Karin Verploegen versterkt duurzaam adviesbureau Copper8

02 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Copper8 heeft het team versterkt met een nieuwe adviseur: Karin Verploegen. Vanuit haar jarenlange ervaring als jurist bij Gispen en recente rol als zelfstandig adviseur zal Verploegen zich in haar nieuwe rol bij het adviesbureau gaan bezighouden met het ‘from scratch’ opzetten van duurzame partnerships.

Karin Verploegen is een professional met zo’n tien jaar ervaring op het snijvlak van onder meer circulaire economie, aanbestedingsrecht, corporate structurering en duurzaamheid. Na het behalen van een Master in International Law aan Tilburg University begon ze haar loopbaan bij Gispen, waar ze tijdens haar studie reeds fungeerde als Trainee en na het afronden van haar Master aan de slag ging op het gebied van Tendermanagement.

Vervolgens groeide ze bij Gispen door in de rol van Juridisch en Organisatieadviseur. Ruim vierenhalf jaar was ze verantwoordelijk voor de kennis op het gebied van circulaire economie, het realiseren en implementeren van circulaire principes in de organisatie en daarbuiten en voor organisatiebrede juridische vraagstukken. Verploegen heeft zich in deze periode weten te ontwikkelen tot een ‘circulair expert’, met kennis van de technische aspecten van circulariteit, maar ook het belang van samenwerking en borgen van circulariteit in contracten en verdienmodellen.

Copper8

Met haar ruime ervaring op zak besloot Verploegen het afgelopen jaar om voor zichzelf te beginnen en richtte Vaerdi op, haar eigen interim bureau voor (juridisch) advies. Na een jaar ondernemen kriebelde het toch om weer onderdeel te zijn van een team. Ze besloot zich aan te sluiten bij Copper8. Het adviesbureau uit Amsterdam, dat werd opgericht door Noor Huitema en Cécile van Oppen, levert voornamelijk diensten op het vlak van duurzaamheid (zoals bijvoorbeeld duurzame ketensamenwerking, circulair inkopen en bedrijfsvoering, en duurzaam aanbesteden).

Karin Verploegen - Copper8

Gevraagd waarom Verploegen specifiek voor een rol binnen Copper8 heeft gekozen, geeft ze allereerst aan dat het adviesbureau geldt als een “koploper op het gebied van het daadwerkelijk realiseren van innovatieve circulaire projecten”. Verder ziet ze een sterke match tussen haar ambities en de cultuur van Copper8: “De drang om continu te blijven innoveren en verbeteren om de duurzame koploperspositie te behouden vind ik inspirerend; en als perfectionist kan ik me er ook best goed in vinden… al met al word ik gewoon heel blij van het gezamenlijk bouwen aan een mooi team met een mooie droom!”

Verploegen geeft aan dat ze gedurende haar loopbaan vanuit een heel andere kant ervaring heeft opgedaan met het vormgeven van circulaire ambities en KPI’s in samenwerkingen en contracten. Die ervaring zal ze nu gaan inzetten bij Copper8: “Ik kan het belang van leveranciers meenemen in de manier waarop wij aanbestedingen vormgeven; maar kan ook de perverse prikkels wegnemen uit aanbestedingen en contracten. Ik ben goed in het denken in business- en verdienmodellen die circulariteit kunnen borgen”, licht ze toe.

Ze omschrijft zichzelf tenslotte als een “innovatieve jurist”, iemand die risico’s waarneemt en deze weet om te buigen naar kansen. Verploegen: “Die juridische achtergrond is een sterke aanvulling op het al rijke team van disciplines – waardoor Copper8 ook in de contractering meer soliditeit zal kunnen bieden.” Ze voegt toe: “Door mijn juridische achtergrond ben ik in staat het circulaire gedachtegoed te vertalen naar een business case en uiteindelijk afspraken die reëel en haalbaar zijn.”

Copper8 is verheugd over de komst van Verploegen. Zo geeft oprichter Van Oppen aan: “Bij Copper8 zijn wij natuurlijk dolblij met de komst van Karin omdat zij het team op allerlei vlakken versterkt en verrijkt.”
Met de komst van de nieuwe adviseur telt Copper8 inmiddels negen professionals.