Peter Ruigrok versterkt Woningcorporaties-praktijk van Twynstra Gudde

21 november 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Peter Ruigrok heeft zich als geassocieerd adviseur verbonden aan adviesbureau Twynstra Gudde. Ruigrok richt zich bij het organisatie­adviesbureau uit Amersfoort op governance vraagstukken bij woningcorporaties.

De afgelopen drie decennia heeft Peter Ruigrok ruime ervaring opgedaan als eindverantwoordelijke van grote en middelgrote bedrijven in de advies-, vastgoed- en bouwsector. Tot medio 2016 is hij, gedurende vijf jaar, interim bestuurder geweest van drie woning­corporaties: Rijswijk Wonen (een woningcorporatie uit Rijswijk), Mozaiek Wonen (een middelgrote woningcorporatie in het Groene Hart) en Stichting WSG (een als kleine speler in Geertruidenberg). In een tijd waarin er voor woningcorporaties veel veranderde, was Ruigrok nauw betrokken bij het uitstippelen van strategische plannen, het aanscherpen van de focus van de organisatie en het doorvoeren van aanpassingen binnen de bedrijfsvoering. 

Daarvoor werkte Ruigrok jarenlang in leidinggevende posities bij bouwbedrijven en projectontwikkelaars (Lips Development, Giesbers Groep), een vastgoedontwikkelaar (AM Real Estate Development) en het gemeenschappelijk ontwikkelingsbedrijf van de Rijksoverheid. Rode draad in zijn aanpak van leidinggeven zijn, zoals Ruigrok het zelf omschrijft op LinkedIn: integer, open, communicatief, transparant, analytisch, teamspeler, doortastend, origineel en van de lange lijnen.

Peter Ruigrok - Geassocieerd adviseur bij Twynstra Gudde

De expertise van Ruigrok versterkt de capaciteiten van de Woningcorporaties dienstverlening van Twynstra Gudde. De praktijk, die onder leiding staat van partner Ilta van der Mast, werkt voor verschillende woningcorporaties door het land, waaronder Ymere, de grootste speler in de branche, het Rotterdamse Woonbron, en Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. Samen met Aedes, en een aantal andere partners (KWH, ABF en PwC), voert Twynstra Gudde ook jaarlijks onderzoek uit naar trends in de woningcorporatiebranche.

Uit het meeste recent onderzoek van de onderzoekers bleek dat de circa 320 woningcorporaties in ons land over de hele linie hun klanttevredenheid hebben weten te verhogen in het afgelopen jaar, in een tijd waarin het ook gelukt is om de bedrijfslasten terug te schroeven. Tegelijkertijd staan ze naar de toekomst toe voor verschillende moeilijke opgaven, waaronder het optimaliseren van de vastgoedportefeuille, organisatieontwikkeling, samenwerking in de keten, disruptieve technologie en cultuurverandering. 

“Met de samenwerking met Ruigrok willen wij werken aan het verbeteren van de transparantie en effectiviteit van samenwerking binnen corporaties, tussen corporaties en hun externe belanghebbenden. Dit ter verbetering van de beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid van huisvesting voor mensen, die daar nu en in de toekomst, niet zelf in kunnen voorzien”, zegt Van der Mast.

Naast het geven van adviezen, zal Ruigrok betrokken zijn bij de woningcorporatietrainingen van het adviesbureau.

Gerelateerd: Vermogen van woningcorporaties gaat met tientallen miljarden stijgen.