Performance Cup: betere prestaties via gaming en inspiratie uit sport

05 oktober 2016 Consultancy.nl

House of Performance heeft De Performance Cup gelanceerd, een wedstrijdprogramma van 19 weken waarmee organisaties hun prestaties op de werkvloer kunnen verbeteren. Spelenderwijs leren, inspiratie, teamwork en on the job learning staan centraal in de competitie. Voor de tweede editie van de Performance Cup, die eind deze maand van start gaat, hebben inmiddels al meerdere bedrijven uit diverse sectoren interesse getoond.

Elementen van sport en spel (teamgeest, doorzettingsvermogen, training, omgaan met druk, winnen en verliezen, etc.) en het leveren van prestaties op de werkvloer hebben enorm veel raakvlakken met elkaar. De positieve aspecten van (top)sport kunnen een enorme positieve impact hebben op het verbeteren van de prestaties van medewerkers en op het creëren van een werkomgeving waarin continu verbeteren de nieuwe norm wordt.

Om bedrijven te helpen hun “prestaties op de werkvloer te verbeteren”, heeft House of Performance een uniek wedstrijdprogramma gelanceerd: De Performance Cup. In het 19 weken durende programma worden elementen van sport en spel gecombineerd met leren en ontwikkelen van teams op de werkvloer. Met als uiteindelijke resultaat dat de deelnemende teams hun prestaties verbeteren.

De Performance Cup

Gevraagd waarom de initiatiefnemers het ludieke programma hebben ontwikkeld, geeft Floor Slagter, organisatiespecialist bij het Utrechtse organisatieadviesbureau en een van de organisatoren aan: “Wij geloven dat ieder mens uiteindelijk plezier heeft in leren door middel van spel met elementen van sport. Dit draagt bij aan het continu verbeteren van individuen, teams en organisaties.” 

Gedurende 19 weken wordt een competitie opgezet tussen verschillende organisaties, waarbij leren en ontwikkelen centraal staat. De deelnemende teams spelen korte wedstrijdjes tegen elkaar, gekoppeld aan relevante thema’s op de werkvloer. Hierdoor leren de deelnemers als team en verbeteren ze hun prestaties, legt Slagter uit, die toevoegt: “Dit maken we meetbaar en concreet gedurende de competitie. Het team met de steilste leercurve wint de Performance Cup! Hierdoor maakt het niet uit waar je start als team; je maakt allemaal evenveel kans op de Cup.”

Hoe ziet het programma eruit?

Het eerste onderdeel van deelname aan De Performance Cup bestaat uit een Quickscan. Deze wordt uitgevoerd voor de start van het programma om de beginpositie van ieder team te bepalen. Er wordt gekeken naar de volwassenheid van een team rondom relevante thema’s, zoals bijvoorbeeld het samenwerken op basis van gemeenschappelijke waarden en doelstellingen, volwassenheid van de prestatiedialoog, de effectiviteit van overleggen en het sturen op cijfers. Deze thema’s komen vervolgens in missies in het wedstrijdprogramma terug.

Programma van De Performance Cup

Zodra de aftrap van De Performance Cup heeft plaatsgevonden krijgen de teams gedurende de weken diverse missies; korte opdrachten waarin ze hun prestaties op de bepaalde gebieden kunnen verbeteren. De online missies zijn de opdrachten die teams krijgen binnen de werkomgeving en waarmee punten gescoord worden. Slagter licht toe: “De missies zijn gerelateerd aan teamelementen die in de sport ook essentieel zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan Teamsamenspel, Wedstrijdanalytics en Prestatiedialoog.” De online missies vinden plaats op de werkvloer, en hebben een positieve impact op de dagelijkse activiteiten van het team. Deze worden beoordeeld door een jury die uit ex-topsporters en organisatiespecialisten bestaat. Ook leren de teams van elkaars missies, door deze te beoordelen.

Ook is er per bedrijf een offline missie die buiten de werkomgeving wordt georganiseerd. Deze missies staan in het teken van het leveren van een sportieve prestatie met het team of in het teken van het opdoen van inspiratie en energie. De inspiratiesessie is hier een voorbeeld van. Deze vindt plaats in de “rust” van de competitie, “met een sportief tintje”, legt Slagter uit: “Na de inspiratiesessie kan het team weer fris door met de tweede helft van het programma.” Aan het einde van De Performance Cup wordt afgesloten met een laatste meting op de vooruitgang op de thema’s. Samen met de punten vanuit de missies wordt hier de eindscore op gebaseerd. En dan volgt de prijsuitreiking, waar het winnende team wordt gehuldigd. De prestatieverbeteringen die de teams uiteindelijk hebben weten te realiseren vormen de basis voor verdere verbeteringen in de toekomst. Slagter besluit: “Ook na De Performance Cup gaan de deelnemers door met leren en ontwikkelen.”

Inmiddels hebben 11
organisaties interesse getoond voor De Performance Cup, die 31 oktober van start gaat. Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen kunnen een email sturen t.a.v. Floor Slagter van House of Performance. 

Voor meer informatie over De Performance Cup bekijk het verslag van de reis die het ProRail Ketenteam Regio Noordoosten met elkaar heeft gemaakt tijdens de competitie.

More on: House of Performance
Netherlands
Company profile
House of Performance is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

House of Performance is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.