Badenoch & Clark lijft headhunter van consultants Fairlane in

21 september 2017 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Fairlane, een executive search bureau gespecialiseerd in de adviesbranche, is overgenomen door de wereldwijde speler Badenoch & Clark. De deal komt niet als een verrassing – Frank van Loon, de oprichter van Fairlane, ging bewust in de markt op zoek naar een strategische partij die het bedrijf kon helpen bij het realiseren van zijn groeiambities.

Opgericht in 2000 en gevestigd in Amsterdam is Fairlane uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen het consultancylandschap. Het bedrijf werft medior en senior consultants voor adviesbureaus en bedrijven buiten de branche die op zoek zijn naar managers en experts voor interne (advies)rollen. Laatstgenoemde activiteit, door Van Loon aangemerkt als ‘consulting-exits’, werd in 2003 gelanceerd en beslaat inmiddels 40% van alle plaatsingen die het headhunterskantoor in een jaar vervult.

Fairlane biedt ook een propositie voor executives functies, zoals CxO- of partnerrollen. In bijzondere gevallen helpt het klanten ook bij de optuiging van complete teams (ook bekend als ‘carve-outs’).

Badenoch & Clark neemt Fairlane over

Na 17 jaar onafhankelijk te hebben geopereerd, hebben oprichter Van Loon en partners Lara Erdtsieck en Henk-Jan Vrieling nu besloten om het bedrijf samen te voegen met een grotere speler. Deze stap was een bewuste en een waar naartoe is gewerkt.

“Er was veel meer vraag in de markt dan wij konden leveren, dus hebben we vorig jaar een M&A bureau (Marktlink*) in de arm genomen en zijn we op zoek gegaan naar een partner bij wie we ons konden aansluiten.” Verschillende partijen passeerden de revue, zowel lokale als internationale spelers. Uiteindelijk viel de keuze op het headhuntersbureau Badenoch & Clark, met circa 1.000 medewerkers en kantoren in dertien landen een grote internationale speler.

Badenoch & Clark is zelf onderdeel van het Zwitserse The Adecco Group, dat met een omzet van circa €23 miljard geldt als een van ’s werelds grootste aanbieders van HR oplossingen, waaronder werving & selectie, interim, detachering en flexibele arbeidskrachten. In ons land bezet Adecco de derde positie in de uitzend- en flexmarkt, na de oer-Hollandse spelers USG Group en Randstad.

Badenoch & Clark neemt Fairlane over

Als onderdeel van de gesloten overeenkomst, zal het twaalfkoppige team van Fairlane met onmiddellijke ingang “intensief samenwerken” met Badenoch & Clark Nederland, dat in ons land een team van tien medewerkers telt. “Het is de bedoeling dat we snel één bedrijf worden”, zegt Van Loon.

Wel zal Fairlane onder zijn eigen marknaam blijven opereren, voornamelijk omdat het een sterke reputatie in de consultancybranche geniet. Een blik op hun trackrecord laat zien dat het headhunterskantoor meer dan 1.000 consultants/adviseurs heeft bemiddeld bij meer dan 200 werkgevers. Daarnaast kan het bogen op een tevreden klantenbestand: “Met meer dan 50% van onze huidige opdrachtgevers werken we al langer dan vijf jaar samen”, licht Van Loon toe.

Fairlane merk blijft behouden

Dit houdt in dat op de korte termijn geen verandering zal plaatsvinden in de werkzaamheden of in de relaties met klanten en kandidaten. “We houden onze naam, we zijn bereikbaar via de bekende kanalen en kwaliteit en discretie staan nog altijd voorop. Met het grote verschil dat we onze relaties nu nóg beter kunnen helpen met adviesrollen en consultings exits”, verduidelijkt Van Loon.

Op de langere termijn zal mogelijk worden overgegaan tot een integratie, erkent Van Loon. “Adecco is wereldwijd bezig met een harmonisatie van zijn branding, die al dan niet een effect op onze strategie in Nederland zal hebben.”

