Adviesbranche draagt volop bij aan Facto Congres 2017

06 juni 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Op 13 juni zal de 2017 editie van het jaarlijkse Facto Congres plaatsvinden, waar ook dit jaar weer zo’n 200+ experts en organisaties uit de facility management branche zullen samenkomen. Dit jaar kent het congres bijdragen van (vertegenwoordigers van) Accenture, Twynstra Gudde, CBRE en Flowresulting.

“Binnen facility management gaat het steeds vaker om het leveren van innovatieve en excellente dienstverlening in een inspirerende werkomgeving. Wie in staat is om, samen met externe partijen, deze innovatieve en excellente dienstverlening te leveren, zorgt ervoor dat het primair proces optimaal kan functioneren.” Dat schrijven de organisatoren van het Facto Congres 2017, het jaarlijkse evenement voor facility management professionals, dat zoals ieder jaar wordt gehost door Facto Magazine.

Innoveren, Inspireren, Excelleren

Dit jaar draagt het congres de titel en ligt de focus op: ‘Innoveren, Inspireren, Excelleren’. Dagvoorzitter van de 2016-editie van het Facto Congres is Rachel Kuijlenburg, Hogeschooldocent bij de opleiding Facility Management (Haagse Hogeschool) en onderzoeksdocent lectoraat Facility Management aan de Hanzehogeschool.

Facto Congres 2017

Tijdens de 2017 editie van het congres – 13 juni in het Van der Valk Hotel in Veenendaal – worden er opnieuw zo’n 200+ professionals verwacht, allemaal werkzaam binnen of gelieerd aan het facility management domein. Gedurende de middag kunnen bezoekers nieuwe inzichten in de trends en ontwikkelingen in facility management opdoen en met branchegenoten in contact komen. Daarbij krijgen ze een uitgebreid inhoudelijk programma gepresenteerd vol met vakinhoudelijke presentaties, workshops en praktijkcases en kunnen ze met elkaar netwerken. Het Facto congres bestaat uit een plenair gedeelte en diverse workshops.

Adviesbureaus en sprekers

Zoals ieder jaar wordt het evenement mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van verschillende (facility management) adviesbureaus en professionals uit de branche. Zo hebben zich dit jaar aan het evenement onder meer Accenture, Twynstra Gudde en CBRE verbonden. Elk van deze bureaus zal tevens een spreker leveren tijdens een of meerdere (workshop) sessies die verzorgd zullen worden. Een overzicht van de sprekers en hun bijdragen van dit jaar:

Marc Westeneng is de oprichter van flowresulting, een adviesbureau voor marketing & strategie dat de grote dienstverleners van Nederland adviseert. Westeneng verzorgt als keynote spreker een plenaire sessie* getiteld ‘Trends in Service Excellence’, waarin hij de laatste trends in service excellence bespreekt en laat zien welke mogelijkheden organisaties hebben om hier mee om te gaan. Onderwerpen die hij zal aansnijden zijn: tips voor het vinden van de juiste balans tussen ‘high tech’ en ‘high touch’, slimmer omgaan met klantonderzoek, en klantgerichtheid.

Ricco Groeneveld, Workplace Lead Nederderland bij Accenture, verzorgt de workshop ‘Van ‘what’s in it for me’ naar ‘what’s in it for we’. In deze sessie gaat hij samen met Herman Knevel, directeur Innovatie & Strategie bij ISS Facility Servies, in op een Integrated FM-samenwerking tussen beide organisaties, op basis van het Vested-samenwerkingsmodel.

Thijs van der Spil, directeur bij The Bridge business innovators (onderdeel van Twynstra Gudde), verzorgt twee workshops, getiteld ‘TechExperienceLab’, waarin hij samen met vijf andere sprekers inzicht geeft in een aantal technologische oplossingen die in een facilitaire omgeving van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Sprekers tijdens het Facto Congres 2017Marieke Borkus, consultant hospitality in de praktijk bij Facilicom, verzorgt samen met John Hoenderkamp, adviseur bij het Maasstad Ziekenhuis, de sessie ‘Spelenderwijs aan de slag met hospitality’. In deze interactieve workshop geven ze hun visie op het door Facilicom ontwikkelde ‘Hospitality in de Praktijk’ (HiP)-programma en delen ze hun ervaringen. Daarnaast dagen ze de deelnemers uit om spelenderwijs met Hospitality aan de slag te gaan en lichten ze enkele tools toe die in de praktijk toegepast kunnen worden.

David Verbeek, Business Development Manager bij CBRE GWS, behandelt samen met Max van Proosdij, Contract manager bij IBM, een Facility Management case bij IBM, getiteld ‘Van vragen naar oplossingen’. De twee professionals gaan in op de langdurige facilitaire samenwerking tussen beide organisaties en stellen onder meer de volgende vragen: hoe kom je tot een verhoging van de klantwaarde? Hoe zorg je voor een solide basis voor een langdurig contract? Op welke manier wordt de performance van IBM of haar leveranciers beoordeeld? En wat is de echte meerwaarde van een partnership op lange termijn?

Sjoerd Memelink, Senior huisvestingadviseur bij Twynstra Gudde, verzorgt samen met Mendel Robbers, Creatief directeur De Nieuwe Stad / Schipper Bosch, de sessie ‘Vastgoed as a Service’, een concept dat in het in ontwikkeling zijnde gebied ‘De Nieuwe Stad’ in Amersfoort wordt onderzocht in samenwerking met Twynstra. Memelink en Robbers zullen hun visie geven op ‘vastgoed as a service’ (opzet, achtergronden, kansen, belemmeringen) en wat de voor- en nadelen kunnen zijn.

Max Braamhorst, Manager advies & ontwikkeling bij FM specialist Yask, verzorgt samen met Sabine Borkus en Ton Bernts, respectievelijk Innovatiemanager Facilities en Manager Facilities bij energiemaatschappij Alliander, de sessie ‘Next level samenwerken: waarde toevoegen vanuit co-creatie. De drie nemen de deelnemers op interactieve wijze mee in hun samenwerking, waarbij er geen sprake is van een klassieke opdrachtgever/opdrachtnemer-relatie, maar juist een georganiseerde samenwerking vanuit rollen. “Strategie blijft altijd bij Alliander, operatie altijd bij Yask.”

* De tweede plenaire sessie wordt verzorgd door Ruud Veltenaar, filosoof, TEDx-spreker, buitengewoon hoogleraar en investeerder. Veltenaar heeft meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer en bestuurder bij bedrijven als McKinsey & Company in de VS, Volmac, RAET, Wegener en Planet Internet.