Dierenartspraktijk in Noord-Holland sluit zich aan bij AniCura

25 april 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Dier Medische Zorggroep, een dierenartspraktijk gevestigd in Noord-Holland, is ingelijfd door het Scandinavische AniCura. De Nederlandse verkoper werd tijdens het transactieproces bijgestaan door adviseurs van Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Met locaties in Kennemerland, Beverwijk en IJmond is Dier Medische Zorggroep een van de grotere dierenartspraktijken van de regio groot Amsterdam. De dierenartspraktijk voor huisdieren opereert als een eerste lijn kliniek – Dier Medische Zorggroep beschikt over eigen operatiekamers en diagnostische mogelijkheden – en is tevens een doorverwijscentrum voor tweede lijn patiënten.

Afgelopen week maakte het management van Dier Medische Zorggroep bekend dat het 100% van de aandelen heeft verkocht aan AniCura, een internationaal opererende aanbieder van veterinaire zorg voor gezelschapsdieren. Het Scandinavische bedrijf is in 2011 ontstaan uit de fusie van een aantal dierenziekenhuizen in Scandinavië, inmiddels telt AniCura circa 2.500 medewerkers verspreid over 130 locaties in Europa. De zorgaanbod van de onderneming beslaat preventieve zorg en basisziekenzorg, alsmede geavanceerde diagnostiek, intensieve zorg, chirurgie en orthopedie. Ook biedt AniCura revalidatie, fysiotherapie, voedingsadviezen en voedsel- en zorgproducten.

Dierenartspraktijk in Noord-Holland sluit zich aan bij het Scandinavische AniCura

De acquisitie is in lijn met de strategie van het Scandinavische bedrijf om haar positie in Europa en ons land uit te bouwen. AniCura zette in 2015 voor het eerst voet op Nederlandse bodem, sindsdien heeft het bedrijf dierenartspraktijken aan zich weten te binden in Dordrecht (Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht) en Utrecht (Specialist Veterinary Clinic Utrecht). En eind vorig jaar opende het een speciaal doorverwijscentrum in Den Haag. Met de overname van Dier Medische Zorggroep groeit het team van AniCura tot boven de twintig professionals.

Volgens cijfers van Rabobank wordt er in ons land jaarlijks circa €3 miljard uitgegeven aan de aanschaf, het voeden en onderhouden van huisdieren. Van dit bedrag wordt ongeveer €537 miljoen besteed bij de dierenarts door huishoudens met gezelschapsdieren. De gemiddelde rekening per diereigenaar per dier wordt geschat op rond de €160, waarbij €120 uitgegeven wordt aan directe medische kosten en €40 aan preventieve zorg.

De aandeelhouders van Dier Medische Zorggroep werden tijdens het overnameproces geadviseerd door Baker Tilly Berk Corporate Finance, de M&A praktijk van accountants- en advieskantoor Baker Tilly Berk (16 kantoren in Nederland; omzet van €90,7 miljoen). De adviseurs hebben ondersteund bij het transactieproces, en hebben geholpen met de structurering / het maken van de contracten.

Eerder dit jaar waren dealmakers van Baker Tilly Berk Corporate Finance ook betrokken bij de verkoop van Relyon Group en de overname van het Belgische Mareco.