Advieskantoor RevelX blokkeert merkregistratieaanvraag van RELX

25 januari 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

RELX – sinds juli 2015 de nieuwe naam van Brits-Nederlands uitgeversconcern Reed Elsevier – krijgt geen merkregistratie voor zijn naam in de Benelux. Dat heeft het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) bepaald nadat er bezwaar tegen de aanvraag was gemaakt door Amsterdams adviesbureau RevelX, omdat RELX te veel zou lijken op RevelX. Het BBIE heeft RevelX gelijk gegeven.

Uitgeversconcern Reed Elsevier heeft sinds juli 2015 zijn naam veranderd naar RELX. Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft meerdere activiteiten, waaronder uitgever van juridische literatuur LexisNexis, zakelijke uitgever Reed Business en organisator van vakbeurzen Reed Exhibitions. Het opinieblad Elsevier is onlangs van de hand gedaan, al behoud het bedrijf een derde van de aandelen. 

Hoewel het al anderhalf jaar geleden is dat Reed Elsevier is overgestapt naar zijn nieuwe merknaam RELX, is het concern nog steeds niet in het bezit van een merkregistratie voor die naam in de Benelux. Het concern heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), het officiële bureau voor de registratie van merken, modellen en tekeningen in de Benelux, maar op deze aanvraag werd bezwaar ingediend.

Merkregistratie RELX afgewezen door bezwaar RevelX

Het bezwaar werd ingediend door RevelX, een zakelijke dienstverlener uit Amsterdam die zich onder meer richt op het analyseren, ontwikkelen en implementeren van nieuwe business modellen voor klanten. Volgens het Amsterdamse boutique bureau lijkt de merknaam RELX te veel op de naam RevelX, wat zou kunnen leiden tot verwarring. Het BBIE heeft 30 december 2016 bekendgemaakt het bezwaar van RevelX te hebben erkend en geeft de zakelijke dienstverlener gelijk.

De uitspraak betekent dat RELX geen merkregistratie zal ontvangen voor zijn merknaam in de Benelux. Het uitgeversconcern mag de naam wel gebruiken voor zijn activiteiten, maar RevelX zou op basis van de beslissing van het BBIE wel kunnen optreden tegen het gebruik van de merknaam. Bovendien is het Amsterdamse bedrijf in het bezit van een Europese merkregistratie voor de naam RevelX en zou kunnen overwegen om op EU-niveau stappen te ondernemen tegen het gebruik van merknaam RELX. Hier is de uitgever al wel in het bezit van de benodigde merkregistratie.

RELX staat voor de keuze om in beroep te gaan tegen het besluit van het BBIE om merkregistratie in de Benelux te verbieden. Hiervoor heeft het concern twee maanden de tijd, startend vanaf de uitspraak.