Adviseurs van Baker Tilly begeleiden Belgische overname van Eimskip

07 februari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De IJslandse koelvaartrederij Eimskip heeft wederom haar slag geslagen in de Benelux. Na eerdere overnames van de Nederlandse bedrijven Jac. Meisner (in 2015) en Extraco (in 2016), nam het bedrijf afgelopen week een meerderheidsbelang in het Belgische Mareco. De overnamehonger van Eimskip lijkt echter nog niet gestild – het bedrijf heeft nog verder targets in de regio op het oog. 

Eimskip, opgericht in 1914, is een beursgenoteerd transportbedrijf dat voornamelijk opereert in de Noord-Atlantische Oceaan. Het bedrijf is actief in de markt voor ‘reefer’ logistieke diensten, waarbij de focus ligt op gekoelde en bevroren ladingen van vlees- en groenteproducten. Eimskip telt ongeveer 1.700 medewerkers verspreid over zestig kantoren in twintig landen en werkt met twintig schepen.

Als onderdeel van zijn expansiestrategie, heeft de koelvaartredereij de afgelopen jaren twee expeditiebedrijven in Nederland gekocht: Jac. Meisner uit Rotterdam (12 FTE’s) en branchegenoot Extraco Services uit Ridderkerk (19 FTE’s). Vorige week werd een derde deal aangekondigd, die van het Belgische Mareco. Opgericht in 2002 en gevestigd in Antwerpen biedt Mareco vandaag de dag werk aan 26 mensen op twee locaties, in Antwerpen en in Sao Paulo, Brazilië.

Net als Eimskip richten de Belgen zich op reefer logistieke diensten, met name de export van zeevoedsel, kip, varken en rund naar West-, Centraal- en Zuid-Afrika van over de hele wereld. Eimskip heeft een belang van 80% genomen en betaalt daarvoor €16,6 miljoen. Ter vergelijking: Mareco behaalt een jaaromzet van ongeveer €60 miljoen en boekt daarop een EBITDA-ratio van 5% a 6%. 

IJslandse koelvaartrederij Eimskip neemt meerderheidsbelang in Belgische Mareco

Voor Mareco betekent de stap dat het bedrijf kan profiteren van nieuwe kansen in nieuwe regio’s door gebruik te maken van het netwerk van Eimskip, terwijl kopende partij Eimskip zijn geografische reefer logistieke netwerk kan uitbouwen, vooral in gebieden in Afrika en Zuid-Amerika en meer variatie in zijn porfolio van bevroren producten kan aanbrengen. “De waardevolle ervaring van het management en de werknemers van Mareco zal ons helpen onze wereldwijde transportoperaties verder te versterken”, zegt Gylfi Sigfússon, President en CEO van Eimskip. Koen Jansen, topman van Mareco, voegt toe: “We verwachten dat beide bedrijven kunnen profiteren van elkaars ervaring in het groeien in nieuwe markten.”

Dealmakers

Net als bij de eerdere transacties, schakelden de IJslanders voor financieel advies de hulp in van Baker Tilly Berk. Het kantoor ondersteunde de transactie in samenwerking met de Corporate Finance collega’s van Baker Tilly Berk België. Lorijn van Leersum, corporate finance expert bij de M&A tak van Baker Tilly Berk, zegt over de transactie: “Dit is de derde overname in successie waarin wij Eimskip hebben bijgestaan. Het is mooi dat wij deze laatste transactie vorm hebben kunnen geven door gebruik te maken van ons internationale netwerk.”

Vooruitkijkend geeft Van Leersum aan dat de overname van Mareco zeker niet de laatste zal zijn in de huidige tijd, waarin Eimskip – zowel autonoom als door middel van acquisities – een sterke groei laat zien. Om toekomstige acquisities de komende periode te kunnen financieren, is de IJslandse koelvaartrederij bij Bank of Island (Islandsbanki) een doorlopend krediet aangegaan, voor een bedrag van €47 miljoen, met een looptijd van anderhalf jaar. Uit dit krediet zal een deel (€7 miljoen) worden aangewend om de aankoop van de Belgische branchegenoot te financieren. Met nog zo’n €40 miljoen in de pot lijkt er volop ruimte in het verschiet voor verdere overnames.

De CEO van Eimskip*, dat met zijn internationale hoofdkantoor in Rotterdam is gevestigd, heeft laten ontvallen in de media dat het bedrijf actief werkt aan expansieplannen in segmenten waarin het momenteel niet actief is, zoals het Europese wegtransport. En dat is precies waar Eimskip zich op richt, zegt Van Leersum. “De IJslandse onderneming kijkt voor verdere expansie naar wegtransport en opslag van gekoelde lading in Noordwest-Europa. We voeren gesprekken met overnamekandidaten in Nederland, al zijn er nog geen intentieverklaringen ondertekend”, besluit hij.

* Eimskip is de afkorting voor Eimskipafélag Íslands (IJslandse Stoombootmaatschappij).