Organisatieadviesbureau PRCS viert 5-jarig bestaan met pro-deo opdracht

10 oktober 2016 Consultancy.nl

Deze maand bestaat PRCS precies vijf jaar. Vanaf de oprichting in 2011 is het organisatieadviesbureau inmiddels gegroeid naar een team van twaalf adviseurs en heeft het een sterk trackrecord opgebouwd in de markt, met opdrachtgevers als Essent, ASR, Gemeente Almere, Universiteit Utrecht, TenneT en Hoogheemraadschap Delfland. PRCS ‘laat organisaties beter werken’. Ze geloven in een andere aanpak: door organisaties het zelf te leren doen, met focus op inrichting en mens. Dat PRCS zich focust op de mens blijkt ook wel uit de bijzondere manier waarop zij hun mijlpaal vieren. Consultancy.nl sprak oprichters Remco Griep en Marc Schijff.

“Uiteraard vieren we het met ons team, want we zijn trots op wat we met elkaar hebben bereikt. Maar we gaan het vooral met en voor onze klanten vieren. Dankzij hen hebben we de afgelopen vijf jaar aansprekende opdrachten mogen uitvoeren. Dan is dit een mooi moment om samen terug te blikken en vooruit te kijken. Op 13 oktober vieren we ons lustrumfeest met onze klanten, collega’s en andere relaties. Daarnaast willen we ons 5-jarig bestaan gebruiken om iets moois te doen. We delen onze kennis en inspiratie graag! Daarom hebben we onze klanten gevraagd om een ‘goed doel’ aan te dragen waarvoor wij pro-deo een actueel businessprobleem gaan oplossen. We willen een mooie organisatie helpen nog mooier te worden.”

Kun je ons iets meer vertellen over PRCS? Wat voor diensten bieden jullie? Waar blinken jullie in uit?
“Onze projecten hebben altijd te maken met verandering. Wij laten organisaties beter werken: slimmer, klantgerichter, efficiënter, flexibeler en meer samen, als team en als organisatie in de keten. Wij geloven dat het anders kan. We zien ruimte voor meer verbinding binnen en tussen organisaties waardoor je samen sterker wordt. Minder heilige huisjes en minder verzuiling. Slimmer en flexibel georganiseerd. We geloven ook dat dit nodig is om in de toekomst succesvol te blijven en om te kunnen blijven verbeteren. Om dit te realiseren is verandering nodig. En een flinke dosis ambitie en lef. We vertrouwen op analyse, maar ook op intuïtie, kwetsbaarheid en kracht.

Organisatieadviesbureau PRCS viert 5-jarig bestaan met pro-deo opdracht

De kern van ons werk is verbeteren, van en met organisaties; daarmee is het ook echt mensenwerk. We zien dat verandering alleen werkt wanneer het begrepen en geaccepteerd wordt. Daarom is een juiste balans tussen inrichting en mens essentieel.”

PRCS werd midden 2011 opgericht, in een tijd waarin de adviesbranche een donkere periode doormaakte. Terugkijkend op de start, hoe hebben jullie het eerste jaar beleefd en hoe is PRCS door deze fase heen gekomen?
“We wisten dat het geen gemakkelijke periode zou zijn om een bedrijf te starten. Dat betekent dat het nog belangrijker is dat je je onderscheidend neerzet in de markt. Hier hebben we heel intensief over nagedacht en veel met klanten over gesproken. Maar het belangrijkste was: we zijn vooral heel dicht bij onszelf gebleven. De waarden waarop PRCS is gebouwd zoals droom en verwonder, durven en doen, hoofd en hart, humor en plezier, dat zijn ook de waarden die wij als persoon en als team belangrijk vinden. En die we meenemen in ons werk en in onze opdrachten. Ons verhaal, dat zijn wij zelf. En daardoor zagen we dat onze trouwe klanten graag mee wilden in ons avontuur en ons het vertrouwen gaven. Vanaf de start van PRCS zijn er projecten aan ons gegund. En nog steeds bouwen we voort op ons verhaal. Tot op de dag van vandaag.

