VirtualCC verleent pro-bono consultancy aan NCFS

20 november 2015 Consultancy.nl

Virtual Consulting Company heeft een pro-bono partnership afgesloten met de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Als onderdeel van de samenwerking zal VirtualCC de NCFS adviseren met betrekking tot de strategische oriëntatie op de toekomst van de NCFS. Ook zal het netwerkbureau de implementatie en uitvoering van de strategie begeleiden.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) behartigt de belangen van mensen met Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd. De ziekte is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting, en is vooralsnog niet te genezen. Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 40 baby's met Cystic Fibrosis geboren, in totaal kampen zo’n 1.300 Nederlanders met deze ongeneeslijke aangeboren aandoening.

Cystic Fibrosis levensverwachting

De afgelopen jaren is de behandeling van Cystic Fibrosis verbeterd, met name door onderzoek en meer expertise in het domein, met als gevolg dat de gemiddelde levensverwachting van patiënten (gelukkig) flink is toegenomen, van 28 jaar in de jaren ’80 naar tot iets meer dan 40 anno 2015. De belangrijkste behandelmethode voor patiënten met de ziekte is ervoor zorgen dat ze optimale voeding krijgen – ter illustratie: 84% van de patiënten gebruikt pancreasenzymen voor de vetvertering en 48% gebruikt voedingssupplementen. Ook de longfunctie speelt een belangrijke rol, zo maakt 26% van de patiënten met Cystic Fibrosis gebruik van inhalatie antibiotica.

Om de strijd tegen Cystic Fibrosis verder op te kunnen voeren heeft de NCFS – dat naast het behartigen van belangen ook onderzoek en projecten financiert – onlangs een initiatief gelanceerd, dat erop gericht is de eigen organisatie te professionaliseren. In zijn zoektocht naar verbeterslagen, onder meer op het gebied van strategie, organisatiestructuur en samenwerking in de keten, heeft de stichting de expertise van Virtual Consulting Company (VirtualCC) ingeschakeld, een consultancybureau dat als een netwerk van management consultants opereert*.

Direct bij de start van de samenwerking zijn vier ervaren VirtualCC consultants ingezet om de projectvoorbereidings- en analyse fase door te voeren: Gerdy Schippers, Albert Kleinjan, Ed van den Berg en John-André Luyten. Laatstgenoemde is een expert in het leiden van veranderingen, en kan bogen op een carrière van meer dan twintig jaar binnen consultancy, als zelfstandig adviseur en bij onder andere KPMG Advisory en Twynstra Gudde. Ook Kleinjan heeft jarenlang gewerkt in de consultancy, onder meer bij KPMG, Accenture en Novius, waarbij hij diverse projecten binnen de non-profit sector verzorgde. Ed van den Berg heeft op zijn beurt meer dan twintig jaar ervaring opgebouwd op het gebied van organisatieverandering, vooral binnen het (semi-) publieke domein, waaronder een periode van zes jaar bij organisatieadviesbureau Berenschot. Tot slot Gerdy Schippers, die meer dan dertig jaar ervaring heeft binnen de non-profit sector, en momenteel werkt als interim management professional.

Cystic Fibrosis behandeling

“We vormen samen een ambitieus team dat gaat zoeken naar de beste, innovatieve wijze om onszelf te organiseren. De patiënt met Cystic Fibrosis moet er beter van worden. Letterlijk. Mijn organisatie heeft zich tot doel gesteld dat het leven van mensen met Cystic Fibrosis niet meer nadelig door de ziekte beïnvloed wordt. We zijn verheugd dat VirtualCC ons gaat adviseren. Ze verleggen ook op dit gebied grenzen en de door hen samengebrachte consultants vormen een fantastisch team. We zien uit naar de samenwerking”, aldus Jacquelien Noordhoek, directeur van de NCFS.

Het team van VirtualCC zal samenwerken op een pro-bono basis, en het partnership heeft een duur van tenminste een jaar, met de mogelijkheid deze te verlengen wanneer beide partijen tevreden zijn met de samenwerking, vertelt Marco Cevat, oprichter en Managing Partner van VirtualCC. “De stichting is een voorbeeld voor ons allemaal. Het ambitieniveau ligt hoog en de taakstelling is zwaar. VirtualCC staat de NCFS daarom graag terzijde bij de belangrijke veranderingen waar zij voor staat. Naast strategie en het maken van een plan van aanpak zullen we veel tijd besteden aan het begeleiden van de veranderingen en waar mogelijk ook het werk zelf uitvoeren. Op die manier kunnen we de stichting echt een steuntje in de rug bieden bij het realiseren van de doelen die ze zich gesteld hebben”, aldus Cevat.

Gerdy Schippers, Albert Kleinjan, Ed van den Berg en John-Andre Luyten, Marco Cevat

Naarmate het programma zicht richting de implementatiefase beweegt, zal de hoeveelheid werk naar verwachting toenemen, zegt Cevat, en VirtualCC zal in wisselende samenstelling dan meer consultants, managers en experts aan het project toevoegen.

Skate4AIR
In maart dit jaar kreeg de NCFS een cheque van €238.000 uitgereikt van Jochem Uytdehaage. De voormalig Olympisch schaatskampioen schaatste samen met 112 schaatsers van Skate4AIR, een initiatief van de NCFS, voor de vijfde keer over de Weissensee en werd hierin door veel sponsors en donaties gesteund. In de afgelopen vijf jaar heeft de stichting hiermee in totaal al meer dan €1,4 miljoen opgehaald.

* In april dit jaar plaatste Consultancy.nl een uitgebreid interview met Marco Cevat, waarin hij het onderscheidend vermorgen van het bureau en zijn ambities toelichtte.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup