Amsterdamse Bostheater weer open na restauratietraject

24 mei 2023 Consultancy.nl

Champagne, live muziek en blije gezichten: de renovatie van het Amsterdamse Bostheater is afgerond.

In 1928 besloot de gemeenteraad van Amsterdam om op een paar kilometer ten zuidwesten van zijn historische binnenstad een groot natuur- en recreatiegebied aan te leggen. De aanleg van dit zogenaamde Amsterdamse bos startte in 1934 en werd ruim 35 jaar later afgerond. Zo werden pas in 1970 de laatste bomen gepland.

Volgens het initiële ontwerpplan zou het Amsterdamse bos een openluchttheater krijgen. De reden daarvoor? In de jaren dertig werden op tal van plekken in ons land openluchttheaters gebouwd om zo alle lagen van de bevolking in aanraking te laten komen met de verfijnde combinatie van natuur én cultuur – een emancipatoir motief dus.

Amsterdamse Bostheater weer open na restauratietraject

Door de Tweede Wereldoorlog moest de bouw van het openluchttheater in het Amsterdamse bos worden uitgesteld. In 1954 werd het Amsterdamse Bostheater dan eindelijk geopend. In de jaren zestig en zeventig raakte het echter in onbruik. Niettemin werd het halverwege de jaren tachtig weer in gebruik genomen.

Renovatie noodzakelijk

Het Amsterdamse Bostheater heeft twee kenmerkende betonnen tribunes met een opvallende afwerking van sierbeton. Maar omdat deze te allen tijde bloot worden gesteld aan het weer, is in de loop der jaren aanzienlijke slijtage opgetreden. Waardoor een renovatie van het openluchttheater noodzakelijk was.

De restauratie van het theater startte in 2020. Naast de twee betonnen tribunes, zouden ook het bijbehorende, grote podium en de luifels boven de hoofdtribune worden aangepakt. En eveneens bleek dat de tribune die uitkijkt op het kleine podium was verzakt en dus ook moest worden hersteld.

Inmiddels zit de renovatie erop en zijn alle mankementen weggewerkt. Verder is het Bostheater verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor mindervalide bezoekers. En tevens is de technische infrastructuur verbeterd, waardoor het openluchttheater ook op dit vlak toekomstbestendig is.

Daarnaast zijn drie gebouwen toegevoegd aan het terrein van het theater. Deze bevatten volwaardige kleedkamers voor acteurs en allerlei voorzieningen voor technische middelen (zoals licht en geluid). Ook zijn de oude, bestaande panden rondom het theater opgeknapt en is de planting op het terrein onder handen genomen.

Grootste uitdaging

De grootste uitdaging van het project was om binnen het budget te blijven. Het monumentale en historische karakter van het bostheater vraagt immers om hoogwaardige oplossingen, zegt Kees van de Beek, die zich vanuit bbn adviseurs als kostenmanager verantwoordelijk was voor de financiële aspecten van de renovatie.

“Wij zijn er zelf bijzonder trots op dat we in nauwe samenwerking met gebruikers en gemeente Amsterdam en Amstelveen naast het in ere herstellen van de bestaande bouwdelen ook aanpassingen en uitbreidingen hebben kunnen doorvoeren die komende decennia, de exploitatie en het gebruik van theater aanzienlijk hebben verbeterd.”

De Amsterdamse aannemer Schakel & Schrale was verantwoordelijk voor de restauratiewerkzaamheden.

More on: bbn adviseurs
Netherlands
Company profile
bbn adviseurs is not a partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

bbn adviseurs is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade the partnership. Get in touch with our team for details.