Jonge adviseurs bespreken toekomst adviesvak tijdens YCN Nazomerfestival

12 september 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Young Consulting Network (YCN) werd op 7 september afgetrapt met de eerste editie van het YCN Nazomerfestival. Onder leiding van gastspreker en stand-up comedian Raoul Heertje gingen ruim 50 jonge adviseurs in gesprek over de ontwikkeling van het adviesvak en hun rol daarin. Het bestuur van het netwerk voor consultants tot 35 jaar spreekt van een “groot succes”.

Vanuit de ROA, de Nederlandse branchevereniging voor organisatieadviesbureaus, is eerder dit jaar het Young Consulting Network (YCN) in het leven geroepen. Het netwerk richt zich specifiek op de professionele ontwikkeling van consultants tot 35 jaar oud. Om het YCN van de grond te krijgen en uit te breiden heeft de ROA een bestuur van vier jonge adviseurs aangesteld*. Door jonge adviseurs samen te brengen, wil het YCN betekenis geven aan het adviesvak en inspiratie opdoen en kennisuitwisseling stimuleren.

Officiële aftrap

Op 7 september is het Young Consulting Network officieel afgetrapt met de organisatie van het YCN Nazomerfestival in het Muntgebouw te Utrecht. Tijdens het Nazomerfestival kwamen meer dan 50 jonge adviseurs bijeen om na te denken over de ontwikkeling van het adviesvak. Het bestuur laat weten terug te kijken op een succesvol evenement: “Het bestuur wil alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun enthousiaste deelname. De energie en de vele ideeën van de aanwezigen zijn precies waarom we zo’n event wilden organiseren.”

Onder leiding van gastspreker en stand-up comedian Raoul Heertje gingen ruim 50 jonge adviseurs in gesprek over de ontwikkeling van het adviesvak

Het programma bestond uit twee gedeeltes. Raoul Heertje, stand-up comedian, schrijver en gastspreker op het event, opende het YCN Nazomerfestival. Hij trok een parallel tussen het adviesvak en het vak van stand-up comedian – zowel comedians als consultants plaatsen zichzelf buiten een groep of situatie om van een afstandje te bekijken wat hen daarin opvalt, respectievelijk om daar een grap over te maken of om daarover advies te geven. Daarnaast maakte hij duidelijk dat verandering van ‘de soort’ adviseurs noodzakelijk is om in een veranderende omgeving te kunnen overleven, de kern van de evolutietheorie. En deze verandering moet volgens hem vooral van jonge adviseurs komen, die in een opdracht nog kunnen zeggen “ik weet het niet”.

Na de opening kregen de jonge adviseurs de ruimte om onderling te discussiëren over een aantal vraagstukken. Een van de vragen die behandeld werd, was: moet het vak ‘organisatieadviseur/ consultant’ een beschermd beroep worden? De meningen waren hier erg over verdeeld. Sommige adviseurs vonden dat een beschermd beroep kan leiden tot betere kwaliteit, anderen vonden dat het niet goed te meten valt wat een adviseur dan moet kunnen, een keurmerk zou daarom geen toegevoegde waarde hebben. De vraag of generatie Y het adviesvak gaat veranderen werd eveneens wisselend met ja en nee beantwoord. Wel was iedereen het erover eens dat zij bijdragen aan verandering, vertelt het bestuur. “Maar dat beperkt zich niet tot alleen onze generatie. En misschien willen we niet alleen ons vak veranderen, maar willen we zelfs de wereld veranderen.”

Tijdens het tweede deel van het programma maakten de aanwezigen een-op-een kennis met elkaar in speeddates. Bij dit onderdeel konden jonge adviseurs ook een sharing=caring kaartje weggeven aan hun gesprekspartner. Dit kaartje was een soort tegoedbon voor een dagje meelopen in een andere sector, een training/workshop of een uurtje vrijblijvend sparren over een complexe opdracht. Na de speeddate volgde een brainstormsessie over het vervolg van het netwerk. “Daar kwamen fantastische eerste ideeën uit”, vertellen de bestuursleden. “Een platform waarop pro-bono adviesklussen aangeboden worden voor de leden, een tinder-app waarbij je diensten van adviseurs kunt swipen, een meeloopdag met een ander adviesbureau met aan het einde van de dag terugkoppeling en organisatieadvies, en ontwikkelingsgroepen om andere jongeren te helpen in hun professionele ontwikkeling.” Het YCN bestuur laat weten erg enthousiast te zijn over de ideeën en heeft aangegeven op zoek te zullen gaan naar mogelijkheden om deze te realiseren.

* Het bestuur van het YCN bestaat uit vier leden: Isis Hommema, Tammy Lie, Mirthe Lantman en Kees Goudzwaard. Zij zijn respectievelijk adviseur bij Andersson Elffers Felix (AEF), BMC, JBR en Rijnconsult.

Gerelateerd: Young Consulting Network zet in op inspiratie en uitwisseling tussen jonge adviseurs (interview met twee bestuursleden).