Tanja Roeleveld van Landal Greenparks MVO Manager van het Jaar

15 november 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tanja Roeleveld, Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks, is afgelopen week verkozen tot MVO Manager van het Jaar 2017.

Dit jaar heeft de MVO Manager van het Jaar verkiezing alweer voor de vijfde keer plaatsgevonden. Vanaf deze editie ligt de organisatie in handen van MVO-adviesbureau Sustainalize, Moonen Packaging heeft zich als partner aan het initiatief verbonden. Ieder jaar zetten de twee organisaties MVO-managers in de spotlights die het afgelopen jaar uitblonken in hun bijdrage aan een duurzamere wereld.

Voor de 2017-editie van de verkiezing hadden ruim 350 personen die werkzaam zijn als MVO-managers, tien MVO-managers geselecteerd in een eerste stemmingsronde. Vervolgens nomineerde een deskundige jury drie personen voor de award. Naast winnaar Roeleveld waren dat dit jaar: Niels van Geenhuizen (Program Manager Sustainability bij Arcadis) en Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface).

Dit jaar werd de award uitgereikt tijdens het Nationaal Sustainability Congres, een grootschalig congres op het gebied van MVO* en duurzaamheid, waar jaarlijks ruim 500 geïnteresseerden op afkomen. De aanwezigen hadden een aandeel (40%) in het bepalen van de uiteindelijke winnaar – zij konden via SMS stemmen op hun favoriete kandidaat. Ook abonnees op de nieuwsbrief van het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen konden een voorkeursstem uitbrengen op een van de drie genomineerden, deze stemming woog voor 60% mee in het eindoordeel van de jury.

Tanja Roeleveld

Op basis van alle stemmen is het uiteindelijk Tanja Roeleveld die is verkozen tot MVO Manager van het Jaar 2017. Roeleveld is sinds 2012 werkzaam als Manager Sustainability bij Landal Greenparks. Het vakantiepark ontvangt jaarlijks ruim tweeënhalf miljoen gasten op een van de 85 parken die ons land telt. In haar huidige rol als Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal, fungeert Roeleveld als aanjager voor duurzame ontwikkeling en innovatie.
MVO manager van het jaarIn het juryrapport viel onder meer te lezen: “Op strategisch gebied zorgt Tanja Roeleveld dat duurzaamheid een rol speelt bij elke beslissing van de organisatie en in praktische zin wil ze de gasten zoveel mogelijk inspireren en bewustmaken van duurzaamheid, door hen er actief bij te betrekken. Duurzaamheid maakt al sinds het ontstaan van de organisatie deel uit van de missie, maar Tanja heeft in haar rol van Programmamanager Duurzaam & Betrokken Ondernemen kans gezien de ‘groene genen’ van alle drieduizend medewerkers van Landal GreenParks te activeren, door hen handvatten te geven voor de verduurzaming van het bedrijf.”

Alvorens Roeleveld haar huidige rol binnen Landal kreeg, was ze er enkele jaren werkzaam als communicatiemanager. Die achtergrond heeft haar volgens de jury uitermate geschikt gemaakt voor haar rol als programmamanager. Deze laat weten: “Met haar communicatieve vaardigheden en opleiding in de hospitality weet Tanja Roeleveld zowel binnen als buiten de organisatie mensen te inspireren en te mobiliseren. Zo zorgt ze dat niet alleen de algemene bedrijfsvoering verder verduurzaamt, maar weet dat ook te integreren in waar het bij Landal écht om gaat: gastbeleving.” De jury omschrijft Roeleveld ten slotte als “de ‘duurzame burgemeester’ van Landal GreenParks”, met als toelichting: “Ze denkt breed; van inkoop en bedrijfsvoering tot gastenbeleving. Zo weet ze zaken met elkaar te verbinden en te vertalen in concrete acties en investeringen Haar drive maakt dat ze die kansen grijpt. Tanja denkt integraal: ze neemt ook de natuur in haar ‘dorpen’ mee in haar beleid zodat gasten ook echt iets ‘meenemen’ na hun verblijf.”

Inspiratie voor anderen

Folkert van der Molen, Marketingmanager van Sustainalize en initiatiefnemer van de verkiezing, laat in een reactie op de uitreiking weten: “Het doel van de verkiezing is om via de winnaar andere MVO-managers te inspireren. Met alle vorige winnaars (Birgitta Kramer van Vitens, Carola Wijdoogen van NS, Anniek Mauser van Unilever en Annette van Waning van Vebego) is dat volop het geval geweest. In diverse interviews en optredens hebben de eerdere winnaars verteld over hun drijfveren, hun aanpak en behaalde resultaten. Wij gaan er wederom vol vanuit dat wij met Tanja als winnaar van dit jaar ook weer een groot inspirator verkozen hebben.”

Naast de gewonnen award ontving Roeleveld een cheque voor een geheel verzorgd weekend voor twee personen in duurzaam Landgoed Zonheuvel te Doorn.

* MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, het dusdanig ondernemen dat de aandacht voor milieu, sociaal-ethische factoren en winst gebalanceerd is en afgestemd is op de verwachtingen van de stakeholders (belanghebbenden) van een organisatie.