Morgens verzorgt Lean trainingen voor gemeente Lansingerland

16 juni 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Sinds eind april is de gemeente Lansingerland elf Lean Six Sigma Green Belts rijker. De training werd verzorgd door consultants van Morgens.

Gemeente Lansingerland is een gemeente in de Randstad, gelegen tussen Zoetermeer en Rotterdam. De gemeente is in 2007 ontstaan toen de dorpen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk met elkaar fuseerden. De gemeente – die onderdeel uitmaakt van Stadsregio Rotterdam en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag – telt volgens data van het CBS ongeveer 59.000 inwoners en beslaat een oppervlakte van meer dan 54 vierkante kilometer.

Vorig jaar heeft de gemeente een Lean Transitie gelanceerd voor de afdeling Publiekszaken, de afdeling die verantwoordelijk is voor het directe contact met burgers, bijvoorbeeld op het stadskantoor zelf of door middel van telefoon, post of mail. Met de transitie wilde de afdeling de dienstverlening aan burgers verbeteren, evenals de efficiency van zijn processen verbeteren. Om het project te ondersteunen, schakelde gemeente Lansingerland de hulp in van Morgens, een bureau dat zich onder meer specialiseert in proces- en verandermanagement.

Het project werd afgetrapt met een Lean Leiderschapstraining voor het Management Team van de afdeling. Naast basiskennis over continu verbeteren, de achterliggende principes en de instrumenten die hierbij horen, kregen de managers in de training vooral inzage in wat het voor leidinggevenden in een organisatie betekent om een Lean Organisatie te worden. Hierbij zijn onder meer de volgende vragen van belang: ‘Hoe kan je als leidinggevende een stimulerende rol spelen?’ ‘Wat moet je doen om het goede voorbeeld te geven?’ En: ‘Hoe kan je als MT zelf in een verbetermodus komen?’

Gemeente Lansingerland

Toen het MT getraind was om de afdeling door de transitie naar een lean organisatie te leiden, en geleerd had hoe zij een lean leider moesten zijn, was de volgende stap in het project om een Six Sigma Green Belt training te verzorgen voor alle andere leidinggevenden – de teamleiders en coördinatoren. Morgens begeleidde ook dit traject. In april jongstleden werd een vijfdaagse training gegeven, waarin een theoretische training gecombineerd wordt met praktijkgerichte oefeningen. De deelnemers hebben naast de plenaire trainingsdagen een Greenbeltproject uitgevoerd, waarbij zij werden gecoacht door de consultants van Morgens. In deze coaching stonden het doelgericht uitvoeren van hun projecten, het inzetten van verandermanagement en het daarbij op juiste wijze toepassen van Lean Six Sigma-middelen centraal.

Eind april werd het project afgerond met als resultaat: elf professionals die geslaagd zijn voor de training. Zij mogen zichzelf voortaan Six Sigma Green Belts noemen. “Hierdoor zijn zij nu in staat zelfstandig nieuwe lean projecten op te pakken”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Tijdens de diploma-uitreiking hebben de Greenbelts hun projectresultaten gedeeld. Mooie eerste successen: de reactiesnelheid van Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand naar de burger is teruggebracht van 2 maanden naar 5 dagen en het aantal brieven die bruidsparen ontvangen aangaande hun huwelijk is gereduceerd van 3 naar 1. Ook is er een poka yoke ('idiot-proof') systeemaanpassing doorgevoerd, waardoor er nu 0 in plaats van 100% uitval van facturatie is.”