9 bureaus betrokken bij fusie afvalverwerkers Shanks en Van Gansewinkel

13 maart 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Afvalverwerker Van Gansewinkel Groep is gefuseerd met Britse branchegenoot Shanks Group. De nieuwe combinatie zal verder gaan onder de nieuwe merknaam Renewi. De transactie, geschat op een waarde van €482 miljoen, werd begeleid door negen bureaus, waaronder dealteams van Deloitte, KPMG, Houthoff Buruma en Allen & Overy.

In september van vorig jaar maakte Van Gansewinkel Group (VGG), een afvalverwerking- en recyclingorganisatie met activiteiten in Nederland en België en zo’n 4.500 professionals in dienst, bekend te gaan fuseren met Shanks, een Britse branchegenoot met circa 3.500 medewerkers. Het Britse concern draait een omzet van ongeveer €750 miljoen euro en zamelt jaarlijks 8 miljoen ton afval in. De Nederlandse activiteiten maken de helft van de omzet uit.

De inmiddels afgeronde en door de ACM goedgekeurde fusie vormt het sluitstuk van het transformatieproces van VGG waaraan de afgelopen tweeënhalf jaar is gewerkt. In 2015 kwam VGG in handen van schuldeisers. Investeringsmaatschappijen CVC en KKR deden toen hun aandelen van de hand in ruil voor schuldverlaging. Er werd een herfinanciering gerealiseerd en de schuldenlast van VGG werd met circa €500 miljoen verlaagd en tot normale proporties teruggebracht. Er werd bovendien een nieuwe strategie opgesteld, de structuur van het bedrijf werd geoptimaliseerd en er werd flink geïnvesteerd in materieel en recyclingoplossingen.

Die inspanningen zorgden ervoor dat de afvalverwerker het afgelopen jaar zijn omzet en bedrijfsresultaat weer zag toenemen na jaren van teruglopende resultaten. Afgelopen jaar zag de afvalverwerker zijn omzet stijgen met 2% naar €879 miljoen (2015: €864 miljoen) en zijn bedrijfsresultaat (EBITDAE) toenemen met 26,9%, naar €91,1 miljoen (2015: €71,8 miljoen).

Shanks en Van Gansewinkel gaan verder als Renewi

Door samen te gaan ontstaat volgens de partners een nieuwe groep “met veel meer schaalgrootte en financiële slagkracht” en wordt “een goede basis gelegd voor verdere groei”. Door de bundeling van krachten zal de nieuwe combinatie naar eigen zeggen “een belangrijke Europese speler worden op het gebied van afvalverwerking en recycling”, met activiteiten in onder meer de Benelux, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Canada. In Nederland staan Shanks en Van Gansewinkel allebei in de top drie van grote afvalbedrijven. VGG is vooral actief als inzamelaar en Shanks als verwerker.

Marc Zwaaneveld, bestuursvoorzitter van Van Gansewinkel Groep, zei eerder dit jaar over de fusie: “Onze medewerkers hebben tijdens de afgelopen jaren hun wendbaarheid en vitaliteit laten zien en zijn in staat geweest samen de omslag te realiseren. 2016 is het jaar van kanteling geweest en laat een significante prestatieverbetering zien. Met de goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt gaan we nu met veel vertrouwen de fusie met Shanks vormgeven.”

Nieuwe naam: Renewi

Recent maakten beiden partijen ook de nieuwe merknaam bekend van de combinatie: Renewi. Peter Dilnot, CEO van Renewi, licht toe: “Renewi brengt Shanks en Van Gansewinkel bij elkaar om een nieuwe, internationale “waste-to-product”-leider te worden. Door gebruikte materialen een nieuw leven te geven, helpen we de wereld te beschermen tegen vervuiling, sparen we schaarse natuurlijke bronnen en stellen we klanten in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Met onze internationale expertise bieden we onze klanten een zeer breed productaanbod, gecombineerd met lokale dienstverlening en aandacht.” De nieuwe naam weerspiegelt volgens de partners “het erfgoed van de twee ondernemingen, hun complementaire activiteiten en deskundigheid en hun gecombineerde positie in het hart van de circulaire economie.”

Dilnot besluit: “Wij kijken op een andere manier naar afval, wij zien kansen. Wanneer we afval ophalen, geven we het een nieuw leven. Zo transformeren wij een breed scala aan gebruikte materialen in waardevolle producten voor onze klanten zoals gerecycled papier, metaal, plastic en glas, schoon water, houtsnippers en compost, energie en brandstof en andere producten. De circulaire economie is erop gericht om afval en verspilling te voorkomen, geheel in lijn met de visie van Renewi: afval bestaat niet.”Alle 9 dealmakers

Dealmakers

Negen bureaus (corporate finance specialisten, advocatenkantoren en adviesorganisaties) hebben Shanks Group en Van Gansewinkel Groep gedurende de transactie voorzien van M&A advisory, juridisch advies, transaction support en tax advisory.

Zo ontving Shanks Group M&A advies van ING Bank (dealteam: Floris Schorer, Maurits Duynstee, Erik Versteeg, Peter Lambrecht, Arnoud Kuik, Paul de Hek, Jon Saini, Alexander Alting von Geusau, Rob van Veldhuizen), en van Greenhill & Co (dealteam: Piet Jan Bouten en James Lupton). Legal advisory werd verzorgd door een team van Ashurst (Nick Williamson en James Wood) en door Jacques Kröner en Baukje Dreimüller van advocatenkantoor Houthoff Buruma. Tax Advisory werd geleverd door een team van Deloitte (Michiel van der Velde, Ruud Vijfvinkel en Erwin Ubbens).

VGG kreeg gedurende het overnameproces M&A advisory van Investec (James Rudd) en zakenbank Lazard (Bas van der Vlist en Friso Hornstra). Legal advisory werd verzorgd door een team van Allen & Overy (Charles Honée en Gijs Linse), terwijl KPMG Transaction Support leverde (dealteam: Saroj Jaggan, Matthijs Kaag, Klaas Groenendijk, Erwin Kok, Ewald van Hamersveld).