De drie belangrijkste MVO Managers van het Jaar
De drie finalisten voor de titel van ‘MVO Manager van het Jaar 2017’ zijn bekend. Het gaat om Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface), Niels van Geenhuizen (Program Manager Sustainability bij Arcadis) en Tanja Roeleveld (Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks). Op 9 november zal op het Nationaal Sustainability Congres de uiteindelijke winnaar worden aangewezen.
MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hieronder verstaat men zodanig ondernemen dat de aandacht voor milieu, sociaal-ethische factoren en winst gebalanceerd is en afgestemd is op de verwachtingen van de stakeholders (belanghebbenden) van de onderneming. In de verkiezing, die wordt georganiseerd door MVO-adviesbureau Sustainalize en Moonen Packaging, worden elk jaar MVO-managers in de spotlight gezet die het afgelopen jaar uitblonken in hun bijdrage aan een duurzamere wereld. Dit jaar vindt de prijsuitreiking voor de vijfde keer plaats.
De verkiezing kent een uitgebreide selectieprocedure. Eerst werden meer dan 350 MVO-managers gevraagd hun top-3 samen te stellen van MVO-managers op de lijst uit hun op de lijst. Op basis van deze respons werd in juni een shortlist van tien managers naar buiten gebracht. Hieruit heeft een deskundige jury* nu drie finalisten genomineerd die het op 9 november tijdens het Nationaal Sustainability Congres tegen elkaar zullen opnemen in de finale.
De finalisten
Als Head of Sustainable Development bij tapijttegelproducent Interface – waar ze al sinds 2003 werkzaam is – levert Geanne van Arkel een bijdrage aan de transitie richting een circulaire en op biobrandstof draaiende economie, ook wel ‘The Blue Economy’ genoemd. Door mensen te enthousiasmeren en (onverwachte) partnerships te sluiten, mikt ze erop nieuwe innovaties en inclusieve businesspraktijken te ontdekken die kunnen helpen bij het creëren van waarde voor zowel het milieu en de samenleving als voor de business.
De jury prijst Van Arkel om haar authenticiteit en stelt dat ze haar ervaringen als koploper bij Interface gebruikt om op vele plaatsen duurzaamheid op de agenda te zetten. “Ze werkt vanuit de inhoud, pakt nieuwe ontwikkelingen en methodieken op en verbindt deze tot nieuwe inzichten en projecten. Wie Geanne spreekt, kan rekenen op een positieve inbreng en op nieuwe ideeën. Mensen omschrijven haar als inspirator en verbinder”, is te lezen in de motivering van de jury.
De tweede finalist, Niels van Geenhuizen, geeft aan ervan overtuigd te zijn dat “duurzaamheid een belangrijk element is in onze economische ontwikkeling”. Zijn werkgever Arcadis deelt die opvatting en geeft hier uitdrukking aan door de ambitie uit te spreken om tot de meest duurzame bedrijven in haar sector te horen. Als Program Manager Sustainability mag Van Geenhuizen invulling geven aan deze doelstelling. Hierbij richt hij zich niet alleen op de interne bedrijfsvoering, maar juist ook op het meedenken over oplossingen voor klanten. “Juist hier zit de belangrijkste meerwaarde”, aldus Van Geenhuizen.
Volgens de vakjury is Van Geenhuizen “een echte strijder met een enorme drive”, die zich bij Arcadis zowel intern als extern zeer proactief opstelt en deze twee werelden daardoor met elkaar weet te verbinden: “Hij laat zich niet belemmeren en weet klanten mee te krijgen richting duurzame oplossingen. Hij heeft Arcadis ook intern flink duurzamer weten te maken.”
Tanja Roeleveld, ten slotte, is als Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bezig met het organiseren en implementeren van duurzaamheidsdoelstellingen bij Landal Greenparks. Hiervoor is ze onder meer druk met het verbinden van mensen, processen, doelen en ambities. Ook legt ze hiermee naar eigen zeggen de verbinding tussen duurzaamheid en de corebusiness van Landal, door “onvergetelijke vakanties” te verzorgen zonder negatieve impact op het milieu of – beter nog – met positieve impact.
Roeleveld wordt door de jury aangemerkt als de “duurzame burgemeester van Landal GreenParks”. Ze wordt geprezen om haar inclusieve manier van denken, onder meer op het gebied van inkoop, bedrijfsvoering en gastenbeleving: “Zo weet ze zaken met elkaar te verbinden en te vertalen in concrete acties en investeringen. Haar drive maakt dat ze die kansen grijpt. Tanja denkt integraal: ze neemt ook de natuur in haar ‘dorpen’ mee in haar beleid zodat gasten ook echt iets ‘meenemen’ na hun verblijf.”
Uitreiking
De uiteindelijke winnaar van deze drie finalisten wordt niet door de jury aangewezen, maar door het publiek: 60% van de eindscore zal worden bepaald door de abonnees van platform Duurzaam-ondernemen.nl en de rest van de score wordt bepaald in de finaleronde, die plaatsvindt tijdens het Nationaal Sustainability Congres op 9 november. De bezoekers van het event kunnen dan hun stem uitbrengen en deze stemming weegt mee voor de overige 40%.
De bokaal zal aan de winnaar worden overhandigd door de bekende duurzame ondernemer Maurits Groen. Naast deze bokaal, ontvangt de MVO-Manager van het Jaar 2017 een geheel verzorgd weekend voor twee personen op Landgoed Zonheuvel te Doorn. Eerder werd de titel van ‘MVO Manager van het jaar’ al in de wacht gesleept door Annette van Waning (Vebego), Anniek Mauser (Unilever), Carola Wijdoogen (NS) en Birgitta Kramer (Vitens).
* De vakjury bestaat uit zes MVO-deskundigen: Vera Dalm, directeur MilieuCentraal en voorzitter van het Netwerk van Milieuprofessionals VVM; Gé Moonen, eigenaar/directeur Moonen Packaging; Maria van der Heijden, directeur MVO Nederland; Ruud Koornstra, voorzitter van bestuur van De Groene Zaak, ondernemer en Energie-commissaris van Nederland; Folkert van der Molen, marketing manager bij MVO-adviesbureau Sustainalize en André Nijhof, associate professor European Institute for Business Ethics bij Nyenrode Business Universiteit.