M&A adviseurs voorzien groei in mid-market deal activiteit

23 november 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

M&A adviseurs met een focus op middelgrote deals staat wereldwijd een goed jaar te wachten. Dat blijkt uit een recent onderzoek gehouden onder meer dan 250 fusie- en overnameadviseurs. Om het potentieel te benutten zullen zij zich echter moeten aanpassen aan de veranderende klantvraag en marktdynamiek. 

De afgelopen twee jaar gaat het goed met de wereldwijde markt voor fusies en overnames. In 2015 werd volgens McKinsey & Company een totale dealwaarde van bijna $5 biljoen geregistreerd, waarmee dit een van de beste jaren ooit was voor de M&A-markt. In 2016 lijkt de groei van de markt iets te zijn afgezwakt, maar uit een rapport van The Boston Consulting Group blijkt dat er binnen alle segmenten van het landschap nog altijd gunstige condities gelden voor fusies en overnames.

Volgens nieuw onderzoek van IR Global en de Alliance of M&A Advisors – twee van de grotere M&A adviesgroepen* in de branche – is het perspectief voor het mid-market segment (deals met een waarde tot $500 miljoen) positief. In totaal werden meer dan 250 M&A adviseurs uit Noord-Amerika, Europa en de Azië-Pacific regio gevraagd naar hun verwachtingen ten aanzien van middelgrote fusie- en overnamedeals – een gebied dat in de media vaak minder aandacht krijgt. 

91% van de respondenten is het erover eens dat mid-market M&A activiteit het komende jaar zal stijgen of gelijk zal blijven. Als belangrijkste redenen voor het positieve sentiment noemen de respondenten de lage rentetarieven (75%), grote cash reserves (‘dry powder’) en voldoende investeringskapitaal (71%) en kansen in opkomende markten (69%).

Outlook for mid-market deals

“De motor van de M&A markt bevindt zich in het mid-market segment, waar zich ieder jaar duizenden transacties voltrekken, met dealwaarden variërend van minder dan $10 miljoen tot $500 miljoen. Ons onderzoek onder M&A adviseurs in de mid-market toont de optimistische groeiverwachtingen ten aanzien van deze vorm van M&A-activiteit, ondanks de huidige politieke en economische onzekerheid”, vertelt Thomas Wheeler, Group Managing Director van IR Global. 

Als belangrijkste factoren met een mogelijke negatieve impact op de marktverwachtingen noemen de respondenten vooral de economische onzekerheid en volatiliteit in de wereldwijde markten. Respectievelijk 85% en 62% gaf aan zich zorgen te maken over het effect dat deze factoren zullen hebben op het aantal middelgrote deals.

Reasons for higher demand

Internationale deals

Globalisering blijft een dominante rol spelen in M&A strategieën van bedrijven. Volgens 95% van de consultants zal het aantal grensoverschrijdende mid-market M&A deals de komende twaalf maanden of stijgen, of gelijk blijven. “Gezien de noodzaak om nieuwe kansen te creëren in opkomende markten, bestaat er een sterke impuls in de private markt voor buitenlandse fusie- en overnamedeals”, aldus Wheeler. Factoren die internationale deals stimuleren zijn onder meer de wereldwijd steeds vrijere kapitaalstromen en de effecten van handelsgrenzen overal ter wereld. 

Internationale deals zijn doorgaans echter complexer dan transacties die plaatsvinden in eigen land. 56% van de respondenten noemde cultuurverschillen als belangrijkste obstakel bij internationale transacties. Volgens de respondenten zorgen cultuurverschillen vooral tijdens het due diligence proces (52%) of de post-closing integratie (47%) voor de meeste problemen.

Geografische verschillen

Ondanks politieke onzekerheid in de Europese Unie, waaronder de spanningen met Rusland en het aankomende vertrek van de UK, gelooft 64% van de respondenten dat in het komende jaar de meeste internationale mid-market M&A activiteit zal plaatsvinden in Europa. 60% van de Amerikaanse respondenten verwacht te zullen adviseren bij internationale deals waarbij een van de partijen Europees is, en ook een groot deel van de Aziatische respondenten ziet veel potentie voor deals tussen Europese en Aziatische bedrijven. Daarna blijkt Noord-Amerika het meest in de smaak te vallen, met 45% van de Europese respondenten en 54% van de Aziatische M&A adviseurs, die verwachten advies te leveren bij deals met Amerikaanse bedrijven.

Mid-market deals by region

Verder wordt er een stijging verwacht van het aantal deals dat wordt gesloten tussen verschillende opkomende economieën. Zo staan bijvoorbeeld bedrijven uit India, waar van oudsher vooral veel Amerikaans geld naartoe gaat, steeds meer open voor Chinese investeringen. 

Veranderende rol van onafhankelijke adviseurs

Uit het onderzoek van IR Global en de Alliance of M&A Advisors blijkt verder dat de rol van M&A adviseurs aan het veranderen is. Meer dan de helft van de respondenten (52%) geeft aan dat zij hun internationale netwerk van partners zullen moeten uitbreiden om effectiever advies te kunnen geven bij het groeiende aantal internationale deals. Andere aspecten die veranderen zijn onder meer de behoefte van klanten naar integraal advies (51%) en de vraag naar meer specialistische kennis van industrieën/sectoren en vakgebieden (50%). Bijna twee derde (61%) blijft het als zijn belangrijkste rol zien om klanten te helpen bij fusie- en overnamedeals.

Changing role of M&A advisors

“De rol van onafhankelijke consultants ontwikkelt zich om te kunnen reageren op veranderingen in de markt. Goede adviseurs bieden holistische ondersteuning – niet alleen helpen zij klanten met het sluiten van deals, ook zorgen ze ervoor dat zij beschikken over een internationaal netwerk en de capaciteiten om te kunnen voldoen aan de opkomende, wereldwijde klantbehoeften.”

* Wereldwijd heeft IR Global meer dan 850 leden, werkzaam in meer dan 150 jurisdicties. De Alliance of M&A Advisors telt meer dan 1.000 aangesloten professionals.