam. DRV Corporate Finance ondersteunde Medisol toen in het overnametraject en voerde het due diligence-onderzoek en de financieringsaanvraag uit.

DRV Corporate Finance

Het M&A bureau kan bovendien terugkijken op een geslaagd jaar. Naast dat het Medisol ondersteunde bij de recente herstructurering binnen de top van de organisatie, begeleidde DRV Corporate Finance in het derde kwartaal diverse ondernemingen bij verschillende transacties. In totaal werden 26 opdrachten uitgevoerd die samen goed zijn voor een waarde van €110 miljoen. Hiervan bestaat de helft uit waarderingen, waarmee €63 miljoen werd binnengehaald. Ook voerde het kantoor elf transaction support projecten uit, wat €43 miljoen opleverde.