Deloitte steunt komst van Amerikaanse start-up hub CIC

27 juli 2015 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Start-up begeleider Cambridge Innovation Center (CIC) lanceert een start-up hub voor innovatieve bedrijven in Rotterdam. Samen met onder andere de Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners en het Erasmus Center for Entrepreneurship heeft ook Deloitte zich hard gemaakt voor de komst van CIC, dat hiervoor alleen nog in de VS opereerde. CIC kan een enorme impuls betekenen voor het innovatie- ecosysteem van start-ups en ondernemers in Rotterdam.

Cambridge Innovation Center
Het Cambridge Innovation Center (CIC) uit Boston werd in 1990 opgericht met de visie: “Start-ups verbeteren de wereld. Wij kunnen hen helpen bij het opstarten en managen van hun vestigingen, zodat zij zich kunnen focussen op hun werk.” En dat is precies wat het bedrijf sindsdien doet. CIC heeft meerdere hubs opgezet in de Verenigde Staten waar het werkruimtes, laboratoria en onderzoeksruimtes, productieruimtes, ontmoetingsruimtes en leer- en presentatieprogramma´s biedt aan startende innovatieve ondernemingen.

Cambridge Innovation Center in Rotterdam

Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, de NFIA, het Erasmus Center for Entrepreneurship, TU Delft incubator Yes!Delft, InnovationQuarter en Deloitte hebben zich hard gemaakt voor de komst van CIC naar Rotterdam. De stad wil een baken zijn voor succesvolle Nederlandse start-ups en een landingsplaats voor internationaal succes. CIC voorziet Rotterdam volgens de samenwerkende initiatiefnemers, van de vooralsnog ontbrekende schakel in het Rotterdamse en nationale innovatie ecosysteem voor start-ups om snel door te kunnen groeien tot wereldspelers.

CIC Rotterdam
CIC opent later deze zomer een ‘light versie’ van een start-up hub in het Groot Handelsgebouw. Tim Rowe, CEO van CIC, over de keuze om CIC’s eerste vestiging buiten de VS in Rotterdam te openen: “Nederland is een van de meest ondernemingsgezinde landen in Europa, en Rotterdam heeft een enorm potentieel. Rotterdam is een toekomstgerichte, op design gerichte stad die wereldwijd steeds meer erkenning krijgt. De stadsregio heeft sterke universiteiten en is een belangrijk maritiem en spoorlogistiek knooppunt. Maar bovenal hebben Rotterdammers een zeer sterke arbeidsmentaliteit, die lijkt op die in onze thuisstad Boston. Wij verwachten dat dit een fantastische samenwerking zal worden.”

Naast de aanwezigheid van universiteiten en sterke incubators, komt in de regio steeds meer kapitaal vrij voor start-ups. Voor de transitie en verdere groei van de haveneconomie investeert het Havenbedrijf Rotterdam bijvoorbeeld aanzienlijk in innovaties en start-ups, met onder andere incubatie en opleiding op RDM Campus, in samenwerking met YES!Delft.

Partners CIC Rotterdam

Ook de nieuw aangestelde Managing Director voor CIC Rotterdam, Marcus Fernhout*, is positief over de keuze voor Rotterdam: “Rotterdam heeft een sterke ondernemerscultuur, getuige het brede scala aan sterk ontwikkelde sectoren, zoals maritiem, life-science, food en clean-tech. Hierdoor is deze stad een perfecte voedingsbodem voor CIC. Deze bevordert niet alleen ondernemerschap tussen de verschillende sectoren maar ook de kruisbestuiving tussen start-ups en corporates.”

Dertien duizend vierkante meter
De ambitie is om in januari 2016 officieel de deuren van de nieuwe hub te openen. De Rotterdamse vestiging beslaat ca. 13.000 vierkante meter voor beginnende bedrijven, waarbij ook ruimte is voor start-ups in de prille beginfase. En volgens Ron Verkuilen algemeen directeur Rotterdam Partners zijn dat er nogal wat: "In de regio Rotterdam worden buitengewoon veel innovatieve producten en diensten ontwikkeld. Met de komst van CIC ontstaan zichtbaar en voelbaar meer mogelijkheden om dit verder uit te bouwen. Rotterdam Partners zal zich maximaal inspannen om de verbinding tussen CIC en het bedrijfsleven in de regio Rotterdam te optimaliseren en via actieve samenwerking en communicatie de zichtbaarheid van innovaties te vergroten. Hiermee zullen wij gezamenlijk de slagkracht van de economie in de regio verder kunnen versterken." 

* Marcus Fernhout is een Rotterdamse ondernemer en de oprichter van A-lab, een onderneming die technologische start-ups en creatieve ondernemers voorziet van kantoorruimtes en flexwerkplekken.