Reanne Richter over het traineeship programma van MLC

08 september 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

MLC, een adviesbureau gespecialiseerd in customer excellence, is voor haar traineeprogramma continu op zoek naar ambitieuze starters. Het programma van een half jaar bestaat uit een opdracht bij een aansprekende klant van MLC in combinatie met inhoud, training en coaching. Reanne Richter doorliep het traineeprogramma en is nu als Business Consultant werkzaam bij MLC – zij deelt haar ervaringen over haar start als trainee. 

Waarom een traineeship bij MLC?

Ik ben in september 2015 als trainee gestart bij MLC, nadat ik mijn Master Beleid, Communicatie en Organisatie met de richting Advies en Verandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam had afgerond. Het werken bij een adviesbureau als MLC leek mij perfect om het consultancy-vak te leren en mijzelf te ontwikkelen. Helemaal omdat je als trainee diverse trainingen zou krijgen en goed begeleid zou worden door een coach. Verder sprak de sfeer bij MLC mij direct erg aan! 

Op dinsdag 1 september 2015 was mijn eerste werkdag bij MLC. Vanaf dag één voelde de organisatie aan als een warm bad. Ik werd hartelijk ontvangen met een mooie bos bloemen wat getuigt van de warmte die de organisatie richting haar werknemers uitstraalt. Mijn eerste werkweek bestond voornamelijk uit het leren kennen van collega’s, het verdiepen in de Business Process Management (BPM) methodiek van MLC, inlezen en het voorbereiden op mijn eerste opdracht. Leuk was ook dat ik tegelijk met Kim Brom (nu ook een Business Consultant bij MLC, red.) begon, wat niet alleen gezellig was maar ook gelegenheid gaf om samen te sparren.

Mijn eerste opdracht bij MLC was een BPM-opdracht bij een vastgoedbank

Eerste opdracht

Mijn eerste opdracht bij MLC was een BPM-opdracht bij FGH Bank, een vastgoedbank gevestigd in Utrecht. De opdracht bestond uit het in kaart brengen van de interne primaire financieringsprocessen in het kader van een integere en beheersbare bedrijfsvoering. Super interessant! Bij deze eerste opdracht ben ik goed begeleid door twee Consultants (Rik Ellenbroek en Liza de Vries) die er al wat langer zaten. Zij legden mij de BPM-methodiek voor het in kaart brengen van processen uit en hielpen mij met mijn eerste procesbeschrijvingen en flowcharts. Al snel mocht ik mee naar de gesprekken met medewerkers en na een paar weken kon ik helemaal zelfstandig aan de slag. Ik vond het erg prettig dat zij mij zo vrij lieten en altijd bereid waren om te helpen of vragen te beantwoorden.

Na een paar maanden vertrokken mijn collega’s naar andere organisaties en kreeg ik de volledige verantwoordelijkheid voor het project. Een leuke, leerzame uitdaging! En het getuigt van groot vertrouwen vanuit MLC om mij zo snel de volledige verantwoordelijkheid voor het project te geven. Ik heb in deze periode dan ook ontzettend veel geleerd. En kennelijk heb ik het goed gedaan: mijn opdracht werd verlengd en uitgebreid!

Het opleidingsprogramma

Eén van de kenmerken van het traineeship bij MLC is het veelzijdige opleidingsprogramma gericht op de consultancyvaardigheden en het vergaren van inhoudelijke kennis. Al vanaf mijn eerste week bij MLC kregen wij als trainees iedere week op vrijdag een training van ervaren Senior Consultants. Onderwerpen: Adviesvaardigheden, Business Process Management, Workshops Faciliteren, Customer Excellence en Integrated Process Design. Het feit dat deze trainingen in een klein groepsverband plaatsvonden, zorgde ervoor dat er veel persoonlijke aandacht en ruimte voor vragen was. Deze trainingen vormden een goede basis voor mijn opdracht binnen de vastgoedbank. Ook na je traineeship stopt het niet: MLC organiseert regelmatig kennissessies om kennis bij te houden. De laatste tweedaagse kennisconferentie ging overigens over de digitale transformatie en heb ik zelf mede mogen organiseren. Ontzettend leuk en leerzaam!

Er wordt binnen MLC veel aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling en je krijgt veel kansen om je kennis te verbreden. Het is een werkomgeving waarin veel ruimte is voor eigen initiatief en het wordt gewaardeerd als je een bijdrage levert aan het ontwikkelen van de organisatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de bureaubijeenkomsten waar collega’s tips en tricks uit hun opdracht uitwisselen en tijdens de thema-avonden of kennisconferenties (2 dagen) waar de Consultants kennis uit het vak met elkaar delen. Ook word je uitgedaagd om voor grote groepen te presenteren: een vaardigheid die je als Business Consultant goed kunt gebruiken. 

Er wordt binnen MLC veel aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling

De cultuur bij MLC

De sfeer bij MLC is ontzettend goed! De organisatie bestaat uit een hecht en enthousiast team Consultants die altijd voor elkaar klaar staan en bereid zijn om elkaar te helpen. Zowel het Management Team (Martijn Tolsma en Robin Zwijnenberg) als alle medewerkers zijn hele warme, hartelijke mensen met een oprechte interesse in hun collega’s. Regelmatig komen we bij elkaar voor bureaubijeenkomsten, kennisconferenties, thema-avonden, wintersport, een zomeruitje en een kerstdiner. 

De cultuur bij MLC biedt alle gelegenheid om zelf ook kansen te pakken en te creëren. Samen met je coach en leidinggevende kijk je naar je eigen groeipad. Het ligt vervolgens echt aan jezelf hoe je hier mee om gaat. Terugkijkend ben ik erg blij dat ik de stap heb genomen om bij MLC aan de slag te gaan. Mijn ontwikkeling is heel erg snel gegaan en ik kijk nu twee jaar later terug op veel mooie projecten en goede resultaten. Tot slot is ontzettend fijn om bij een club te werken waar je ook inhoudelijk kan sparren met meerdere Senior Consultants. Ik zou dan ook iedereen die zichzelf wil ontwikkelen, uitdagen en wil groeien in een leuke werkomgeving, aanraden om na je studie als trainee bij MLC te starten!

Starters geïnteresseerd in de traineeship van MLC kunnen op deze pagina meer informatie vinden en solliciteren.

Gerelateerd: Denise Vestjens en Rik Ellenbroek over werken bij MLC.