Zo voert Adecco voor zijn werving & selectiediensten alleen al binnen het segment van zakelijke dienstverlening meer dan tien merken, waaronder MPS Group (business services), Modisa en Idea Integration (focus op IT), Accounting Principals en Badenoch & Clark (finance & accounting), Special Counsel (juridisch), Entegee (engineering), Soliant Health (zorg) en Lee Hecht Harrison (human resources). Afgesproken is dat Fairlane in ieder geval nog zeker een jaar naast Badenoch & Clark blijft opereren, een gegeven dat volgens Van Loon belangrijk is voor de dienstverlening aan klanten en voor hun zichtbaarheid in de markt.

Hans Pruis, CEO van Adecco Group Nederland, laat in een reactie weten dat het een “mooie stap is” voor het bedrijf, om daar nog aan toe te voegen: “Het is een versterkende samenwerking en vooral een stap om samen verder te groeien in de consultancybranche. Met Badenoch & Clark en Fairlane kunnen we nog meer impact maken in de markt.”
De-kwaliteit-van-Badenoch-&-Clark-is-indrukwekkend

Naast elkaar te versterken in Nederland, kan het van oorsprong Britse Badenoch & Clark een platform bieden voor Fairlane om zijn netwerk buiten Nederland op te bouwen. De adviesbranche wordt steeds internationaler, en vooral bepaalde specialistische rollen kunnen profiteren van de nieuwe internationale staffing mogelijkheden.

Als een klant van Fairlane bijvoorbeeld op zoek is naar een expert in ‘regulatory compliance’ dan kan Fairlane nu putten uit de uitgebreide database van Badenoch & Clark in de UK – waar het een sterke footprint heeft in the City – om de juiste specialist te vinden. Hetzelfde geldt voor Duitsland, waar Badenoch & Clark een kantoor heeft in het hart van het financiële district van Frankfurt. Al met al schat Van Loon dat de krachtenbundeling met Badenoch & Clark zal leiden tot een verdubbeling van Fairlane’s kandidatennetwerk voor opdrachtgevers.

Synergiën en culturele fit

Vice versa biedt het ook kansen voor kandidaten die de headhunter benaderen. “De kwaliteit en het internationale netwerk van Badenoch & Clark zijn indrukwekkend. Dat betekent bredere carrièrekansen voor onze kandidaten”, stelt Van Loon. Voortbouwend op deze synergie, hebben de twee partijen hun gezamenlijke ambitie uitgesproken om “uit te groeien tot dé strategische partner op het gebied van human capital”, legt Van Loon uit. Hij wijst hierbij op de vergelijkbare cultuur van beide bedrijven: “We willen beiden niet per se de grootste maar wel de beste recruitmentpartner worden, met een uitstekende customer experience door te focussen op sterk management en goede technologie”, aldus Van Loon.

Hij vult aan: “Waar internationale kansen zich voordoen zullen deze aangegrepen worden.” Ook geeft hij aan: “Consultancy kent geen duidelijk afgebakende doelgroep. Fairlane kan dat binnen Badenoch & Clark internationaal helpen opzetten.” Van Loon zal als Managing Director op dit vlak nauw samenwerken met Darren Robinson, Director Badenoch & Clark Northern Europe.

Over de overnamesom die voor de deal is neergeteld wil Van Loon niets kwijt. “We hebben afgesproken dat we niets zeggen over wat de transactie heeft opgeleverd.” Wel geeft Van Loon aan dat hij als Managing Director, samen met Lara Erdtsieck en Henk-Jan Vrieling in de rol van Director, actief blijft bij Fairlane. “We zijn enorm enthousiast en staan te popelen om in deze nieuwe setting aan de slag te gaan met alle prachtige kansen die deze samenwerking voor alle partijen biedt. Bredere mogelijkheden voor kandidaten en opdrachtgevers, een internationaal netwerk, de allerbeste recruitmenttechnologie en tien nieuwe, slimme en bevlogen collega’s, waarmee we krachten bundelen en samen de állerbeste recruitmentpartner van Nederland vormen”, sluit Van Loon af.

* Fairlane schakelde de hulp in van Marktlink. Saillant detail is dat Marktlink partner Tom Beltman in 2002 met behulp van Fairlane de overstap maakte naar het M&A bureau – nu vijftien jaar later is het juist hij die de rol van matchmaker vervulde.