Nieuwe stadhuis van Den Helder valt de prijzen
Het nieuwe stadhuis van Den Helder is beloond met een prestigieuze architectuurprijs. Bouwadviesbureau bbn adviseurs was betrokken bij de realisatie van het nieuwe onderkomen.
Dit jaar nam gemeente Den Helder intrek in haar nieuwe stadhuis, dat is gevestigd in een oude mastenloods en een oude zeilmakerij op de Willemsoordwerf – een voormalige marinebasis die Napoleon in het begin van de negentiende eeuw liet aanleggen toen hij over ons land heerste.
De realisatie van het stadhuis kent een lange voorgeschiedenis. Vanaf 2004 begint Den Helder na te denken over een nieuwe locatie. In 2010 kiest de gemeente ervoor het nieuwe stadhuis in de buurt van het station te bouwen. In 2014 stranden die plannen echter omdat een andere coalitie het voor het zeggen krijgt.
Deze coalitie stelt dat het beter is om het oude stadhuis aan de Kerkgracht te renoveren. Maar ook dat plan strandt tussentijds. Het resultaat? Een tijdelijke oplossing: ambtenaren verhuizen naar een voormalig Rabobankgebouw, het pand aan de Kerkgracht blijft open voor burgers.
In 2019 besluit de lokale ploitiek om terug te keren naar het plan om het stadhuis op een nieuwe locatie te realiseren. In 2021 gaat de bouw van het stadhuis op de Willemsoordwerf officieus van start, in 2022 officieel. Sinds dit jaar beschikt Den Helder dan eindelijk over zijn nieuwe stadhuis.
De historie proeven
Het duurde dus even, maar nu het nieuwe stadhuis er staat mag het resultaat er wel zijn, althans, zo oordeelde de BNA – de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus.
Sinds 2006 reikt de BNA jaarlijks binnen vier verschillende categorieën een architectuurprijs uit. Het nieuwe stadhuis van Den Helder is dit jaar de winnaar binnen de categorie ‘stimulerende omgevingen’, oftewel plekken en ruimtes die gebruikers ondersteunen in werk- en leerprocessen, bijvoorbeeld doordat ze uitnodigen tot ontmoeting en samenwerking of juist een goede concentratie mogelijk maken.
Het nieuwe stadhuis van Den helder bestaat uit twee panden die naast elkaar liggen. De voormalig mastenloods (een Rijksmonument) heeft met name een publieke functie. De oude zeilmakerij (industrieel erfgoed) is ingericht als backoffice.
“Als je de publiekshal binnenstapt proef je de historie”, zegt de jury van de BNA-prijs. “Onderdeel van die beleving is dat de installatietechniek buiten beeld is weggewerkt; heel knap gedaan. Er is veel aandacht besteed aan gebruik van materiaal, licht en (historisch) kleurgebruik.”
Daarnaast prijst de jury de duurzaamheid van het nieuwe stadhuis. Waar mogelijk zijn daken, vloeren en gevels maximaal geïsoleerd. Ook zijn de twee gebouwen voorzien van allerlei slimme energiebesparende technologieën en zonnepanelen.
“Er is eveneens veel aandacht besteed aan het realiseren van een comfortabel binnenklimaat”, aldus de jury. “Dit alles maakt het stadhuis een uitnodigende publieke plek en zeer prettige werkomgeving.”
Blij en trots
Bbn adviseurs speelde een rol tijdens de bouw van het nieuwe stadhuis. Tijdens de realisatiefase was het bouwadviesbureau verantwoordelijk voor het project- en bouwkostenmanagement. Eerder verzorgde bbn adviseurs ook het aanbestedingsproces voor de bouwopdracht.
“Het project is een schoolvoorbeeld wat betreft integrale samenwerking”, zegt Ronald Wolvekamp, werkzaam bij bbn adviseurs. “Decennialang was de gemeentelijke organisatie van Den Helder suboptimaal gehuisvest. Nu is dat wel anders: we zijn blij en trots dat we daaraan hebben mogen bijdragen.”