Doek valt voor digitaal consultancyplatform VirtualCC

21 september 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

VirtualCC, die de afgelopen jaren door velen een disruptor voor de adviesbranche werd genoemd, heeft het strijdtoneel verlaten. Het terugtrekken van de belangrijkste investeerder eerder dit jaar en de toegenomen inspanningen van grote consultancybureaus op het gebied van digitalisering en online hebben de nekslag gegeven.

Sinds de lancering in 2014, groeide de bekendheid van VirtualCC (Virtual Consulting Company) snel in de consultancywereld. Met een online en virtueel businessmodel en voortgestuwd door de hype in de media rondom technologische startups en disruptie, werd VirtualCC door velen aangewezen als het grote nieuwe succesverhaal van de adviesbranche. VirtualCC trok al snel de aandacht van investeerders en binnen een jaar tijd werd het platform (voor 70%) ingelijfd door @Ventures Investments, een zusteronderneming van detacheerder HeadFirst. Oprichter Marco Cevat kreeg de taak om met het groeigeld het digitale consultantsbedrijf uit te bouwen tot een serieuze speler in de top van de adviesbranche. 

Het is Cevat en Robert Neeleman – die eerder dit jaar aan boord werd gehaald als CEO – echter niet gelukt om de ambitieuze plannen te realiseren. Nadat de grootaandeelhouder begin augustus besloot om zich terug te trekken kwam VirtualCC in onrustige vaarwateren terecht. Zo’n zes weken later is, ondanks allerlei inspanningen, het doek gevallen voor het nog jonge adviesbedrijf. Cevat en Neeleman hebben in de afgelopen weken met diverse partijen gesproken over een mogelijke investering, doorstart of samenwerking/overname, tot een deal is het echter niet gekomen. “Hierdoor hebben we besloten om VirtualCC te beëindigen”, aldus de oprichter. 

Doek valt voor digitaal consultancyplatform VirtualCC

In gesprek met Consultancy.nl in augustus reflecteerde Cevat op wat er volgens hem aan de basis staat voor het mislukte avontuur. Hij benadrukte dat de aanpak zich bewezen heeft, terwijl de trend van digitalisering in de zakelijke dienstverlening zich onverminderd doorzet. Maar volgens hem heeft VirtualCC met zijn consulting-propositie wellicht te ver op de markt vooruitgelopen.

In een kort bericht dat Cevat gisteren naar zakelijke relaties heeft gestuurd, stipt hij daarnaast aan dat de grotere consultancybureaus een heuse inhaalslag hebben gemaakt met hun eigen digitale platformen. VirtualCC is daardoor haar eerder opgebouwde voorsprong in hoog tempo weer verloren aan de gevestigde orde. “We danken alle relaties voor het gestelde vertrouwen en ik ben heel blij met de persoonlijke vriendschappen die we met een aantal van jullie hebben opgebouwd”, schrijft Cevat.

Nu VirtualCC het toneel verlaat, ligt de markt voor flexibele inhuur van topconsultants via digitale wegen in ons land open voor een aantal overgebleven spelers, zoals bijvoorbeeld Eden McCallum, dat sinds 2008 actief is in Nederland, Comatch, een nieuwe speler die recent is overgewaaid uit Duitsland, en Planet Interim. Voor andere segmenten van de consultancymarkt, zoals interim management, IT freelancing, project management en operationele consultancy zijn er tal van aanbieders en platforms actief op de markt. Het wachten is op de volgende disruptor.