Sioo en BrainCompass onderzoeken DNA van consultants

07 november 2017 Consultancy.nl

Wat is het DNA van consultants? Welke eigenschappen maken van iemand een succesvol adviseur? En welke combinatie van verschillende typen adviseurs levert een optimaal team op? Op deze en meer vragen zullen antwoorden gezocht worden in een onlangs gestart onderzoek van opleider Sioo en assessment-platform BrainCompass.

Met het onderzoek hopen Sioo en BrainCompass, dat stelt vanuit een biologisch mensbeeld bij te dragen aan de ontwikkeling van professionals, meer inzicht te krijgen in “de biologische succesfactoren van consultants”. De verwachting wordt uitgesproken dat de opgedane kennis adviseurs kan helpen hun vak beter uit te oefenen. Daarnaast voorziet men voordelen ten aanzien van opleidings- en wervingstrajecten. Sioo-rector Ard-Pieter de Man: “Nu beoordelen we op basis van een intake of een persoon geschikt is, maar door ook de biologische achtergrond van een persoon hierin mee te nemen kunnen we mensen preciezer adviseren.”

Voorgeprogrammeerd

Hoe komt het dat mensen het karakter hebben dat ze hebben? Zou het kunnen dat een manager zo begripvol is vanwege een ruime aanwezigheid van het knuffelhormoon oxytocine? Of dat het ijzeren doorzettingsvermogen van een succesvolle marktkoopman genetisch bepaald is? “Je eigen fabrieksinstellingen zijn heel belangrijk om te bepalen welke richting je als consultant kiest”, zegt De Man tegenover De Telegraaf.

Hij vervolgt: “Ben je van nature heel sociaal, dan is verandermanagement een goede keuze. Ben je dat niet, dan is het misschien beter om vakinhoudelijk naar de top te gaan.” Loek Worm, medeoprichter van BrainCompass vult aan: “Er is bijvoorbeeld een gen dat erop wijst of je durft door te zetten. Zeg maar of je een bord voor je kop hebt. Zulke mensen kunnen goed verkopen of een deal naar een volgend niveau tillen. Er zijn mensen die daar van nature wat vlak in zijn.”

De onderzoekers denken dat meer kennis van het eigen DNA consultants kan helpen hun vak beter uit te oefenen

Speekseltest

Het onderzoek is opgedeeld in twee onderdelen. In de eerste onderzoeksfase vullen de deelnemers een online vragenlijst in. De vragen op de lijst brengen kenmerken van de beroepsgroep naar voren, zoals bijvoorbeeld ‘type ondernemer’ of ‘type netwerker’. In de tweede fase vindt het werkelijke DNA-onderzoek plaats. Enkele weken geleden begon er een verse lichting cursisten bij opleidingscentrum Sioo en op hun tweede dag ontvingen zij in het kader van het onderzoek een pakket waarvan de DNA-zelftest, waarmee speeksel wordt afgenomen, deel uitmaakt.

“Het is geheel vrijwillig, hoor”, benadrukt Worm namens BrainCompass, dat het speeksel van de consultants zal laten onderzoeken. Door alle tests te combineren, wil men een DNA-databank van consultants aanleggen voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast schenkt men in het onderzoek ook nog aandacht aan iemands wereldbeeld, de professionele rol en de manier waarop iemand is opgevoed. Door al deze elementen met elkaar te verbinden, hopen de initiatiefnemers dat er dwarsverbanden te ontwaren zullen zijn tussen gedragingen en genetische eigenschappen.

De Man betoogt dat de gegevens die in het onderzoek verkregen worden belangrijk zijn voor de toekomst van de advieswereld: “Als we preciezer weten wat iemands zwakke en sterke punten zijn, kunnen we een goed team samenstellen waarin mensen elkaar aanvullen. De uitkomst van het onderzoek kan inzicht geven in de consultant van de toekomst: welk pad moet de adviseur bewandelen om in de toekomst succesvol te zijn en te blijven?” In een reactie aan Management & Consulting laat De Man bovendien weten dat het onderzoek absoluut geen grap is: “We gaan dit echt doen. Als Sioo opereren we aan de grens van de kennis en we gaan uitzoeken of we consultants hiermee beter van advies kunnen dienen over hun ontwikkeling.”

Reductionistisch?

Niet alle reacties zijn echter positief. Een veelgehoord punt van kritiek op dergelijk DNA-onderzoek – bijvoorbeeld vanuit medische kringen – is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met omgevingsfactoren, terwijl deze ook van grote invloed zouden zijn op de persoonlijkheid die iemand ontwikkelt. Wouter van den Berg, medeoprichter van en Scientific Explorer bij BrainCompass, onderkent tegenover De Telegraaf de legitimiteit van dit punt, maar geeft aan hier rekening mee te houden: “Je hebt fabrieksinstellingen, maar gedurende je leven worden updates gemaakt. Soms zelfs geheel nieuwe firmware. Je moet dus niet alleen het DNA in een vergelijking stoppen.”

Ard-Pieter de Man

De Man vertelt aan De Telegraaf uit te zien naar de resultaten: “Consultants moeten zich tegenwoordig scherper profileren. Wij denken dat Braincompass ons kan helpen door te zeggen: welke aanleg heb je en welke niet. Maak je een keuze om die aanleg verder uit te bouwen of ga je bijleren om je zwakke plekken weg te werken, hoewel het meer energie zal kosten om daarin de top te halen.” Het is momenteel nog niet toegestaan om bij een sollicitatie te testen op DNA, maar Worm voorziet veel mogelijkheden mocht er een einde komen aan dit verbod: “Stel dat we een stress-gen zouden vinden. Dan weet defensie: die kunnen we beter niet op uitzending sturen.”

Kwaliteiten consultant

Maar wat maakt een adviseur dan goed? Adviesbureau House of Performance onderzocht in samenwerking met vakblad Management & Consulting welke eigenschappen succesvolle organisatieadviseurs bezitten. Hieruit komen verschillende bepalende kwaliteiten naar voren, waaronder het vermogen goed samenhang en dwarsverbanden te zien, een kritische en onderzoekende instelling en de scherpte om snel tot de kern te komen van waar het werkelijk om gaat.

Eerder stelde John Halamka, CIO bij Harvard Medical School en voormalig consultant, een lijst op van tien eigenschappen van goede én slechte adviseurs. Zo stelt hij dat goede adviseurs de klant proberen zelfstandig te maken, terwijl een slechte adviseur juist zorgt dat de klant van hem afhankelijk blijft. Daarnaast proberen goede consultants de opdrachtgever concrete en waardevolle kennis me te geven, terwijl slechte consultants veel mooie presentaties en rapporten afleveren, zonder dat er daadwerkelijk nuttige kennisoverdracht plaatsvindt.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup