Centric en Innopay steunen blockchain initiatief logistieke sector
Meer dan vijftien Nederlandse partijen uit zowel de private als de publieke sector hebben de handen ineengeslagen om een programma te lanceren, dat applicaties zal ontwerpen en ontwikkelen om blockchain technologie toe te passen in de logistieke sector. Volgens de initiatiefnemers is dit wereldwijd het eerste blockchain project van formaat (€2,2 miljoen) voor de logistieke waardeketen. Vanuit de Nederlandse adviesbranche hebben Centric en Innopay zich bij het programma aangesloten.
Blockchain – een digitale technologie waarbij een open netwerk van databases wordt gebruikt om een gedecentraliseerd grootboek te creëren – is volgens experts een van de meest disruptieve technologische ontwikkelingen van dit moment. Vooral in de financiële sector wordt veel aandacht besteed aan de technologie, die de potentie heeft om gigantische kostenbesparingen te realiseren en realtime betalingen mogelijk te maken. Uit recent onderzoek van Accenture blijkt dat 90% van de bankbestuurders aan blockchainplannen werkt – hoewel sommigen daarmee verder gevorderd zijn dan anderen.
Hoewel de technologie, die ontstaan is als ruggengraat voor virtuele valuta bitcoin, in eerste instantie vooral veel potentie lijkt te hebben voor het verwerken van betalingen en andere financiële stromen, zien ook steeds meer andere sectoren het potentiële voordeel in van een technologie die tussenpersonen overbodig maakt. Zo zijn er al voorbeelden van Blockchain-toepassingen in het consumentenlandschap (Deloitte heeft een applicatie gebouwd waarmee consumenten hun garantiebewijzen digitaal kunnen opslaan), de advocatuur (voor het opslaan en identificeren van juridische documenten) en vastgoed (startup hub CIC heeft een aanpak ontwikkeld waarin blockchain technologie wordt gebruikt voor het verwerken van huurcontracten).
Blockchain in logistieke sector en supply chain
Een ander domein dat volgens experts enorm zal kunnen profiteren van blockchain is het supply chain landschap. Voordelen die de logistieke sector zou kunnen realiseren zijn onder meer een hogere mate van transparantie, veiligheid en betere mogelijkheden om zendingen te volgen. Dit zorgt uiteindelijk voor een verbetering van de betrouwbaarheid en efficiëntie binnen de supply chain.
Met de potentiële kansen voor de sector in gedachten besloten zestien Nederlandse partijen de krachten te bundelen om gezamenlijk in te spelen op de nieuwe technologie. Onder leiding van TKI Dinalog* zullen de zestien partijen de komende periode samenwerken om de verbeterpotentie die blockchain te bieden heeft te onderzoeken en om applicaties te ontwikkelen en te testen. Het consortium omvat onder meer grote multinationals als ABN Amro en Royal FloraHolland, academische instellingen (TU Delft en Windesheim), grote logistieke spelers (zoals Port of Rotterdam, de grootste haven van Europa in tonnen vracht) en tal van overige partijen**. Ook vanuit de zakelijke dienstverlening hebben verschillende bedrijven zich bij het consortium aangesloten, waaronder ICT dienstverlener Centric en Innopay, een specialist op het gebied van innovatie en optimalisatie van digitale transacties.
In het project – dat over een budget van circa €2,2 miljoen beschikt – wordt de komende twee jaar gewerkt aan de contouren voor een nieuwe informatie-infrastructuur gebaseerd op blockchain-technologie, waarin operationele informatie, financiële stromen en contracten bij elkaar worden gebracht. Als alles volgens plan verloopt dan zullen de consortiumleden drie concrete ‘Use Cases’ realiseren: ketenfinanciering, voorraadfinanciering en circulaire economie. Daarnaast gaat TU Delft aan de slag met het creëren van een open-source “core business infrastructure”, die de Blockchain bruikbaar maakt voor ‘mission-critical’ gebruik.
Martijn Siebrand, Programme Manager Supply Chain Finance bij TKI Dinalog, vertelt over de lancering van het initiatief: “Blockchain-technologie inzetten voor de financiële routes in logistiek is wat mij betreft pas het begin. Ik zie dit als een opstapje naar een logistieke sector die over de hele keten beter samenwerkt.” Johan Pouwelse, projectleider en associate professor aan de TU Delft, voegt toe: “Dit project draait niet om het praten over mogelijkheden, we gaan het ook echt doen.”
* TKI Dinalog (Topconsortium voor Kennis en Innovatie Dinalog) is een instelling die zich erop richt om op structurele wijze publieke-private samenwerking te stimuleren en te realiseren, op het vlak van onderzoek in de Topsector Logistiek.
** De vijftien partners van TKI Dinalog voor het blockchain initiatief zijn: TU Delft, Windesheim, de SCF Community, TNO, Centric, Exact, ABN AMRO, SmartPort, Royal FloraHolland, Havenbedrijf Rotterdam, FB Basic & Cirmar, BeSCOPE Solutions, NBK, Innopay en Transfollow.