Bouw nieuwe stadhuis Den Helder officieel van start

17 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na een aanloop van vele jaren is de bouw van het nieuwe stadhuis van Den Helder officieel begonnen. Adviseurs van bbn adviseurs zijn betrokken bij het project.

De eerste plannen voor het nieuwe stadhuis dateren al van meer dan een decennium geleden. Al in 2004 werd nagedacht over een nieuwe locatie, en in 2010 werd voorgesteld om een nieuw pand te realiseren in de buurt van het station. In 2014 strandden die plannen echter toen een nieuwe coalitie het in de gemeente voor het zeggen kreeg.

Die besloot destijds dat het beter was om het oude stadhuis aan de Kerkgracht te renoveren. Maar al snel werd ook de stekker uit dat project getrokken, met als resultaat een tijdelijke oplossing: ambtenaren verhuisden naar een voormalig Rabobank-gebouw, het pand aan de Kerkgracht bleef open voor inwoners.

Bouw nieuwe stadhuis Den Helder officieel van start

Zo’n vijf jaar later keerde Den Helder terug naar de oorspronkelijke plannen voor het bouwen van een nieuw stadhuis. Dat zou moeten worden gerealiseerd op Willemsoordwerf, een voormalige marinebasis die op verzoek van Napoleon – die destijds over Nederland heerste – werd gebouwd en waarvan het eerste deel in 1822 werd opgeleverd.

Officiële startsein

Nadat de bouw van het nieuwe gemeentehuis eind 2021 al officieus werd afgetrapt, is afgelopen maand ook het officiële startsein gegeven. Daarbij waren onder andere verantwoordelijk wethouder Heleen Keur (CDA) en architect Jacqueline van Dam aanwezig.

Het tweetal had bij de officiële start een speciale munt bij zich. Deze brengt volgens nautische traditie geluk en voorspoed. Tijdens de openingsceremonie werd duidelijk dat de speciale munt een plek zal krijgen in het nieuwe gemeentehuis van Den Helder zodra dat mogelijk is.

Bij het officiële startsein van de bouw van het gemeentehuis waren ook de specialisten van bbn adviseurs aanwezig. Gedurende de huidige realisatiefase zijn zij verantwoordelijk voor het project- en bouwkostenmanagement. Eerder verzorgde het bureau al het aanbestedingsproces voor de bouwopdracht. Aannemersbedrijf Friso Bouwgroep uit Sneek kwam daarbij als winnaar uit de bus.

Volgens de planning zal het nieuwe gemeentehuis van Den Helder in de loop van 2023 worden opgeleverd.