Sustainalize partner luidt gong Amsterdamse beurs Euronext

29 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nick de Ruiter, partner bij Sustainalize, mocht afgelopen dinsdag de opening verrichten van de Amsterdamse beurs Euronext. Hij verrichte de traditionele openingshandeling met de gongslag samen met Tjeerd Krumpelman, Head of Business Advisory, Reporting & Stakeholder Management bij ABN AMRO, in het kader van het steeds groter wordende belang van niet-financiële verslaglegging.

Bij het rapporteren van hun bedrijfsresultaten stellen corporate organisaties en andere bedrijven al tientallen jaren hun financiële prestaties voorop. Gemiddeld genomen ligt de focus in hun jaarverslagen op harde cijfers, financiële kengetallen en het afleggen van verantwoording, met daaromheen promotionele verhalen en interviews om het verslag wat op te fleuren. De afgelopen jaren is er echter een kentering zichtbaar in de wereld van jaarverslagen. De rol van duurzaamheid doet zijn intrede in het domein en stimuleert bedrijven om meer focus te leggen op non-financiële aspecten van hun bedrijfsvoering.

“Inmiddels publiceren honderden Nederlandse ondernemingen en organisaties een jaarverslag met de niet-financiële prestaties”, zegt Nick de Ruiter, partner bij MVO-adviesbureau Sustainalize. In ofwel geïntegreerde rapportages of rapportages die zelfs volledig zijn toegespitst op ‘people & planet’, staan tegenwoordig (ook) de resultaten op het gebied van onder meer duurzaamheid, governance, diversiteit, privacy en milieu centraal.

Tjeerd Krumpelman en Nick de Ruiter openen Euronext

Deze ontwikkeling is volgens De Ruiter een goede zaak, want hiermee spelen ze in op de toenemende vraag vanuit de maatschappij, aandeelhouders, beleggers en investeerders. Bovendien laten diverse onderzoeken van de afgelopen jaren zien dat duurzaamheid niet langer uitsluitend een activiteit is die moet worden gevolg uit het oogpunt van ethische compliance, maar juist ook kan leiden tot betere financiële resultaten. De business case voor duurzaamheid is vandaag de dag een duidelijke, met veel bedrijven die circulaire manieren van werken en groenere operaties omarmen, om hun organisatie effectiever of meer onderscheidend te maken.

De Ruiter is het hiermee eens: “Zo toont een Europees onderzoek aan dat bedrijven met een focus op de relevante Environment, Social en Governance-citeria (ESG) een beter rendement maken dan concurrerende bedrijven in dezelfde branche.” Bovendien kan met geïntegreerde verslaglegging de non-financiële waarde die organisaties creëren inzichtelijk worden gemaakt. “Geïntegreerde verslaglegging helpt om duurzame waarde voor stakeholders transparant te maken”, legt Tjeerd Krumpelman, Head of Business Advisory, Reporting & Stakeholder Management bij ABN AMRO, uit. 

Tegen deze achtergrond, besloot de Amsterdamse beurs Euronext op dinsdag 27 juni haar opening te wijden aan dit onderwerp. Bij de beursopening waren daarom naast de Ruiter en Krumpelman, diverse experts aanwezig die werken bij instellingen die zich bezighouden met verslaglegging van niet-financiële informatie.

Onder meer de volgende vertegenwoordigers waren aanwezig: Folkert van der Molen (marketing manager Sustainalize), Herma van der Laarse (Sustainability Reporting Specialist bij ABN AMRO), Louise Vytopil (Attorney-at-law van Rutgers & Posch), Jelle Wils (Advisor Corporate & Financial Communication bij Alliander), Jan-Willem Vosmeer (Corporate Social Responsibility Manager van Heineken) en Sabine Content (Deputy Director Corporate & Stakeholder Relations van Global Reporting Initiative).

Recent onderzoek van The Boston Consulting Group (BCG) en MIT toont aan dat het onderwerp duurzaamheid ook steeds meer aan terrein wint in bestuurskamers.