Taco Vader over verdieping en verbreding bij First Consulting

06 oktober 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het nou écht om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen die dit bedrijf zo succesvol maken? Wat maakt dat zij met zoveel plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? In een reeks van interviews lichten medewerkers van First Consulting een tipje van de sluier op. Vandaag: Taco Vader, Business Consultant bij First Consulting

Kun je wat over jezelf vertellen en over hoe je bij First Consulting terecht bent gekomen?

“Ik ben 31 jaar en woon met mijn vriendin in Den Bosch. Na met veel plezier wiskunde en natuurkunde te hebben gestudeerd in Eindhoven, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Consultancy in het algemeen trok me wel, maar ik was nog een tijd zoekende naar de juiste insteek. Na verschillende gesprekken bleek dat strategy consulting niets voor mij was, zowel qua sfeer in de bedrijven als de bijbehorende aanpak van projecten. Toen bracht een recruiter First Consulting bij mij in beeld; of ik daar niet eens kennis wilde maken.”

“Binnen een paar korte gesprekken was ik om. Het oprechte enthousiasme van mijn gesprekspartners heeft daar een grote rol in gespeeld. Geen gladde praatjes, maar handen uit de mouwen, met open vizier de problemen van een klant helpen oplossen. Ik hoorde direct dat men dit meende, dat kun je niet faken. Samen met de klant, tot die zelf weer in control is. En dan door naar de volgende uitdaging!”

Wat voor projecten heb je sindsdien gedaan?

“Dat is eigenlijk een heel breed scala. Ik ben vanuit mijn technische ervaring begonnen met het ontwikkelen van webapplicaties. Deze ondersteunden de door ons opgezette processen en werden al binnen een maand gebruikt binnen de organisatie, wat natuurlijk heel leuk was! Vervolgens ben ik voor projecten met data-analyses en reporting, dataschoningen en migraties langs netbeheerders, energieleveranciers, transporteurs en financiële bedrijven gegaan. Van alles en nog wat dus.”

Taco Vader - Consultant bij First Consulting

“Daarnaast heb ik nog opdrachten gedaan die totaal niet in dit rijtje passen. Zo heb ik als Agile Coach teams geholpen zich een nieuwe werkwijze aan te meten en de rest van de organisatie hierin mee te nemen. Dat betekende dus trainingen geven, individuen coachen, gesprekken met de organisatie… totaal niet de technische rollen waarin ik ervaring had en me bewezen had.”

Is dat gebruikelijk, zoveel variatie in je opdrachten?

“Dat ligt helemaal aan wat je zoekt. Alle opties zijn open, zolang je weet wat je wilt. Ik wilde me graag verbreden en zo kwam ik op die rol uit. Andere mensen willen zich juist verdiepen en zullen steeds moeilijkere opdrachten in dezelfde categorie kiezen.”

“Het zou een veilige keuze zijn steeds de mensen met de meeste ervaring in te zetten op een opdracht. Ik vind het prachtig hoe je vanuit First Consulting meteen het vertrouwen krijgt om nieuwe talenten te verkennen. Dat geldt natuurlijk ook voor hoe je start, direct bij een klant, om vanaf de eerste dag direct een verschil te maken.”

Wat maakt First Consulting uniek in jouw ogen?

“Voornamelijk de mensen, die buiten gezellig en energiek, stuk voor stuk no-nonsense zijn. Binnen projecten spelen we altijd open kaart, en maken alleen beloftes die we kunnen nakomen. Als we het ergens niet mee eens zijn, zullen we dat benoemen. Als we een simpele oplossing zien, gaan we er geen wollige presentatie omheen maken, maar hem gewoon direct uitvoeren!”

“Ook binnen de organisatie zelf is dat zichtbaar. Iedereen staat op vriendschappelijke voet met alle collega’s, tot en met de partners. Die kennen op hun beurt het hele bedrijf en zijn altijd beschikbaar voor een serieus gesprek of een niet-zo-serieus drankje. Zo heb ik nog steeds het gevoel, ondanks de groei van 80 naar 180 medewerkers, dat het ook mijn bedrijf is.”

Heb je nog advies voor mensen die interesse hebben collega te worden?

“Als je meer over First wilt weten, ga dan gewoon een keer naar de maandelijkse kennismakingslunch die in Huize Frankendael in Amsterdam wordt georganiseerd. Binnen een uur heb je een prima beeld van wat voor bedrijf First Consulting is, wat men belangrijk vindt, en of dat bij je past. Vanaf daar kun je zelf de touwtjes in handen nemen!”

Gerelateerd: Werken bij First Consulting: Geen assessments, gewoon 4 gesprekken.