Bbn adviseurs ondersteunt renovatie centrale bibliotheek in Rotterdam

12 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Experts van bbn adviseurs helpen de gemeente Rotterdam bij de renovatie van zijn centrale bibliotheek.

Eind jaren 70 van de vorige eeuw schreef de gemeente Rotterdam een competitie uit voor het ontwerp van een nieuwe centrale bibliotheek. Architecten Jaap Bakema en Hans Boot kwamen met hun gezamenlijke idee als winnaars uit de bus. 

Het ontwerp van Bakema en Boot was losjes gebaseerd op het beroemde postmodernistische Centre Pompidou. Net zoals dit Parijse gebouw kreeg de Rotterdamse bibliotheek tegen zijn gevels prominent zichtbare stalen buizen voor de luchtcirculatie. In 1983 werd de bieb officieel in gebruik genomen. 

bbn adviseurs ondersteunt renovatie centrale bibliotheek in Rotterdam

De opening van het gebouw ligt ondertussen al bijna veertig jaar achter ons. Om die reden kan de bibliotheek zogezegd wel een likje verf gebruiken, concludeerde de gemeente. Niet veel later werd consultancybureau bbn adviseurs ingeschakeld, dat de renovatie de komende tijd als huisvestingsadviseur en bouwkostenmanager zal gaan ondersteunen.

Laagdrempelige ontmoetingsplek

Een van de wensen van de gemeente Rotterdam is om zijn centrale bibliotheek een bredere maatschappelijke functie te geven. Dus niet alleen meer voor het lenen van boeken of dvd’s naar de bieb, maar deze ook bezoeken omdat het een laagdrempelige ontmoetingsplek is voor alle Rotterdammers. 

“We gaan van collectie naar connectie”, zegt Rien van der Sluijs, die vanuit de gemeente Rotterdam betrokken is bij de renovatie. “Het wordt een huiskamer van de stad waar inwoners graag komen en trots op kunnen zijn. De achterzijde van het gebouw krijgt een parkachtige uitstraling. Bezoekers kunnen daar even zitten en een broodje eten.”

Van der Sluijs heeft – op basis van een eerder samenwerkingsverband – veel vertrouwen in de expertise van bbn adviseurs. “Ik waardeer de betrokkenheid en het enthousiasme van de adviseurs. En inhoudelijk ontvangen we goede voorstellen van hen. Ze stellen net die vragen waardoor het nog te selecteren ontwerpteam straks met de juiste oplossingen kan komen.”

Wie maakt het ontwerp?

Afgelopen maand startte de aanbesteding van het ontwerpteam – dat idealiter bestaat uit een architect, landschapsarchitect, interieurarchitect, constructeur en enkele specialisten. Uit de inzendingen worden vijf ontwerpteams geselecteerd. Zij mogen een schetsontwerp van het gebouw, zijn inrichting en de buitenruimte maken. 

“Het huidige bibliotheekgebouw is ontworpen als een machinekamer”, laat Van der Sluijs weten. “Het is spannend hoe de ontwerpteams deze cultuurhistorische waarde laten terugkomen in het nieuwe gebouw, dat opnieuw een icoon gaat worden voor Rotterdam.”

In het voorjaar van 2022 kiest de gemeente uit de vijf kanshebbers het winnende ontwerpteam. Naar verwachting is de renovatie van de Rotterdamse centrale bibliotheek eind 2028 afgerond. In de tussentijd verhuist de bieb voor een periode van circa drie jaar naar een tijdelijke locatie.