Oracle huurt consultants in voor due diligence op Accenture

30 maart 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Technologie dienstverlener Oracle onderzoekt volgens mediaberichten de mogelijkheid om consultancybureau Accenture over te nemen. Mocht een deal tot stand komen, dan wordt deze op zo’n $80 miljard geschat en zou de megafusie voor een schokgolf zorgen binnen de consulting- en technologie branche.

Volgens Register, een Brits platform voor de IT sector, heeft de Amerikaanse technologiereus Oracle externe consultants ingehuurd om een mogelijke acquisitie van Accenture te verkennen. De dealmakers – de corporate finance en M&A adviesbureaus die betrokken zouden zijn, zijn niet vrijgegeven – onderzoeken de mogelijke synergiën die een fusie tussen Oracle en Accenture zal opleveren. Afgezien van de financiële afwegingen, kijkt het due diligence proces ook naar de potentiële culturele match tussen de twee giganten. De consultants, waarvan gezegd wordt dat ze nog aan het begin van dat proces staan, zullen naar verluidt hun bevindingen in de komende twee weken aan het management team van Oracle terugkoppelen.

Mocht een dergelijke transactie doorgang vinden, dan vallen eerdere overnames van Oracle, die van behoorlijke omvang waren, daarbij in het niet. In 2005 kocht Oracle PeopleSoft voor een bedrag van rond de $10 miljard, vijf jaar later kocht het Sun Microsystems ter waarde van $7,4 miljard en meer recentelijk telde Oracle $9,3 miljard neer voor Netsuite. Het aan de NYSE-genoteerde Accenture heeft een marktkapitalisatie van $77,5 miljard, en aandeelhouders zullen een premium aanbod voor het bedrijf verwachten, dat de afgelopen jaren een sterke groei heeft laten zien. In het boekjaar 2016 realiseerde Accenture een omzet van $32,9 miljard, met een team van wereldwijd 401.000 professionals – in 2010 waren dat er nog iets meer dan 200.000.

Cloud first strategie

Het nieuws over de mogelijk aanstaande overname, dat gisteren naar buiten kwam, doet binnen de consulting en technologiemarkt bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Waarom zou Oracle Accenture willen kopen? Een reden die analisten aanvoeren sinds het nieuws bekend werd, vormen de synergiën die behaald kunnen worden op het gebied van cloud. Volgens Bain & Company, zal de cloud IT markt de komende jaren jaarlijks met 17% groeien, tegen 2020 naar een verwachte waarde van $390 miljard. Dat zou betekenen dat de cloud tegen die tijd goed zal zijn voor een vijfde van de wereldwijde enterprise IT markt. Door de toevoeging van Accenture’s management consulting, technologie- en outsourcing activiteiten, zou Oracle het hele spectrum van zakelijke dienstverlening aan klanten kunnen bieden, dat nodig is om hen te begeleiden bij de stap naar de cloud, zonder dat externe partijen nodig zijn. Daarmee zou Oracle een serieuze inhaalslag maken ten opzichte van zijn concurrenten in het cloud domein, zoals Amazon, Microsoft, Google en IBM.
Oracle huurt consultants in voor due diligence op AccentureOok Accenture ontwikkelt zich de laatste jaren snel binnen het clouddomein, onder meer door zijn aggressieve fusie- en overnamestrategie. Zo kocht Accenture vorig jaar onder andere Cloud Sherpas voor een bedrag van tussen de $350-$400 miljoen, en nam het diverse kleinere ITbedrijven over, waaronder solid-serVision (Duitsland), Nashco Consulting (Canada) en CRMWaypoint (Benelux).

Een ander duidelijk argument waarom de geruchten rondom de aanstaande overname waar zouden kunnen zijn, is het feit dat beide organisaties reeds strategische partners van elkaar zijn. Oracle en Accenture richtten twee jaar geleden een joint business group op, die klanten helpt met de migratie van hun IT infrastructuur van ‘on-premise’ naar de cloud. Klanten krijgen een integraal pakket van diensten, variërend van IT strategie en –ontwerp, implementatie / data migratie ondersteuning, tot technologiesupport en managed services.

Komt er een overname?

Uit het merendeel van de tot nog toe naar buiten gebrachte verklaringen van analisten valt op te maken dat het eerder onwaarschijnlijk is dat een deal doorgang zal vinden. Patrick Moorhead, een Principal Analyst bij Moor Insights & Strategy, geeft aan: “Het is zo’n gigantische overname, dat het niet aannemelijk is dat het daadwerkelijk zal gebeuren.” Als Oracle serieus overweegt om Accenture te kopen dan zal een significant bedrag opgehoest moeten worden om de overname te financieren. Recentelijk rapporteerde Accenture te beschikken over $68,4 miljard aan cashreserves, waarmee het al een financieringstekort van $10 miljard zou moeten opvullen. Moorhead voegt toe dat de aandeelhouders van Oracle de deal eerder negatief tegemoet zullen treden, aangezien deze de waarde per aandeel flink zou verlagen.

Holger Mueller, Principal Analyst bij Constellation Research, geeft aan dat de deal mogelijk leidt tot interne weerstand binnen Oracle, vooral bij professionals op senior posities. In de negentiger jaren, onder het motto “Oracle knows Oracle best”, breidde Oracle zijn IT consulting tak zeer agressief uit, om vervolgens vast te stellen dat de strategie niet succesvol bleek. “Toen dat gebeurde raadden systeemintegreerders aan om in de plaats daarvan SAP te gaan gebruiken, wat leidde tot SAP’s marktleiderschap in het domein”, geeft Mueller aan. “Ik zou er van opkijken als Oracle dezelfde vergissing van toen, nu opnieuw zou maken.

Aan de andere kant van de medaille, betwijfelen analisten of Accenture bereid is om zich aan te sluiten bij de softwaregigant. Eerdere deals tussen consultancybureaus en ICT dienstverleners hebben over het algemeen een slecht trackrecord laten zien. Zo bracht de deal tussen A.T. Kearney
 en EDS eerstgenoemde bijna op de rand van een faillissement, en waren Arthur D. Little’s partnership met Altran of PwC Consulting’s samenwerking met IBM ook alles behalve geslaagd.

Een ander gevoelig punt voor Accenture zou het verlies van onafhankelijkheid zijn. Het consultancybureau fungeert als een systeemintegreerder voor de meerderheid van Oracle’s concurrenten, zoals IBM, SAP, Salesforce, Amazon en Microsoft. Als Accenture onderdeel wordt van Oracle, dan zet dat ongetwijfeld een stevige druk op die verhoudingen.

Mocht de deal toch doorgang vinden, dan zou deze binnen het technologiedomein de duurste acquisitie uit de geschiedenis worden, en daarmee Dell’s $67 miljard buyout van EMC Corporation (vorig jaar) voorbijstreven, evenals de #2 en #3 top M&A deals aller tijden – JDS’s Uniphase’s overname van SDL ($41,1 miljard in 2010) en HP’s overname van Compaq ($31,8 miljard in 2001).

Zowel Oracle als Accenture hebben vooralsnog niet gereageerd op geruchten aangaande de mogelijke overname.