Fortaleza Capital benoemt SolidPack-topman Dirk Schut tot partner

17 april 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Fortaleza Capital, een boetiek M&A-adviesbureau, heeft Dirk Schut aan het team toegevoegd. De nieuwe partner, hiervoor CEO van SolidPack, vormt het vijfde lid van het partnerteam.

Dirk Schut is een ervaren professional die kan bogen op een lang trackrecord binnen de papier- en verpakkingen (‘Paper & Packaging’) industrie. De afgelopen tien jaar fungeerde hij als CEO en aandeelhouder van SolidPack, een producent van (massief kartonnen) verpakkingen gevestigd in Loenen, Gelderland.

Recentelijk werd het bedrijf verkocht aan VPK Packaging Group – ten tijde van de verkoop had SolidPack een personeelsbestand van ongeveer 175 werknemers, produceerde het zo’n 65.000 ton aan verpakkingen en realiseerde het een omzet van €50 miljoen.

Het massief karton bedrijf van VPK Packaging Group, genaamd Smart Packaging Solutions, heeft circa 250 werknemers die jaarlijks goed zijn voor zo’n 85.000 ton aan verpakkingen en een omzet van €70 miljoen, die voornamelijk gerealiseerd wordt in sectoren als groenten, fruit, vlees en kip.

Bovenop ruim zestien jaar ervaring bij SolidPack werkte Schut voorheen bij drie spelers in het ‘Paper & Packaging’ segment: Meerssen & Palm (Gelderse Papier Groep), Schut Papier en De Naeyer Papier. Schut begon zijn loopbaan binnen de consultancybranche. In 1980, na het behalen van een master in Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen, sloot hij zich aan bij Twynstra Gudde, waar hij vijf jaar als organisatieadviseur werkte.

Begin deze maand heeft Schut zich verbonden aan Fortaleza Capital, een fusie- & overnamebemiddelaar gespecialiseerd in de industriële branche, vooral in het packagingsegment. Alexander van Rossum, een voormalig dealmaker bij Clairfield International, ING en Merrill Lynch die begin 2016 Fortaleza Capital oprichtte, geeft aan verheugd te zijn over hun nieuwe aanwinst. “Dirk heeft uitgebreide international business, sales & marketing en (general) management ervaring binnen de sector. De afgelopen tien jaar heeft hij ook uitgebreide first-hand ervaring opgedaan in ondernemerschap en fusies- en overnames.”

Dirk Schut - Fortaleza Capital

Schut, die daarnaast bestuurslid is bij Koninklijke VNP (Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken*), en Van Rossum zijn geen onbekenden van elkaar. Eerstgenoemde schakelde Fortaleza Capital in om het recente verkooptraject van SolidPack te begeleiden. Zij kennen elkaar al sinds 2005, toen Van Rossum de verkoop van Smurfit Solidpack (daarna hernoemd tot SolidPack) begeleidde.

In de toenmalige fusie tussen Jefferson Smurfit Group en Kappa Packaging werd SolidPack verkocht als gevolg van een door de Europese Commissie gestelde voorwaarde aan deze fusie. Schut was samen met twee collega’s en een externe investeerder een van de bieders in dat proces en gedurende die transactie bouwden de twee al een goede zakenrelatie op. 

“Net zo belangrijk als zijn vaardigheden en expertise, zijn Dirk’s persoonlijke eigenschappen”, stelt Van Rossum. “Hij heeft een uitstekende fit met ondernemers en het Fortaleza Capital team. Wij zijn zeer verheugd met zijn komst en expertise op het gebied van papier en karton. Hierdoor kunnen wij binnen deze segmenten van de verpakkingsmarkt onze klanten nog beter voorzien van waardevolle sectorexpertise bij verkoop- en aankooptransacties.”

De nieuwe adviseur vormt het vijfde lid van het partnerteam. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar voegde Fortaleza Capital reeds drie ervaren professionals toe aan haar gelederen. Peter van Leeuwen startte als Industry Partner Packaging, Joachim Driessen werd aangesteld als Industry Partner Media en Chris de Vries sloot zich aan als Associated Partner Business Valuation. 

Onlangs fungeerde Fortaleza Capital als finance adviseur van ACE Partners bij hun overname van verpakkingsbedrijf AVI Volendam

* Koninklijke VNP is de brancheorganisatie van negentien Nederlandse papier en karton producenten.