Bbn adviseurs betrokken bij bouw stadhuis in Den Helder
De experts van bbn adviseurs zijn betrokken bij de bouw van het nieuwe stadhuis in de gemeente Den Helder.
In 2004 begon Den Helder na te denken over een nieuwe locatie voor zijn stadhuis. Zo’n zes jaar later waren er daadwerkelijk concrete plannen: het nieuwe stadhuis zou nabij het station moeten worden gebouwd. Niettemin werd in 2014 – toen een nieuwe coalitie aan de macht kwam – de stekker uit deze plannen getrokken.
In plaats daarvan besloot de gemeente Den Helder in datzelfde jaar om het oude stadhuis aan de Kerkgracht te renoveren. Die renovatie mislukte echter, waarna voor een tijdelijke oplossing werd gekozen. De ambtenaren verhuisden naar een gebouw van de Rabobank, terwijl de publieksbalies open bleven in het pand aan de Kerkgracht.
In 2019 werd wederom besloten om een nieuw stadhuis te realiseren. Ditmaal in een voormalige mastenloods op de Willemsoordwerf. Afgelopen maand startte dan eindelijk de verbouwing, die in 2023 moet zijn afgerond. Tot dan blijven het gebouw van de Rabobank en het pand aan de Kerkgracht in gebruik.
Aanbestedingstraject
Tussen het besluit en de start van de bouw van het stadhuis zat twee jaar. Reden: er moest een aanbestedingsproces worden afgerond. Dat traject werd georganiseerd door de experts van bbn adviseurs, die daarnaast ook verantwoordelijk zijn voor het project- en bouwkostenmanagement van het nieuwe stadhuis.
In totaal schreven drie partijen zich in voor de renovatie van het pand op de Willemsoordwerf. Afgelopen september werd bekend dat aannemingsmaatschappij Friso uit Sneek de opdracht had binnengehaald. De daaropvolgende maand begon de Friese aannemer met de eerste bouwwerkzaamheden.
“Wij zijn verheugd dat we een goede aannemer hebben kunnen selecteren, in deze toch heel moeilijke tijd waarin de bouwkosten enorm zijn gestegen”, zegt Ferdinand Vreugdenhil, directeur van Zeestad – een samenwerkingsverband tussen de gemeente Den Helder, de provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid.
Willemsoordwerf
In het begin van de negentiende eeuw heerste Napoleon over Nederland. Destijds besloot hij om in Den Helder de grootste marinebasis van ons land te laten bouwen. Zo geschiedde de geboorte van de Willemsoordwerf. De bouw van het eerste deel werd omstreeks 1822 afgerond.
In de jaren negentig van de vorige eeuw kreeg de marine in Den Helder echter een andere plek toegewezen. Geleidelijk aan werd de gemeente eigenaar van de Willemsoordwerf: in 1995 verkreeg Den Helder de eerste twintig hectare, vijf jaar later werd de gemeente ook eigenaar van de overige twintig hectare.
In de daaropvolgende jaren vond een grootschalige restauratie plaats van de monumentale panden op het voormalige marineterrein. Inmiddels zijn daarin onder andere verschillende restaurants, cafés, musea en een schouwburg gevestigd. En binnen afzienbare tijd dus ook het nieuwe stadhuis van de gemeente Den Helder.