Het starten van je eigen bedrijf geeft enorm veel energie. Wij hebben die donkere periode van de adviessector daardoor juist als zeer licht ervaren. Elk succes geeft een enorme boost en laat zien dat je met de juiste dingen bezig bent. Een mooi voorbeeld daarvan was het feit dat wij vrij snel na onze start gevraagd werden mee te doen in een aanbesteding om ‘preferred supplier’ te worden voor Essent. Na een uitgebreide selectieprocedure, inclusief een pitchpresentatie werden wij geselecteerd door Essent. Juist omdat zij geloofden in ons verhaal en onze kwaliteit en wendbaarheid. Een samenwerking die tot op heden loopt. We geloofden dat het anders kon. En we zien dat dit ook lukt.”

Kun je ons kort meenemen in de belangrijkste programma’s en projecten waarbij PRCS heeft ondersteund?
“We zien dat we zowel in omvang als in niveau en kwaliteit gegroeid zijn met PRCS. We voeren nu complexere projecten en programma’s uit, zowel aan de harde als de zachte kant van organisaties, waardoor we nog beter in staat zijn invulling te geven aan onze claim en meer het verschil kunnen maken. Neem het begeleiden van het bezuinigingsprogramma Verzilveren bij de gemeente Almere, waarbij vooral de veranderopgave – naast de ‘harde’ ook de ‘menskant’ – centraal staat om daarmee een doelmatiger gemeente te worden en te blijven. In tien deelprojecten optimaliseren we de bedrijfsvoering, maar kijken we bijvoorbeeld ook hoe we slimmer in de wijk kunnen samenwerken.

Een ander voorbeeld is het uitrollen van een operational excellence programma bij Europeesche Verzekeringen. Dat heeft geleid tot enorme verbeteringen: een afname van de doorlooptijd schadeafhandeling van 70%, een afname van het foutenpercentage van 40% naar 10% en een besparing van ruim €5 miljoen. En de klanttevredenheid nam toe.

 Remco Griep en Marc SchijffEn de persoonlijke en teamanalyse en coaching van een directie van Rijkswaterstaat met behulp van My Motivation Insights en onze raamcontracten bij Essent (voor risk en control en procesmanagement) en USG People (voor strategisch advies en programmamanagement) zijn ook mooie voorbeelden.

We merken de toename in complexiteit overigens ook aan de concurrerende partijen die we tegen komen in de uitvraag van onze klanten. Het feit dat we steeds vaker gerenommeerde adviesbureaus als concurrent naast ons zien in onze offertetrajecten, toont aan dat onze klanten ons graag in de hoofdklasse mee zien spelen. En dan winnen maakt ons natuurlijk nog net iets trotser!`’

Wat vormde in de afgelopen vijf jaar in jouw ogen het absolute hoogtepunt voor PRCS?
“Eerlijk gezegd voelt de gehele vijf jaar als hoogtepunt. We blijven ontwikkelen en die verbetering blijft enorm veel energie geven. Het is en blijft een fantastisch avontuur wat we met elkaar maken, waarin we steeds nieuwe hoofdstukken creëren. Maar als we dan toch moeten kiezen, dan is het wel dat we na een periode van bouwen aan PRCS
 ook echt de bevestiging hebben gekregen door twee grote organisatiedoorlichtingen te ‘winnen’ van gerenommeerde adviesbureaus. In dit soort trajecten maken wij echt het verschil.” 

Anno 2016 bestaat jullie team inmiddels uit twaalf professionals. Wat zijn de ambities voor de komende jaren?
“Eigenlijk vooral het verstevigen en uitbouwen van onze positie. Met dezelfde passie, lef, energie en plezier. Dit doen we door op dezelfde weg door te gaan. We geloven dat we meer impact kunnen maken als we in omvang de komende jaren doorgroeien naar een robuuste maar toch wendbare (netwerk)organisatie van rond de 25 man. Dit aantal is geen streven, maar een logisch gevolg van de weg die we zijn ingeslagen en het plezier dat we hebben in het bewandelen hiervan.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup