SOLVE Consulting Amsterdam doet mee aan Nacht van de Vrijwilliger

20 oktober 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Eind september vond in Amsterdam de ‘Nacht van de Vrijwilliger’ plaats. Op verschillende plekken in onze hoofdstad werden de handen ineengeslagen tijdens activiteiten die erop gericht waren anderen te helpen. Onder de vrijwilligers bevonden zich elf professionals van SOLVE Consulting, een Amsterdam studentenadviesbureau.

Volgens de meest recente cijfers van het CBS verricht iets minder dan de helft van de Nederlanders boven de vijftien vrijwilligerswerk – zij spannen zich minimaal één keer per jaar in voor het goede doel. Er zou echter nog veel meer vrijwillig werk kunnen worden gedaan. Niet iedereen heeft uit zichzelf echter voldoende toewijding om zich (regelmatig) te committeren aan vrijwilligerswerk. Daarnaast speelt mee dat veel mensen die zich wel graag willen inspannen vaak niet goed weten waar ze moeten beginnen.

Nederland Cares is een organisatie die hierop inspeelt. Het platform is erop gericht de maatschappelijke betrokkenheid van young professionals te vergroten door hen flexibel vrijwilligerswerk aan te bieden. In dit vrijwilligerswerk staat de ontmoeting met mensen uit kwetsbare groepen centraal. Op deze manier probeert men het doen van vrijwilligerswerk laagdrempelig te maken, ook voor mensen die vaak een volle agenda hebben.

SOLVE Consulting Amsterdam ondersteunt pannenkoekenspektakel tijdens Nacht van de Vrijwilliger

De Amsterdamse afdeling van de stichting, genaamd Amsterdam Cares*, organiseerde 28 september de ‘Nacht van de Vrijwilliger’. “Op diverse plekken in de stad gaan zo’n honderd jonge Amsterdammers aan de slag voor stadsgenoten. Om deze mensen een leuke avond te bezorgen en zelf te leren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn”, legt een woordvoerder van Amsterdam Cares uit. In de avonduren vonden er door heel Amsterdam ruim 20 vrijwilligersactiviteiten plaats. Zo werd een dansavond georganiseerd voor de bewoners van woonzorgcentrum De Klinker in de Kinkerbuurt. Aan het begin van de avond werden de hapjes en mocktails (alcoholvrije cocktails) voorbereid, waarna de ouderen werden opgehaald voor een swingende avond op de dansvloer.

SOLVE Consulting Amsterdam

Ook het Amsterdamse studentenadviesbureau SOLVE Consulting, dat sociale ondernemingen en non-profits adviseert hoe ze efficiënter en effectiever kunnen opereren, heeft deelgenomen aan de Nacht van de Vrijwilliger. Elf professionals van het kantoor hebben zich ingezet voor het ‘Pannenkoekenspektakel’ dat plaatsvond in woon-zorgcentrum Van ’t Hofflaan in Watersgraafmeer, een kleinschalig wooncomplex in Amsterdam Oost voor ouderen met dementie. In vijf huisjes van het centrum hebben de vrijwilligers van SOLVE “oerhollandse” pannenkoeken gebakken voor de bewoners. De avond stond in het teken van lekker samen eten en gezellig kletsen.

De SOLVE-adviseurs tonen zich achteraf enthousiast over de avond: “Een pak beslagmix, een opmerkelijk gesprek, appelsientje, hetzelfde opmerkelijke gesprek, semi-ongemakkelijke momenten en aangebrande pannenkoeken, maar vooral heel veel dankbare en liefdevolle blikken. Dit zijn de ingrediënten voor een gemiddeld avondje ‘vrijwilligen’ bij begeleidend wonen via woon-zorgcentrum van ’t Hofflaan”, aldus een van de vrijwilligers. Hij vervolgt: “In eerste instantie niet een avond waar je vooraf voor zou tekenen, maar het stond wel garant voor een onvergetelijke avond, volgend jaar staan we er zeker weer!” Een andere SOLVE-professional voegt toe: “Je weet dat je iets betekenisvols hebt gedaan als een dementerende oudere tegen je zegt: ‘Ik ga jullie echt niet vergeten’.”

* De stichting heeft daarnaast ook aparte afdelingen voor de overige Nederlandse G4-gemeenten, genaamd Den Haag Cares, Rotterdam Cares en Utrecht Cares.