Terugblik op Zestgroup workshop Citybox voor elektriciteit

15 juni 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Afgelopen donderdag vond op de inspirerende locatie Het Nut in Beesd de workshop ‘Citybox voor elektriciteit?’ plaats. Deelnemers werden hierbij door initiatiefnemer Zestgroup uitgedaagd integraal te kijken naar business proposities rondom elektrische energieopslag, met name het combineren van verschillende toepassingen. Op de bijeenkomst werd niet alleen gepraat; ook de handen moesten uit de mouwen.

Met vertegenwoordigde bedrijven en organisaties als Alliander, USEF, ATEPS, SGS, AES, RVO, Fortierra, Stedin en het Ministerie van Economische Zaken was er sprake van een divers gezelschap. “Altijd goed om elkaars ideeën te challengen en vanuit zoveel mogelijk invalshoeken naar oplossingen te zoeken”, blikt Zestgroup directeur John Starrenburg terug. Twee powerpitches van USEF (de organisatie die het marktmodel voor flexibiliteit uitdraagt) en ATEPS (een onderneming die flexibiliteitsdiensten levert met behulp van batterijtechnologie) inspireerden de zaal met deelnemers, die vervolgens zelf aan de slag gingen.

Business Model Canvas Workshop
Tijdens de workshop lag de nadruk op het uitwerken van business cases, waarbij zoveel mogelijk aspecten aan bod kwamen. “Want innovatie is pas innovatie als het kan worden toegepast”, zegt Henry Heine, principal consultant bij Zestgroup. “Vaak ligt de nadruk op het ene goede idee, of op het aanlokkelijke marktaandeel, maar het idee is meestal maar 2% van het werk. Daadwerkelijk een nieuw product of dienst ontwikkelen en in de markt zetten is 98% van het werk. Daar wilden we de aandacht op vestigen, want een idee is één ding, maar implementeren is iets anders.” Hij vult aan: “In verschillende groepen werd fanatiek gewerkt aan oplossingen die er toe doen. Deze actieve sfeer past goed bij het credo van Zest Utilities ‘Executing the Energy Transition’.”

Zestgroup - Citybox voor elektriciteit

Uit de presentatie van elke groep bleek al snel het innovatieve karakter van de middag. “Vanuit de vastgoedsector bijvoorbeeld zijn allerlei diensten te ontwikkelen op het gebied van data en comfort. Ook werden nieuwe verdienmodellen in combinatie met de gezondheidszorg en de recreatieve industrie niet geschuwd”, vertelt Heine. “Juist het feit dat hier vanuit het business model canvas naar gekeken is, maakt het extra interessant omdat hiermee de ideeën net iets verder zijn doordacht en daardoor al een stuk realistischer zijn”, aldus een enthousiaste deelnemer.

Na de gezamenlijke wrap-up en een levendige discussie werd de bijeenkomst afgesloten met een aangeklede borrel. Zestgroup laat weten “terug te kijken op een geslaagde middag met een groep enthousiaste professionals uit het energie-werkveld.” Het Energy Transition Competente Center van Zestgroup gaat de komende maanden, samen met alle deelnemers, voortbouwen op de resultaten.