Investeerder ACE Partners neemt verpakkingsbedrijf AVI Volendam over

08 maart 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

AVI Volendam, een verpakkingsbedrijf uit Volendam, is in het kader van bedrijfsopvolging overgenomen door ACE Partners, een investeerder met een focus op MKB-ondernemingen in de industrie.

Opgericht in 1960, is AVI Volendam een flexibele verpakkingsspecialist die halffabricaten produceert en levert, zoals buizen, folies en rollen en eindproducten waaronder zakken en folies voor onder meer levensmiddelen, meubels, mediazendingen en diverse andere applicaties. Producttoepassingen zijn onder meer: applicaties voor industriële voedingsmiddelen (brood, vis, vlees, fruit, groenten), landbouw/tuinbouw toepassingen, puinzakken, afvalzakken, meubelen en kledinghoezen. Het bedrijf is gevestigd in Volendam, telt circa 40 werknemers en bedient klanten in Nederland, België en Duitsland.

Wisseling van wacht

Aan het roer van AVI Volendam stond jarenlang Cees van Os, die het bedrijf in 1988 kocht van de oorspronkelijke oprichters (vijf Volendammers: een aannemer, twee stukadoors, een slager en een meubelhandelaar), die het bedrijf meer dan vijftig jaar geleden startten. Van Os, die zijn pensioenleeftijd aan het naderen was, besloot vorig jaar een opvolgingsplan op te stellen, waarin de verkoop van het bedrijf aan een nieuwe eigenaar en de overdracht aan een nieuwe directeur werden opgenomen. In December maakte hij bekend 100% van de aandelen van de verpakkingsspecialist te hebben verkocht aan ACE Partners, een investeringsmaatschappij uit Dordrecht die investeert in MKB-ondernemingen in de industrie, technische dienstverlening of groothandel. 

Investeerder ACE Partners neemt AVI Volendam over

Achter investeerder ACE Partners staan twee topmannen – Patrick Roskam; een voormalig Deloitte adviseur; en Theo Lantinga; een voormalig ABN Amro bankier – beiden hebben de afgelopen tien jaar aanzienlijke ervaring binnen de branche opgedaan, op het gebied van (interim) management, investeren, turnaround en change management.

ACE Partners heeft sinds haar eerste deal in 2015 (een meerderheidsbelang in Arbo Support Group; een adviesbureau
 van veiligheidskundige adviseurs voor de industrie) twee investeringsrondes achter de rug. Die wist het bedrijf in mei en december van vorig jaar aan te trekken. Het bedrag dat ACE Partners heeft neergeteld voor AVI Volendam is door de oprichters niet bekendgemaakt. 

In een reactie op de transactie, geeft Roskam, die is benoemd tot AVI’s nieuwe directeur, aan: “Met AVI hebben we een mooie niche speler verworven binnen de flexibele verpakkingsmarkt. Met de opvolging van oud directeur/eigenaar Cees van Os breekt een nieuwe periode voor AVI aan. Maar net als voorheen blijven wij ons dagelijks inzetten om onze klanten de gewenste (flexibele) oplossingen te kunnen bieden met de voor ons kenmerkende service en kwaliteit.” 

Koper ACE Partners werd tijdens de transactie op corporate finance vlak bijgestaan door adviseurs van Fortaleza Capital, een boutiek M&A bureau uit Den Haag dat zich met name richt op de verpakkingssector in brede zin. Overige adviesdiensten gerelateerd aan de transactie werden geleverd door de financierende bank en een jurist die Cees van OS voorzag van legal advisory.

Fortaleza Capital - Ace Partners - Corp - Stibbe

CleanLease International

Eind vorig jaar nam ACE Partners ook een belang in CleanLease International, een leverancier van textiel en logistieke oplossingen voor ziekenhuizen, zorginstellingen en vakantieparken. Met het extra kapitaal van ACE, wil CleanLease International zijn positie verder uitbreiden in een markt die aanzienlijke potentie heeft. “De achterliggende maanden heeft ACE Partners ons weten te overtuigen van hun hands-on mentaliteit en focus op lange termijn waardecreatie. Ik zie uit naar de samenwerking”, geeft Job Muller, CEO van CleanLease, aan. 

Lantinga licht de investering toe: “CleanLease is een prachtig bedrijf met heel veel mogelijkheden. Toen ons [door het management] werd gevraagd om extra kapitaal te verstrekken om de plannen te kunnen verwezenlijken en mee te bouwen aan een gezonde en duurzame toekomst hebben wij niet geaarzeld.” 

De transactie tussen ACE Partners en CleanLease International werd op juridisch vlak begeleid door M&A advocaten van CORP (Paul van den Belt) en Stibbe (Duco de Boer, Egbert Vroom en Martin Ubbens).