Nederlandse fusie- en overnamemarkt groeit voor vierde jaar op rij

28 maart 2017 Consultancy.nl

De Nederlandse fusie- en overnamemarkt heeft voor het vierde jaar op rij groei geboekt en zag het aantal deals met 12% toenemen naar in totaal 647 transacties. De waarde van de dealmarkt is, in lijn met wereldwijde en Europese cijfers, echter (fors) teruggelopen. De markt nam met bijna €100 miljard af, volledig te wijten aan het uitblijven van megadeals zoals die in het voorgaande jaar te zien waren. 

In een nieuw rapport van KPMG heeft het accountants- en advieskantoor de ontwikkelingen in de wereldwijde M&A markt onder de loep genomen. De data laat zien dat voor het zevende jaar op rij, het aantal vastgelegde transacties wereldwijd is toegenomen. In 2016 kwam het totaal aantal deals uit op 18.125, tegenover 18.063 aangekondigde deals in 2015 (+1%) en minder dan 10.000 in 2009. De groei heeft volgens de onderzoekers te maken met het aanhoudende herstel van de wereldwijde economie, globalisering die zorgt voor verdere consolidatie, en de beschikbaarheid van financiering – zowel bij corporates als binnen het private equity segment.

Global - Deal volume | EU - Deal volume

M&A activiteiten op Europees niveau zagen een lichtere stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar – toen werden 7.453 deals aangekondigd, goed voor ongeveer 40% van de totale markt. ’s Werelds grootste dealmarkt blijft de Verenigde Staten. Financiële investeerders, zoals private equity firma’s, corporate venture spelers en durfkapitalisten, waren goed voor 26% van de totale wereldwijde dealwaarde – tegenover 22% in 2009. In Europa lag het aandeel iets hoger, op 28%.

Kijkend naar de dealwaarde is echter een geheel ander beeld zichtbaar. In 2016 is zowel wereldwijd als in Europa de totale dealwaarde gedaald. Dit was te verwachten, 2015 was namelijk een recordjaar voor de M&A markt, gestuwd door meerdere megadeals en grote beursgangen (IPO’s) overal ter wereld. De waarde van de transacties nam wereldwijd af met 17% naar €2.970 miljard, in Europa nam de dealwaarde af van €968 miljard naar €847 miljard.

Global - Deal value | EU - Deal value

Nederlandse M&A markt

De M&A markt in ons land liet een soortgelijk beeld zien als zijn grotere broer, hoewel deze zich op een aspect wist te onderscheiden: de groei in het aantal deals lag beduidend hoger. Vorig jaar werden er in ons land 647 transacties afgerond, een stijging van 12% ten opzichte van 2015, toen het aantal transacties op 578 stond. Bij bijna 70% van de transacties in Nederland was sprake van een strategische overname tussen twee ondernemingen – financiële investeerders waren goed voor een aandeel van 30%, licht hoger dan het wereldwijde gemiddelde. 

Opvallend is dat financiële investeerders goed waren voor 18% van de totale dealwaarde in ons land, vergeleken met 32% van het totale volume, Dat laat zien dat ze over de hele linie betrokken zijn geweest bij kleinere en middelgrote deals. Volgens Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance, tonen de resultaten aan dat in Nederland de belangrijkste fundamenten voor het sluiten van deals aanwezig zijn. Hij beschrijft ons land als een “stabiel land waarin het goed zakendoen is”. Die stabiliteit trekt buitenlandse bedrijven aan om in Nederlandse organisaties te investeren. Zo werd bijvoorbeeld onlangs nog de Nederlandse logistieke speler Vanderlande ingelijfd door het Japanse Toyota en fuseerde afvalverwerker Van Gansewinkel Groep met Britse branchegenoot Shanks Group.

Daarnaast speelt mee dat buitenlandse partijen nog altijd op zoek zijn kwalitatief hoogwaardige bedrijven en het feit dat Nederlandse organisaties, net als Europese bedrijven, in de markt goedkoper geprijsd zijn in verhouding tot andere volwassen markten zoals de VS. Terwijl in Noord-Amerika en Azië respectievelijk een gemiddelde EBITDA multiple van 11.1x en 12.9x betaald wordt, is deze factor in Europa bijna zo’n 10.0x. Relatief gezien is Europa dus nog steeds goedkoop en aantrekkelijk”, aldus Bosker.

Ook is het zo dat ondernemers, vooral in the MKB segment, de goede marktomstandigheden benutten om hun onderneming te verkopen. Een recent onderzoek toonde aan dat het aantal ondernemers dat binnen twee jaar zijn of haar bedrijf denkt te verkopen in twaalf maanden tijd is verdubbeld. 

Nederland - Deal volume | Nederland - Deal value

Kijkend naar de dealwaarde in de Nederlandse M&A markt, blijkt dat deze is ingezakt van €179 miljard naar €84 miljard. Hoewel de daling in waarde voor zich spreekt, moet deze wel in de context van het uitzonderlijk goede 2015 worden gezien, zeggen de onderzoekers. De piek in dealvolume in 2015 werd vooral gedreven door grote megadeals, zoals het enorme bod van Shell op Britse gasproducent BG (€74,5 miljard), de NXP Semiconductor overname van Freescale (€14,3 miljard) en de Ahold | Delhaize fusie (€10,6 miljard).

Technologie deals

Een van de snelst groeiende segmenten in de M&A-markt is de technologiesector, omdat bedrijven steeds sneller digital en nieuwe technologieën omarmen om hun businessmodellen te vernieuwen of hun efficiency te verhogen. Volgens de analyse van KPMG is vanaf 2009 het aandeel van techdeals – waarbij de overgenomen partij actief is op het vlak van computerdiensten, software, hardware of semiconductors – als percentage van het totaal aantal deals geleidelijk aan gestegen. Zowel wereldwijd als in Nederland steeg het aandeel van 6% naar de huidige 11%.

Who is acquiring tech companies + Top 5 development

Iets meer dan de helft van de technologiedeals zijn afkomstig uit de sector zelf, maar het aandeel van non-tech deals is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat onderstreept het feit dat binnen de bewuste bedrijven technologie wordt gezien als dé aanjager voor verdere groei van hun organisatie. De meest dominante kopers van techbedrijven zijn vooral financial services organisaties, die FinTech en InsurTech spelers overnemen om innovatief en concurrerend te kunnen blijven, of spelers uit de media- en industriële sectoren.

Een recente analyse onderschrijft deze resultaten. Volgens data van MBCF, een boutique M&A kantoor, hebben overnameadviseurs actief in het ICT domein vorig jaar een recordjaar geboekt. 

Brexit en Trump nog geen effect

De onderzoekers constateren dat ondanks alle politieke ophef rondom de Brexit in Groot-Brittannië en het aantreden van president Trump in de VS en alle economische implicaties die daaruit voortvloeien, er weinig verstoring op de M&A markt is opgetreden. Rondom de Brexit in juni, zijn zowel in Nederland als in Europa en Noord-Amerika geen opmerkelijke patronen te zien in het aantal deals, in vergelijking met 2015. In de VS gold rondom november hetzelfde beeld. Bosker: “Je ziet dat veel deals al in de pijplijn zaten en er daardoor weinig effect zichtbaar is in 2016.”

Deal activity North America - total deals | Deal activity Europe - total deals

Vooruitkijkend, zal 2017 naar verwachting een solide jaar voor dealmakers worden. Diverse onderzoeken zien positieve signalen voor zowel het grote segment, als het mid-market segment. 

Gerelateerd: 10 jaar overnames in de farmasector goed voor $2.400 miljard.


Profiel
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius it's public ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup