Remko de Wildt over de Masterclass Consultancy van Zestgroup
In de zomer van 2015 startte Remko de Wildt als trainee bij Zestgroup. Bij het consultancybureau volgde hij de Masterclass Consultancy, een opleidingsprogramma waarin young professionals in enkele maanden worden klaargestoomd voor de wereld van projectmanagement en consulting. Een jaar later blikt De Wildt in gesprek met Consultancy.nl terug op zijn ervaringen tijdens het programma en de vaardigheden die hij daarin heeft opgedaan.
Remko de Wildt is in 2015 afgestudeerd in Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met afstudeerrichting Organizational Design & Development. In zijn studietijd studeerde De Wildt onder meer een halfjaar in Bergen, Noorwegen en voerde hij zijn afstudeeronderzoek uit bij Allego, een startup in elektrische laadinfrastructuur en mobiliteit.
Na zijn studie is De Wildt in de zomer van 2015 zijn professionele carrière gestart met de Masterclass Consultancy van adviesbureau Zestgroup, waar hij naar eigen zeggen volop wordt uitgedaagd in de opdrachten die hij uitvoert. Om meer te weten te komen over zijn ervaringen binnen de Masterclass Consultancy en wat hij over heeft gehouden aan het programma stelde Consultancy.nl hem drie vragen:
Waarom heb je besloten om deel te nemen aan de Masterclass Consultancy?
Een aantal overtuigende argumenten hebben mij over de streep getrokken. Het feit dat je samen met een groep starters, leeftijdsgenoten, een maand lang intensief wordt klaargestoomd voor het 'echte werk' door middel van het behalen van officiële certificaten (PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum, Stakeholder Engagement) was voor mij het belangrijkste argument. Je gaat op deze manier met een goedgevulde rugzak aan de slag bij een klant en dit is in mijn ogen zeer waardevol. Daarnaast voelt Zest als werkgever als een uit de kluiten gewassen familie. De korte lijnen en kleinschaligheid zorgen ervoor dat je niet slechts een nummer bent, maar dat de directie van al je vorderingen op de hoogte is. Dit zorgt ervoor dat ik mij gewaardeerd voel.
Als derde sprak de focus van de Masterclass mij erg aan. Procesmanagement, procesverbeteringen, beheersbaarheid van projecten, requirements ophalen en stakeholder management. Voor een pas afgestudeerde zijn dit misschien wat holle en theoretische termen, maar zodra je als consultant terechtkomt op een project bij een klant merk je dat dit essentiële onderdelen van je dagelijkse werk zijn. De eerste studiemaand bereidt je voor op deze dagelijkse werkelijkheid.
Bij wat voor soort opdrachten ben je betrokken geweest tijdens de Masterclass? En hoe zag jouw rol en takenpakket eruit?
Na de eerste studiemaand kon ik gelijk aan de slag bij Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van NUON. Hier zit ik een jaar later nog steeds, en als alles volgens plan verloopt over een jaar ook nog. Ik ben onderdeel van één van de grootste IT-projecten binnen Vattenfall, welke zich voornamelijk bezighoudt met het migreren van applicaties die gebruikt worden door energiehandelaren, van één datacentrum naar een ander, high-available datacentrum. Als niet IT'er was dit gelijk een duik in het diepe en onbekende, maar het is een fascinerende wereld. Daarnaast houd ik mij voornamelijk bezig met het proces, en niet de inhoud. Mijn takenpakket ziet er globaal als volgt uit:
Als deputy-product-owner ben ik verantwoordelijk voor:
- Het ophalen van requirements voor de uit te voeren projecttaken
- Het aanmaken van projecttaken voor de verschillende scrum-teams
- Het op dagelijkse basis bijsturen en oplossen van problemen betreffende de taken
Als PMO'er ben ik verantwoordelijk voor:
- Het opbouwen van het Project Management Office
- Het bewaken van processen, de voortgang en de financiën van het project
Daarnaast draag ik als test coördinator zorg voor:
- Het opstellen van testscenario's, testplannen en testreports.
- Het inplannen en uitvoeren van testsessies, alsmede het opstellen van acties naar aanleiding van de uitkomsten van het testen en ervoor zorgen dat deze uitgevoerd worden.
Naast het ondersteunen van klanten staat persoonlijke ontwikkeling centraal tijdens de Masterclass. Hoe zag het ontwikkeltraject eruit en welke skills- en vaardigheden heb je zoal opgestoken?
Van nature ben ik vrij goed in plannen en structureren, maar de kennismaking met het bedrijfsleven heeft mij geleerd dat je te weinig tijd hebt om dit op de meest uitgebreide manier te doen. Daarom heeft mijn persoonlijke ontwikkeling vooral in het teken gestaan van leren prioriteren en het scheiden van hoofd- en bijzaken, in plaats van alles tot in de puntjes te willen uitwerken. Daarnaast heb ik geleerd om me niet te laten afschrikken door het feit dat collega’s bij de klant meerdere tot tientallen jaren ouder zijn dan ik. Dit betekent niet dat ze automatisch ook beter zijn in alles.
Zeker in de technische wereld waarin ik mij bevind, werk ik vaak met hele specialistische IT’ers. Maar het schort hen juist vaak aan vaardigheden als structureren, organiseren, administreren, en hoofd- van bijzaak onderscheiden. Daarin kan ik erop vertrouwen dat ik niet voor ze onderdoe.
Als laatste heb ik geleerd om te gaan met verschillende persoonlijkheden. Verschillende karakters vragen namelijk om verschillende aanvliegroutes. In die zin denk ik dat ik nu flexibeler met mensen om kan gaan. Waar ik voor de één vooral duidelijk moet zijn, acties moet opschrijven en na moet mailen, werkt het voor de ander juist prettig om hem los te laten en te vertrouwen wegens een afkeer van autoriteit.
Zestgroup start in het voorjaar van 2017 wederom een Masterclass Consultancy.