Bbn adviseurs betrokken bij realisatie torencomplex naast het IJ

26 juli 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De komende vier jaar zal bbn adviseurs helpen bij de realisatie van twee nieuwe torens vlakbij het IJ in Amsterdam-Noord. De ‘Y-Towers’ vormen deel van de nieuwe wijk Overhoeks en bestaan uit een hotel en een woontoren. Bbn zal zich onder meer richten op het management van het bouwteam en op het uitvoerings-, ontwerp- en inrichtingsproces. 

Consultancybureau bbn adviseurs heeft een grote opdracht binnengehaald. De komende vier jaar zal het bureau – dat partijen helpt bij het “gebruiken, ontwikkelen, realiseren en beheren van gebouwen en gebieden” – twee Oostenrijkse projectontwikkelaars* voorzien van alle project- en bouwmanagementdiensten voor de ontwikkeling en realisatie van de ‘Y-towers’. Deze hotel- en woontorens worden gebouwd in Overhoeks, de nieuwe stadswijk aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord, op het voormalig Shell Research-terrein tegenover het Centraal Station. Het adviesbureau zal zich richten op het managen van het bouwteam, het uitvoeringsproces, de financiële projectbewaking en het ontwerp- en inrichtingsproces van van het nieuwe congreshotel. 

bbn adviseurs betrokken bij realisatie Y-Towers

De woontoren – die tot Y-Residences is gedoopt – wordt 101 meter hoog en zal 230 appartementen bevatten van verschillende typen. De andere toren zal 110 meter hoog worden en een viersterrenhotel van de Duitse hotelketen Maritim Hotelgesellschaft huisvesten. Dit hotel zal bestaan uit 579 kamers en een conferentie- en congrescentrum met een capaciteit van 4.000 mensen. Ook zal het gehele complex – dat meer dan 100.000 m2 aan oppervlakte gaat beslaan – onder meer diverse bars en restaurants, een spa en wellness en een daktuin bevatten.

De torens zullen deel gaan uitmaken van de Strip op Overhoeks, een rij van zes torens die haaks op het IJ staan en waarvan de Y-towers de hoogste torens zullen worden. De eerste twee van de zes torens – de A’DAM toren (de voormalige Shell-toren) en woontoren B’MINE – staan er al. Het ontwerp voor het torencomplex is verzorgd door architectenbureau Team V Architectuur uit Amsterdam en het internationale architectenbureau OZ Architects. Züblin Nederland – een dochtermaatschappij van het Duitse aannemersbedrijf – is onlangs begonnen aan de realisatie van het project. De bouw zal naar verwachting zo’n drieënhalf jaar in beslag nemen en het is de bedoeling dat de torens in 2020 worden opgeleverd

Het betreft alweer het derde grote project op Overhoeks waarbij bbn adviseurs betrokken is. Eerder ondersteunde het adviesbureau ING Real Estate en woningcorporatie Ymere bij woningbouwontwikkelingen en hielp het bij de totstandkoming van filmmuseum Eye. Het bureau signaleert de afgelopen jaren een sterke groei in de vraag naar integrale dienstverlening bij nieuwbouw en transformatie voor woningbouw, hotels, winkels, kantoren en hoogwaardige voorzieningen. Naar eigen zeggen sluit de advisering op het gebied van techniek, financiën en organisatie van bbn adviseurs goed aan op de behoefte van ontwikkelaars en beleggers. De omzet van bbn adviseurs in dit marktsegment groeit momenteel sterk.

* Het betreft de projectontwikkelaars INVESTER United Benefits en IES Immobilien.