Windturbineproducent Lagerwey trekt groeikapitaal aan van Ponooc

01 september 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Lagerwey heeft een investering aangetrokken van Ponooc, het investeringsfonds van Pon Holdings. Met het groeikapitaal kan de fabrikant van windturbines uit Barneveld de groeiambities versnellen. De transactie werd ondersteund door de financiële experts van PhiDelphi Corporate Finance.

In 1979 werd Lagerwey opgericht door windmolenpionier Henk Lagerweij. In de afgelopen jaren is de Barneveldse onderneming sterk gegroeid – afgelopen jaar wist de windturbinefabrikant de omzet te verviervoudigen naar €43 miljoen en het personeelsbestand uit te breiden van 30 naar ruim 100 medewerkers. Het nettoresultaat van 2015 kwam uit op zo’n €2 miljoen, het jaar daarvoor werd nog een verlies geleden van rond de €1 miljoen. 

In lijn met de groeiambities – Lagerwey voorziet als gevolg van de energietransitie in de komende jaren een sterke groei in de markt voor windturbines – heeft het bedrijf besloten om additioneel groeikapitaal aan te trekken. Lagerwey werd hierbij ondersteund door PhiDelphi Corporate Finance, een financieel adviesbureau uit Hilversum.

Ponooc-investeert-in-windturbinefabrikant-Lagerwey

De investering is gerealiseerd door middel van een deal met Ponooc, een investeringsfonds dat zich richt op duurzame energie en mobiliteit. Het private equity fonds is onderdeel van Pon Holdings, met bijna 13.000 medewerkers verspreid over 450 vestigingen in 32 landen een van de grootste familiebedrijven van ons land. “Deze investering versterkt onze basis en biedt ons de mogelijkheid onze ambities op het gebied van innovatie en kostenreductie van windenergie aanzienlijk sneller te realiseren”, aldus Huib Morelisse, CEO van Lagerwey. De grootte van het belang en de bedragen die gepaard gingen met de investering zijn niet bekendgemaakt. 

Het verse kapitaal zal volgens de topman gebruikt worden om nieuwe prototypen van windturbines te ontwikkelen (“het prototype van de nieuwste L136 turbine met een vermogen van 4,0 MW”), voor het bouwen van een nieuwe productiefaciliteit en voor de ontwikkeling van de zogeheten Lagerwey Kraan – een techniek die hijskranen overbodig maakt voor de bouw van een turbine op locatie.

Morelisse kijkt met tevredenheid terug op de transactie. Over de samenwerking met PhiDelphi zegt hij: “PhiDelphi heeft ons op een zeer vakkundige wijze ondersteund om binnen zeer beperkte tijd de kapitaalverhoging te realiseren. Het PhiDelphi team heeft veel vertrouwen en geloofwaardigheid opgebouwd door de belangen van de betrokken partijen steeds zorgvuldig af te wegen en met doeltreffende oplossingen te komen. Het was een plezier om met dit vakkundige team samen te werken.”